LA VERTIUJENI CULTURA E LA EA ACASĂ

0
107
Micii cititori la bibliotecă în Săptămâna cărţii pentru copii

E minunat să mergi într-un sat și să vezi că satul trăiește. Să afli și să te convingi la fața locului de existența unui colectiv folcloric, a două colective de fanfară, a unui muzeu, a unei drăguțe biblioteci.

La cele ce au realizat deja colegii mei, Ludmila Talmazan și Sergiu Topală despre satul Vertiujeni, eu vin cu niște completări. În acest număr de ziar poposim la biblioteca sătească.

Bibliotecă – centru social și cultural

Amplasată într-o clădire renovată recent de către autoritățile locale, biblioteca frumos amenajată, te ademenește prin atmosfera plăcută și caldă. Aici pe lângă „paradisul cu lumea pusă pe rafturi”, vorba lui Nicolae Dabija, te întâmpină sofca cu perne brodate, diverse expoziții, care amintesc de o „Casă Mare”.
Privesc la expoziția lucrărilor executate manual, iar stăpâna acestei „Case Mari a Cărții”, Tatiana Purice, se grăbește să mă informeze:

 • Sunt executate de cititorii noștri în cadrul proiectului „Triunghi cultural între cele două maluri ale Nistrului”. Aici au deprins a coase ii tradiționale, a lucra goblen, a confecționa mărțișoare și alte obiecte de artă. Necătând că suntem în pandemie, noi activăm prin diferite forme și metode. Comunicăm prin ședințe online. Păstrând distanța fizică și respectând toate regulile impuse de virusul contagios, cititorii vin la bibliotecă să savureze pofta de lectură, să găsească răspunsuri la problemele ce-i preocupă. Și eu le ofer informația oral sau în format tipărit.
 • Biblioteca se modernizează prin intermediul unei noi generații de produse și servicii de bibliotecă. La dumneavoastră cum are loc acest proces?
 • Am făcut și noi parte din programul „NOVATECA”. Calculatoarele pe care le vedeți datorită acestui program le avem. Deci, avem servicii de bibliotecă prin care informăm utilizatorii. Punem pe cântar părțile bune ale noianului de informații și cele rele în care se face manipulare, dezinformare și încercăm să aducem la cunoștința cetățeanului informația corectă. Totodată continuăm să organizăm diverse activități culturale. Am avut ore de suflet dedicate lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, în cadrul cărora am organizat concurs de poezii cu elevii. Recitalurile au fost pregătite de ei chiar de acasă și noi le-am postat pe pagina bibliotecii de pe facebook. Ne înarmăm și noi, bibliotecarii, cu noi competențe și abilități. Aici aș vrea să mulțumesc Direcției Cultură, Tineret și Sport în frunte cu doamna Ina Litra, specialistului în domeniul bibliotecilor, doamna Ina Leșan, formatorilor de la biblioteca publică orășenească Florești, care au apreciat efortul copiilor implicați în aceste concursuri și care sunt mereu alături de noi, de bibliotecile sătești.
  Cu un îndemn la lectură am venit și în Săptămâna Lecturii şi a Cărții pentru Copii. M-am bucurat că cititorii mei au înțeles ce comoară fără de preț este cartea. Dintre activitățile mai recente vreau să menționez și atelierul „Frumusețe, Fantezie”, dedicat Zilei Mondiale a Păsărilor.
  Faptul că am posibilitatea să muncesc în acest frumos local se datorează administrației publice locale, care au înfăptuit reparațiile. Suntem mulțumiți, în bibliotecă e cald, e bine și utilizatorii se trag la noi.
 • De câți ani munciți aici?
 • Din 2005, adică de 16 ani.
 • Aveți studii speciale în domeniu?
  -Nu. De specialitate sunt educatoare la grădiniță. Am absolvit Școala Pedagogică de la Lipcani. Dat fiind că nu am avut loc de muncă la grădiniță, mi s-a propus biblioteca și eu am acceptat. Știți cum este o vorbă, pofta vine mâncând. Muncind, am îndrăgit această profesie și pot spune că mă simt la locul potrivit. Îmi onorez obligațiunile cu mult drag, îmi place să comunic, să organizez activități.
 • Dar nu este greu acum, după noile cerințe, care solicită lucrul cu tehnologiile multimedia, lucrul în rețele, însuși modul de a accesa, de a prelucra și a folosi resursele noi?
 • Este și greu, dar mergem pe la instruiri și ne învățăm. Învăț și singură, mă strădui să țin pasul cu mediul informațional, care se află într-o continuă și rapidă schimbare. Atunci când nu mă descurc, apelez la bibliotecile din rețea, coordonăm. Oricum cartea rămâne pe poziția nr.1 într-o bibliotecă. Avem cărți din diferite domenii: literatură, religie, cărți pentru copii, psihologie, istorie etc. Fondul de carte se îmbogățește mereu și cititorul mai vine și mai solicită cartea de la bibliotecă.
 • Vă doresc să aveți și în continuare poftă de acumulări a noi cunoștințe, de comunicare, de interes, deschidere, de trezirea interesului pentru lectura clasică!
 • Mulțumesc frumos!

