Dondușeni – oraș construit pe temelii industriale

0
1765
Vedere fotografiată de Veceslav Andronov

Trasee turistice…

Orașul Dondușeni este centrul administrativ al raionului cu același nume. Construit pe temelii industriale, urbea își clădește traiectoria, devenind an după an un oraș mai modernizat, cu infrastructură și servicii în dezvoltare. Situat în nordul Republicii Moldova, la 197 km de capitala Chișinău, localitatea este traversată de autostrada Otaci-Drochia și calea ferată Bălți-Ocnița.

Ca să înțelegem spiritul dondușenean, orașul trebuie cunoscut pas cu pas, începând de la gară. Pe podul gării se deschide o panoramă încântătoare spre casele megieșe cu aspect istoric, dar și spre cele mai noi clădiri ce se ivesc prin natura urbei. De aici o alee cu flori pe timp estival duce chiar în centrul localității, unde descoperim frumusețea parcului central, cu monumente din piatră, lemn sau granit, restaurante primitoare, instituții de administrație publică și desigur oamenii frumoși ai Dondușeni-ului.

Populația localității numără 9100 de locuitori și are următoarea structură etnică: 66% – români/moldoveni, 21% – ucraineni, 12% – ruși și 1% – alte etnii (găgăuzi, bulgari, evrei, polonezi, romi). Suprafața totală a orașului Dondușeni este de 255,4 ha.

          Castelul de apă, gara feroviară, podul, lacul, parcul central cu sculpturi în lemn, cele trei turbine eoliene care răsar pe fundalul fabricii de zahăr și a caselor specifice epocii, străzile, Casa de cultură orășenească (1959), muzeul „Alexei Mateevici” din liceul cu același nume, bisericile înălțătoare, stejarul secular de lângă cimitir – multe sunt obiectivele turistice de vizitat în Dondușeni, iar printre sărbătorile mari, se evidențiază cele cu specific local – Ziua Orașului, pe 22 mai, – Hramul Bisericii „Sf. Nicolae” și Sărbătoarea clătitelor – Maslenița, organizată în februarie.  

Repere istorice

Paginile de istorie a orașului încep cu construcția căii ferate Bălți-Ocnița (1892-1893). Acești ani pot fi considerați începutul Dondușenilor. Chiar și în ziua de azi locuitorii satelor învecinate numesc orașul – Gara Dondușeni. „Am fost la gară!” – ceea ce de fapt înseamnă că au fost în oraș. Pe parcursul anilor 1902-1905 în preajma edificiului gării s-a construit stația de pompare și castelul de apă, două depozite, șoseaua, precum și primele case de locuit.

Prin 1910, la Dondușeni au început să se facă iarmaroace, de atunci localitatea este menționată ca așezare-târg. Spre 1915 aici apar primele mici întreprinderi meșteșugărești și comerciale. În primăvara anului 1932 s-a sfârșit construcția unei hale pentru expoziții de realizări agricole, care a jucat un rol economic și cultural valoros.

Aici își demonstrau exponatele – cai de o frumusețe rară, animale domestice din cele mai alese, obiecte meșteșugărești și multe alte lucruri. Hala a găzduit și un șir de trupe de circ și teatru, maeștri de artă. În diferiți ani au dat concerte de binefacere marea rapsoadă a neamului românesc Maria Tănase, cântăreața soprană Tamara Ciobanu și mulți alți oameni de artă. La 19 decembrie 1938 biserica creștină cu hramul Sfântului Nicolae a fost sfințită.

Localitatea continuă să se extindă de-a lungul căii ferate, având spre anul 1940 câteva străzi. În anul 1957 este dată în exploatare fabrica de zahăr cu o capacitate de prelucrare a 2100 tone de sfeclă pe zi, prima întreprindere industrială din oraș.

La 9 aprilie în același an localitatea obține statut de orășel și la 1 septembrie își deschide ușile școala medie nr.1 cu 450 locuri. În anul 1963 Dondușeni devine centru raional. (Sursa informației: https://donduseni.md/)

Cultura

În jur de 17 manifestări culturale de amploarea se desfășoară anual în oraș. Viața culturală a orașului Dondușeni este reprezentată prin două case de cultură, unde se organizează diverse evenimente. Un rol important în cultura urbei le au și alte instituții publice: Școala de Arte, bibliotecile, cele două biserici, liceele, grădinițele, diverse cercuri de creație, dans și literatură. De asemenea, în orașul Dondușeni funcționează o școală sportivă.

