De joi până joi

0
270

Bine v-am găsit dragi cititori. Duminică, la 15 august, regiunea nordului a cunoscut un şir de evenimente culturale, întâlniri, şezători, festivaluri unde pe lângă voia bună a fost prezent şi dorul de comunicare şi întâlnire a oamenilor. Vorba unui bătrân, prezent la sărbătoarea de la Popeştii de Sus: am crezut că mor şi nu mai văd horă la noi în sat. Totuşi pericolul de infectare cu COVID-19 mai persistă. Din păcate sunt înregistrate zilnic noi cazuri de îmbolnăvire. Viaţa cu bune şi cu rele continuă.

Tinerii în acţiune

Luni la Drochia, în cadrul bibliotecii publice „Iulian Filip” şi-au dat întâlnire tinerii din raion. Acest eveniment a avut drept scop să faciliteze interacţiunea dintre tineri, prestatorii de servicii pentru tineri şi factorii de decizie în vederea depăşirii provocărilor generaţiei tinere prin programe concrete şi, ulterior elaborarea recomandărilor din partea Consiliului Raional al Tinerilor Drochia, privind planul de acţiuni şi bugetul administraţiei publice locale pe compartimentul tineret.

Apă pentru gospodari

În luna iulie, consiliul comunal Cotova, a luat decizia de a da start unei campanii „Luna izvoarelor”. În acest răstimp satul a cunoscut mai multe transformări, privind ameliorarea situaţiei ecologice privind apa. Aici menţionez implicarea asociației obștești Alianța Fermierilor din raionul Drochia care este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Creșterea gradului de conștientizare și implicare a cetățenilor cu privire la ameliorarea situației ecologice a monumentului hidrologic de înaltă valoare” în s. Cotova, s. Măcăreuca, s. Zgurița din r. Drochia, Regiunea Nord.
Graţie acestui proiect, dar şi implicării active a sătenilor s-au reparat şi s-au amenajat mai multe izvoare din comună. În urma schimbării turnului fântânei arteziene s-a mărit volumul de aprovizionare cu apă. Alte 32 de gospodării s-au conectat la apă, apeductul s-a extins cu încă 500 metri. Este de apreciat şi aportul primarului comunei, Ion Berladean, a consiliului local, care susţin aceste activităţi. Iar ceea ce anul trecut era un vis, azi deja e realitate.

Cişmeaua bună, lume adună

Duminică, apa bună a ajuns şi în comuna Dărcăuţi. Oamenii au apă bună la ei în localitate. Chiar dacă aceasta încă nu ajunge la robinet, şi oamenii trebuie s-o ia de la cişmea, oricum sunt bucuroşi că nu vor mai fi nevoiţi să aducă apa de la distanţă destul de mare. Şi aici este vorba de un proiect, „Cetăţenii activi pentru apă potabilă din grupul vest al raionului Soroca” datorită căruia, locuitorii comunei, dar şi cei din satele vecine au posibilitatea să se alimenteze cu apă de la punctul de distribuire amplasat în marginea satului Dărcăuţi. Mândru de satul său este primarul Oleg Rozimovschi, care a mulţumit tuturor donatorilor, inclusiv tuturor consilierilor raionali Soroca. Următoarea etapă este un alt proiect, care urmează să aducă apa în fiecare gospodărie din comună. Evenimentul dat s-a încununat cu un frumos „Festival al apei”, care se va desfăşura anual.

Totul la locul lor

Comuna Tătărăuca Veche în această lună arată ca un adevărat şantier de construcţii. Într-un comunicat al primăriei se spune că fiecare cetăţean are grijă de familia sa, iar un primar are grija unei comunităţi întregi şi tot el întreprinde cu siguranţă şi devotament întru binele cetăţenilor. La moment în cele şase sate ale comunei continuă lucrările de amenajare a teritoriului. Se construiesc drumurile în varianta albă, în Tătărăuca Veche, Niorcani, Slobozia Nouă în total 440 metri, s-a amenajat un gard la terenul de joacă ce luminează noaptea cu inscripţia „Iubesc Tătărăuca” s-au amenajat patru fântâni publice, s-au instalat şase veceuri publice. Un alt moment important după cum ne-a comunicat Ludmila Guţu, primarul comunei, în localitate sunt executate lucrări cadastrale masive, adică fiecare gospodărie va primi un număr cadastral şi va fi poziţionată pe harta comunei, în care vor fi indicate şi dimensiunile. În comună locuiesc cca 1774 pe persoane.

