Hai să redescoperim țara

0
145

Hotarele încă nu sunt deschise, teatrele, muzeele încă nu lucrează la capacitatea de odinioară, dinainte de pandemie. Iar drumurile și cărările ne îndeamnă să redescoperim Moldova și să ne convingem că ea, într-adevăr este o atracție turistică.


Apropo, se recomandă mai multe locuri din Moldova, bune de vizitat în VACANŢA DE PAŞTI, dar şi pentru vacanţele viitoare, printre care Saharna, Ţipova, Orheiul Vechi, Pădurea Domneasscă şi, sigur, Cetatea Sorocii.
Iată ce păreri au vizavi de faptul, este sau nu Moldova o atracţie turistică intervievaţii noştri:

Constantin Nour, elev, liceul „Petru Rareş”, Soroca:

  • Eu prefer să merg în plimbare la Cetate. Aici se adună, în zilele de odihnă, serile de vară, foarte multă lume. Am fost şi noi în ziua de sâmbătă, 24 aprilie, cu sora mea, Cristiana, în parc. Ea s-a plimbat, dar eu am stat pe scaun şi am citit o cărţulie cu legende sorocene, pe care mi-a dăruit-o ea. Aici, la Cetate, e frumos. Uneori vin băieţi mai mari cu chitara şi cântă, în voce, sau, pur şi simplu, melodii de suflet. Îi îndemn pe toţi să meargă în vizită undeva. Nu-i neapărat să te bronzezi la mare, ori să mergi la munte. Să ştiţi că şi o cărăruşă care te duce în păduricea de alături îţi poate aduce multe bucurii. Căci pe drum miroşi o floare, admiri un copac înflorit şi dispoziţia se face una sărbătorească. Aşa zice sora mea, Cristiana.

Nicolae Tronciu, vinificator, satul Pereni, raionul Hînceşti, Casa rurală CRAMA TRONCIU:

  • Gospodăria unui om spune mult despre acesta. De la casă, curte până la livadă şi vie – toate vorbesc despre una – îmi iubesc plaiul şi pământul. Procesele de viticultură şi vinificaţie sunt pasiunile vieţii mele, iar produsul final, vinul marca Tronciu, are un caracter deosebit, ce se simte în fiecare sticlă. El a fost acel element-cheie care a atras atenţia Proiectului de completivitate din Moldova, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei. Cu sprijinul proiectului am stabilit noi obiective şi priorităţi. Vreau să dau descifrare vinurilor marca Tronciu. „Feteasca Regală”, vin alb, sec. Are o culoare aleasă, aurie, cu nuanţe verzui, aromă de flori. Gustul suav, echilibrat îi conferă un statut aparte, select. „Sauvignon” vin alb, sec. La fel are o culoare aurie, aromă de flori cu nuanţe de fructe albe, exotice, gust suav, echilibrat. „Cabernet Sauvignon”. Culoare roz deschisă, aromă intensă de pomuşoare de pădure, gust delicat, rond, ce redă o savoare deosebită şi prospeţime maximă. Alte vinuri, la fel de expresive. Acestea sunt gustul şi aroma plaiului meu. Veniţi de le savuraţi frumuseţea şi aprecia calitatea!

Valeria Sîrbu, elevă, clasa a XI-a, LT „Ion Creangă”, Soroca:

  • Vreau să vorbesc despre atracţia turistică de aici, de la nordul republicii, Ţipova. Aici, pe malul stâncos al Nistrului, se găseşte cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova., considerată şi una dintre cele ai mari din Europa. Mănăstirea e armonizată cu natura din jur, săpată în rocile calcaroase. Există mai multe legende legate de acest loc. Să ştiţi că anume aici Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Voichiţa. La fel aici mai este un defileu impresionant din cadrul rezervaţiei peisagistice. Acesta e un traseu în exclusivitate pietonal.

Mihaela Turuta, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, oraşul Soroca:

  • Care sunt acele destinaţii fascinante din Moldova pe care le-aş vizitat în VACANŢA DE PAŞTI şi nu numai? Vi le recomand imediat. Primul – unul dintre cele mai puțin cunoscute muzee din Chișinău, Muzeul de Științe ale Naturii. În rândul doi, aş propune călătorii de la Orheiul Vechi până în satul Donici. Aici se găseşte muzeul dedicat proslăvitului fabulist. Numaidecât aş face o plimbare şi printre stejarii seculari din Rezervația Naturală Pădurea Domnească. Hei, cine merge cu mine?

Iuliana Colibanu, elevă în clasa a XI, liceul „Ion Creangă”, oraşul Soroca:

  • Eu pot propune foarte multe Idei de ieșit în weekend. Ferma de struţi din Bardar. Dar am auzit şi de ferma de struţi din Cotova, Drochia. Mai poţi călători şi imaginar, să zicem, citind sau participând la diverse concursuri care acum se organizează în număr mare, sigur, online. Chiar nu demult, în ziua de 23 martie, noi, mai mulţi admiratori ai poeziei din raionul Soroca, am participat la concursul-recital „Poezia Unirii” -2021, organizat de Consiliul Unirii din Soroca. Eu am câştigat Diplomă de Excelenţă şi locul unu.

PUBLICITATE