Cartea – prieten bun din copilărie

Valentin Istratuc are 77 de ani. A lucrat o viață electrician. Acum e la pensie și frecventează foarte des biblioteca, este cel mai activ cititor. L-am întrebat de ce îi este dragă biblioteca? Cu bucurie în glas omul mi-a răspuns: „Îmi place să citesc. Sânt prieten cu biblioteca încă din copilărie. Citesc literatură artistică, istorică. E plăcut și să stai în bibliotecă, s-o asculți pe doamna Tatiana. Ea cum mă vede că întru pe ușă, mă întreabă de sănătate și apoi îmi recomandă cărțile care m-ar interesa. Acum citesc romanul „Ora vetrelor pustii” de Avizius, un scriitor din Pribaltica. Cine nu știe, să știe, că cititul cărților e un lucru tare bun, cartea este tare importantă în viața omului.”

Primarul și biblioteca

Domnul primar, Ion Istratuc, care ne-a arătat cu generozitate satul și oamenii lui, ne-a condus și la bibliotecă. Acolo avea să mă informeze:

 • Când m-am instalat în funcția de primar în primul meu mandat din perioada 2003-2007, în sat nu era bibliotecă. Fusese pe timpul fostei URSS, dar nu știu din ce motive nu mai funcționa. Atunci, după ce am examinat chestiunea la o ședință a Consiliului Local, am făcut un demers oficial la Consiliul Raional în care am solicitat să ni se permită angajarea unei persoane în funcție de bibliotecar al bibliotecii sătești. Solicitarea a fost aprobată și în 2005 am redeschis biblioteca cu doamna Tatiana Purice în funcție de bibliotecară. Am considerat și consider că biblioteca joacă un rol vital în comunitate, un rol cultural și social special. Este locul unde mergem să citim, să ne informăm, să discutăm, să ne întâlnim cu lucrurile frumoase. Am fost prieten cu biblioteca încă din copilărie și rămân prieten și în continuare.
  Revenind în fotoliul de primar în acest mandat, printre obiectivele propuse a fost și reparația bibliotecii. Ce am reușit să fac până la moment? Am schimbat restul geamurilor care nu erau schimbate, am dus la bun sfârșit lucrările de finisare la cele trei geamuri instalate anterior, am schimbat tavanul în trei săli, podelele, am instalat o ușă. Chiar zilele acestea am mai venit și cu un suport tehnic: mobilier în valoare de 10 mii de lei, un calculator și un printer color. În zilele următoare vom merge la Chișinău cu doamna bibliotecară ca să procurăm cărți în sumă de 8 mii de lei. Anul trecut am procurat doar de 5 mii lei. După posibilități îmbogățim fondul de carte. Cât o să fiu în funcția de primar biblioteca va fi în vizorul autorităților publice locale.

Nina Neculce

PUBLICITATE