Vasilii Crigan, directorul Casei de Cultură Orășenească povestește: „Până în 2001 Casa de Cultură a aparținut fabricii de zahăr. Cu susținerea primăriei am făcut reparație, am conectat instituția la sistemul de apă și canalizare și am început a reînvia activitățile. În prezent avem trei colective artistice menționate cu numeroase premii și diplome: ansamblul folcloric ,,Веселые девчата”, care reprezintă cultura minorităților etnice, condus de Valeriu Șevciuc, ansamblul etnofolcloric „Datina” condus de Tudor Petic, ansamblu de bărbați colindători. Pentru copii activează cercul de dans și de fitness. De asemenea aici se află un muzeu ce conține diverse obiecte vechi adunate de la localnici. Mulțumim primăriei pentru susținere și noi la rândul nostru, trei lucrători, ne străduim să facem față cu cinste.”

Legendă

Cercetătorul A. Eremia a considerat că denumirea orașului Dondușeni ar descinde de la un nume de familie Dondoș/Dondăș. Legenda orașului este comună cu cea a satului Dondușeni: „Pe aceste pământuri, fiica boierului Sturdza, vistiernicul lui Ștefan cel Mare, deținea o casă de vacanță. Ea era numită de localnici Duduița Ileana.

În jurul casei de vacanță au apărut mai târziu și alte case ale țăranilor băștinași care prelucrau pământurile Duduii Ileana. Acei țărani mai erau numiți și „dudușeni”, de unde a provenit mai apoi și denumirea satului Dondușeni.”

Zonă de agrement

În orașul Dondușeni există trei bazine acvatice. Un bazin cu o suprafață de 2 ha, amplasat în oraș este folosit în calitate de zonă de odihnă unde există un parc de distracții pentru copii, un complex sportiv cu terenuri amenajate pentru volei, baschet, fotbal și un teren amenajat pentru odihnă cu plajă, căsuțe și locuri amenajate pentru frigărui. În apropierea orașului Dondușeni sunt două râuri: Răut care traversează satul Dondușeni la 3 km spre vest și Cubolta la distanța de cca 7 km spre est de la oraș. În pădurile din preajmă pot fi întâlnite: vulpi, lupi, căprioare, mistreți, fazani, rațe și gâște sălbatice.

În apropiere de oraș, la circa 10 km distanță, este situat Parcul Țaul pe teritoriul căruia se află Conacul lui Pommer.

Biserica ștefaniană „Acoperământul Maicii Domnului”

Așezământul este o adevărată catedrală construită în stil ștefanian. Locașul de cult a fost ridicat din cărămidă de către meșteri din România. Pictura este realizată în tehnica frescă de pictorul Mihai Gabor. De asemenea, scheletul catapetesmei a fost executat din lemn de stejar sculptat, la fel ca și iconostasul.

În parohia păstorită de părintele Roman Botezat, rugăciunea se împletește frumos cu activitățile filantropice și cele culturale: „Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul românilor de pe ambele maluri ale Prutului, am ridicat această biserică aici, în orașul Dondușeni. Din anul 2007 de când am venit preot în oraș, am slujit într-un mic paraclis, în 2009, Înalt preasfințitului Petru, Mitropolitul Basarabiei a pus piatra de temelie la această catedrală măreață. La data de 23 septembrie 2020 se împlinesc doi ani de la sfințirea bisericii. Acest monument al neamului românesc a fost făcut cu jertfa instituțiilor statului român, dar cea mai mare parte – 60% este jertfa strânsă din sat în sat, din peste 500 de parohii din România. Cu binecuvântarea preasfințitului Antonie, episcop de Bălți realizăm foarte multe activități. Avem o bună colaborare cu școala „Alexei Mateevici”, colaborăm cu instituțiile orașului, președinția raionului, cu domnul primar, în felul acesta vrem ca orașul Dondușeni să devină și un loc în care dacă va poposi cineva să se simtă ca acasă, ca în biserica neamului nostru românesc.”

Cuvântul primarului Ivan Belciug

„Dondușeni este un oraș al naturii, al oamenilor frumoși, deștepți și cu inima curată. Viitorul pentru orașul Dondușeni depinde de cetățeni, de noi de fiecare și de atitudinea conducerii țării.

Dezvoltarea economică a orașului este cel mai important aspect. Am determinat o suprafață de 25 ha de pământ din intravilanul orașului pentru a deschide o zonă industrială multifuncțională.  Dacă se extinde sistemul economic, atunci se dezvoltă și celelalte ramuri: structura de drumuri, apă, dar și cultura, traiul confortabil și fericit al populației.”

Dondușeni este un oraș plin de verdeață, cu oameni activi, interesanți, de descoperit în orice anotimp al anului.

Text: Ludmila TALMAZAN

Fotografii: Ludmila TALMAZAN, Veaceslav ANDRONOV

PUBLICITATE