Legenda viţei-de vie şi „Pisicile Razboinice”

0
121

Iuliana Benzari locuieşte în satul Racovăţ, raionul Soroca. Învaţă în clasa a şasea. Este dansatoare în ansamblul folcloric „Vatra”, condus de Mihai Chiriliuc. Se visează cel puţin un laureat al Premiului Nobell în biologie, căci adoră acest obiect. Ai casei ştiu deja, că fetica cunoaşte foarte multe denumiri ale plantelor şi proprietăţile lor, fie medicinale ori gustative. Îi plac absolut toate animăluţele şi păsările din lume. Poate de aia şi cartea ei preferată este„Pisicile Războinice”. Citeşte în toată ziua din ea câte puţin. Mama Anastasia, este o femeie supra ocupată. Lucrează şefă la grădinița numărul unu din sat. Vă daţi seama câtă responsabilitate şi bătaie de cap, mai ales acum, în pandemie. Totuşi găseşte timp liber pentru a comunica cu mezina pe teme care o interesează pe fată.

Sora Irina, de şaisprezece ani, elevă la un colegiu din Soroca, iar Victor, de cincisprezece ani, elev la gimnaziul din sat, sunt acei care îi servesc drept exemplu în viaţă.
-Îmi place mult să desenez, dansez, – ne-a povestit Iuliana. – cunosc foarte multe lucruri interesante şi aş vrea să povestesc ceva curios şi anume Legenda Viței de Vie”. Cică, după potop, pe pământul uscat, Noe a început sădirea plantelor de viță de vie, și pentru a se prinde și a da mai multă dulceață strugurilor, a hotărât jertfirea la rădăcina butucului a patru animale: un miel, un leu, o maimuță și un porc. Diavolul i-ar fi dat o mână de ajutor, udând pământul cu sângele animalelor sacrificate care au transferat plantei puterea lor. De aceea se crede că licoarea din struguri îl schimbă pe om, după măsura şi numărul paharelor: blând ca un miel, apoi curajos ca un leu, caraghios ca o maimuţă şi în final îl transformă în porc. Strămoşii noştri dintotdeauna au ştiut să consume echilibrat această licoare-câte un pic, pentru putere în muncă şi vigoare în luptă. Nu de alta, dar nimeni nu dorea să se prefacă în… porc.

PUBLICITATE