Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară o muncă sezonieră în Germania vor avea aceleași drepturi de muncă ca și lucrătorii locali

0
150

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a Germaniei, au semnat Memorandumul de cooperare, care are drept scop asigurarea drepturilor de muncă și sociale ale cetățenilor moldoveni care migrează în scop de muncă agricolă sezonieră în Germania.

„Semnarea memorandumului de cooperare va asigura un cadru de garanții legale pentru lucrătorii moldoveni, bazat pe echitate și condiții egale de muncă cu lucrătorii germani și va contribui la protejarea drepturilor acestora, în contextul desfășurării unei munci sezoniere agricole pe teritoriul Germaniei. Mulțumim părții germane pentru deschidere și colaborare, precum și Organizației Internaționale pentru Migrație, pentru exprimarea intenției de a oferi suport în implementarea prevederilor memorandumului”, a declarat secretarul de stat al Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca.

Acordul va stabili un mecanism clar de recrutare, bazat pe principiul recrutării etice și va asigura legalitatea procesului de migrație. Acesta prevede o serie de garanții pentru viitorii lucrători, printre care: încheierea contractului de muncă cu angajatorul direct, garantarea șederii legale prin emiterea permisului de muncă,  asigurarea condițiilor de muncă egale cu cele ale lucrătorilor locali germani în aceiași ocupație, oferirea de către angajator a asigurării medicale pe perioada angajării, posibilitatea de a beneficia de concediu și asigurare socială, în cazul angajării de lungă durată sau angajării repetate a lucrătorilor moldoveni.

De asemenea, documentul diplomatic încheiat astăzi, stabilește și un mecanism de protecție a cetățenilor Republicii Moldova în caz de nerespectare a drepturilor acestora.

Menționăm că, ulterior semnării memorandumului de cooperare, urmează o serie de  proceduri tehnice privind implementarea acestuia. Prevederile memorandumului vor intra în vigoare la începutul anului 2022.

PUBLICITATE