Un drum altfel

Trotuarul începe chiar de la intrarea în sat și duce până în centrul localității. „Cum cobor din rutieră, merg direct pe trotuar chiar până acasă. Este foarte comod și nu mă tem de mașinile care trec pe alături” ne-a spus doamna Elena locuitoare a satului, care a participat la evenimentul de inaugurare care a avut loc recent în sat.
În cadrul Programului Comunitatea Mea, Primăria localității Gribova, r. Drochia a beneficiat de finanțarea USAID pentru reabilitarea trotuarelor pe o porțiune cu lungimea de 1.2 km de drum. Trotuarele sunt o necesitate pentru cei peste 2000 de cetățeni ai localității, printre care și 297 de copii, care necesitau acces sigur la instituțiile publice din sat, cum ar fi grădinița, centrul medical, casa de cultură.
Valoarea totală a proiectului este de circa 70 de mii de dolari SUA, dintre care 45 de mii de dolari sunt acordați de USAID, prin Programul Comunitatea Mea, iar restul sunt contribuție locală.
Lucrările au fost realizate prin intermediul Programului Comunitatea Mea, finanțat de USAID și implementat de IREX.

Primari dornici de schimbări

Miercuri, 11 august 2021 s-a soldat cu o cooperare fructuoasă a Primarilor din localitățile raionului Dondușeni, în urma căreia grupul de inițiativă pentru înființarea GAL Dondușeni s-a extins cu încă câțiva membri.
Gazda evenimentului, Primăria s. Plop, a întrunit edilii locali și persoanele delegate din s. Arionești, Rediu Mare, Corbu, Pivniceni, Pocrovca, Briceni, Sudarca, Climăuți, Scăieni, or. Dondușeni.
Cu mare drag și receptivitate și-a împărtășit experiența și cunoștințele dna Angela Croitor, Coordonator regional a LEADER in Moldova, director în Colegiul de Studii Integrate al USPEE „C.Stere”, fiind membrul echipei de fondare și dezvoltare a GAL Calea Dropiei.
Abordarea necesității instituirii GAL a promovat discuția de urgentare a activităților de elaborare a Strategiei GAL și înregistrare a GAL-ului din raionul Dondușeni, deoarece cooperarea teritorială constituie o oportunitate sigură de dezvoltare economică, civică și administrativă.
GAL este un proiect ambițios, care necesită spirit de inițiativă și voluntariat, responsabilitate, capacități și timp, atât din partea autorităților publice locale, cât și din partea agenților economici și cetățenilor.

Casă nouă


Joi, 12 august, locuitorii satului Baroncea, raionul Drochia cu mândrie au anunţat despre finisarea reparaţiei faţadei clădirii primăriei, dar şi amenajarea centrului satului. Aceştia au mulţumit primarului, Rodica Porcescu, dar şi consiliului local. Iată când satul se mândreşte cu primarul.

Jos pălăria

O altă mulţumire şi recunoştinţă vine către tinerii voluntari a Centrului de Sănătate Prietenos al Tinerilor Speranţa Tinerilor Donduşeni. Aceasta a fost făcută publică pe o reţea de socializare. „Mulțumim tuturor voluntarilor pentru calitățile voastre frumoase ca bunătate, activi, carismatici, ingenioși, educați, energici, toleranți. Fiecare dintre voi este deosebit în felul său și munciți foarte mult. Dar necătînd la programul încărcat pe care î-l aveți mereu găsiți timp să reveniți la CSPT Dondușeni încadrându-vă în activități de promovare a unui mod sănătos de viață. Unii voluntari și-au început activitatea în Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din clasa a IV, anul acesta sunt deja absolvenți și vor pleca să-și continue studiile mai departe, noi Vă dorim noi realizări, să continuați să faceți lucruri bune și frumoase, să împărtășiți experiența acumulată, și sunteți mereu așteptați la noi. Sunteți un exemplu pentru toți și este foarte prestigios să fii voluntar. Jos pălăria în fața voluntarilor”.

Din inimă

Rămânem la capitolul voluntari şi aici aşi vrea să aduc sincere mulţumiri din partea cititorilor noştri dnei Irina Rusanovschi, originară din Ruseni, Edineţ, dar cu grijă şi suflet pentru toată ţara.
Un container cu rechizite școlare și consumabile medicale – donație a cetățenilor statului Carolina de Nord pentru cetățenii Republicii Moldova a ajuns la Chişinău. Aceste consumabile și cărți vor fi distribuite școlilor și clinicilor din mai multe raioane ale țării. Gestul în cauză reprezintă un exemplu tangibil al relației călduroase dintre SUA și Republica Moldova, în special a parteneriatului bilateral dintre statul Carolina de Nord și Republica Moldova, o relație care a început acum 25 de ani, și care confirmă că suntem cu adevărat mai puternici împreună.
Mulțumim mult Ambasadei SUA în Moldova, AO CICD „PHOENIX” (în persoana Dnei. Irina Rusanovschi), Moldova World Children’s Fund (în persoana Dlui. John Maxemchuk), dar și altor parteneri care au contribuit la această donație.
Amintim că graţie Irinei Rusanovschi, care este o rotaryancă activă, şcolile au beneficiat de donaţii de cărţi, iar spitalele de donaţii de paturi, consumabile etc.

Vă aşteptăm cu drag

Rotaryeni activi sunt şi cei de la Soroca. Recent a fost dat startul a două proiecte „Comunicăm prin dans”, care se desfăşoară săptămânal în parcul „Mihai Eminescu”, unde sunt invitaţi toţi doritorii la o oră de dans. Manager de proiect este Claudia Ivanov (tel. 068802054). Şi altul „Depozitul nostru vă aşteaptă”, ghidat de Ana Postolati.
Dragi oameni, cei care doriți să donați hăinuțe, produse alimentare, produse de îngrijire, jucării și alte necesități, vă puteți apropia la micul nostru depozit, unde zilnic suntem vizitați de mame  singure și nevoiașe, familii ce greu fac față sărăciei și copii ce se bucură de jucăriile primite în dar. Micul nostru depozti oferă posiilitatea de a face ca acești oameni să se simtă sprijiniți și fericiți că sunt ajutați în momente în care de unii singuri nu fac față situației.
Vă așteptăm cu drag cei care doresc să ne viziteze și să doneze la adresa: str.Ion Creangă 16 (în incinta INSTITUŢIA PUBLICĂ CENTRUL SOCIAL PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN SITUAŢIE DE RISC „REVENIRE”) doar că vă rugăm să ne sunați prealabil la numărul de telefon: 069296830
Mulţumim pentru dorinţa de a ajuta!
Acest proiect vine la inițiativa Rotary Club Soroca în parteneriat cu Primăria municipiului Soroca.

Noutate!

Vineri, 13 august medicii traumatologi Olaru Valerius și Capcelea Liviu au efectuat prima operație de protezare de genunchi, ghidați de profesorul Gheorghe Croitor. Operația a decurs cu succes.
Efectuarea operațiilor de protezare a genunchilor vor continua la pacienții care se află pe lista de așteptare, comunică administrația IMSP SPITALUL RAIONAL FLOREȘTI.
În cadrul programului special ,,Protezarea articulațiilor mari” în Spitalul Raional Florești, începând cu 2018 și până în prezent au fost efectuate mai multe operații de protezare de șold.

Să fim sănătoşi!

Duminică, 15 august şi-au dat întâlnire sportivii din comuna Caşunca şi Iliciovca în cadrul campionatului raional de fotbal. În aceeaşi zi tinerii din Caşunca au organizat şi un meci de volei. Aceştia au concurat cu echipa de vânători din sat. Potrivit sătenilor, stadionul din comună în ultima perioadă este platoul de întâlnire cu echipele din alte sate din raion, care au drept scop promovarea modului sănătos de viaţă. Pentru acest lucru Caşunca mulţumeşte primarului Roman Bilenco.

Staţia mea

Luni, chiar de ziua sa directorul Colegiului Agricol din mun. Soroca, Constantin Nesterenco a lansat o nouă piesă muzicală. Talentat nu doar în educaţia agricolă, dl Nisterenco este autor de text, muzică şi interpret, parte mai puţin cunoscută. „Staţia mea” aşa se numeşte piesa, orhestrare Valeriu Ceban, pe care o puteţi asculta accesând pagina noastră de socializare facebook.

Bunătate

Zilnic îşi continuie activitatea Dascălul şi Preotul Sergiu Boldirescu din satul Hîrtop, raionul Floreşti. Aici se pictează interiorul bisericii „Naşterea Maicii Domnului”. Iar joi s-au făcut primele schiţe din Sfântul Altar.
Lume bună și frumoasă, cei care încă nu sunt ctitori la o icoană în altarul bisericii acum e momentul oportun. Biserica este în căutarea mai multor familii ctitore pentru icoana Maicii Domnului ,,Cea mai înaltă decât cerurile” de pe bolta altarului, are mărimea 14 m2.
Dumnezeu să ne ajute în toate! Mai multe detalii la nr de telefon 069317395, Sergiu Boldirescu.

Joi, la 19 august Direcția Învățământ Soroca invită cadrele didactice, elevii și părinții la ,,Festivalul Educației” care va avea loc la ora 10.00, în tabăra de odihnă pentru copii „La Dumbravă”.

Vineri, la 20 august, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din orașul Floreşti, va avea loc inaugurarea expoziţiei cu denumirea „Identitate“.


Vă invităm să vizitați expoziția de grafică a tânărului grafician Vlad Caraulan, originar din orașul Florești.

Duminică, la 22 august în comuna Cotova, raionul Drochia, începând cu ora 10.00 se va desfăşura „festivalul Izvoarelor”.

Miercuri şi Joi, 25-26 august, în oraşul Drochia va avea loc cea de-a IV ediţie a Expo-târgului „Drochia, de ziua ta”!

PUBLICITATE