Inga Bazic: „Primăvara începe cu Mama”

0
357

Portret în timp...

Inga Bazic s-a născut în s. Gribova, r. Drochia. În prezent locuiește împreună cu familia sa în municipiul Soroca. De la începutul pandemiei s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai active voluntare. Împreună cu câțiva soroceni au găsit timp și forțe să-i ajute pe bătrâni și alți oameni neputincioși, ducându-le merinde pe la case. Chiar dacă, la fel ca alte femei, își dedică mult timp familiei, serviciului și altor activități importante, nu a ezitat nicio clipă să iasă în plină carantină cu gândul de a face fapte bune.

Fire curajoasă, optimistă și energică, îi plac salturile cu parașuta, scufundarea subacvatică, yoga și tot ce ține de mișcare. Totodată este pasionată de arta populară,  muzică și face parte din ansamblului folcloric „Divinitatea”.

Pentru ea, ziua de 8 Martie este sărbătoarea frumosului și a începutului.

 – „Femeia este considerată începutul vieții, mama care dă naștere, la fel ca primăvara, când totul în jur renaște. Nu întâmplător sărbătoarea mamei era serbată încă pe vremea grecilor antici, în luna martie când începea anul.”

Inga știe ce cadou va primi de 8 Martie. S-a format o tradiție în timp, ca soțul Ion, să ofere doi trandafiri, unul alb pentru fiică și altul roșu pentru ea.

– „Nu-i vorba de bani sau cadouri speciale, căci sunt ani când ne permitem mai mult, în alții mai puțin, dar emoțiile dăruite cu acești trandafiri sunt mai presus de orice cadou. A fost un an când 8 Martie ne-a găsit departe unul de celălalt, el fiind plecat la Moscova. Dar și atunci, prin intermediul cumetrilor noștri, trandafirii au ajuns la timp.”

Celor doi copii ai săi, Vladimir și Sofia, le cultivă încrederea în puterile lor.

– „Am grijă întotdeauna să fie degajați în emoții și le spun că-i iubesc, căci dacă vor simți iubire, vor dărui iubire. Astfel vor fi împliniți în viață… Când mă uit la copiii mei cum se joacă zic: Iată fericirea de lângă mine! Deseori și o carte bună mă face fericită.”

Inga a învățat să fie puternică de la mama și bunica ei, ale căror haine populare le poartă cu mândrie la ocazii speciale. Iar citatul preferat o reprezintă perfect: „Chiar atunci când omida credea că lumea se sfârșește, s-a transformat într-un fluture și a început să zboare”. În viață schimbările sunt inevitabile, dar le face față, pentru că are încredere în forțele proprii. Muncește în domeniul agrobusiness-ului, totodată se descurcă de minune în rol de moderatoare la ceremonii. Pandemia i-a stopat din ritm, dar de orice muncă se apucă, o face cu plăcere. „Dacă te duci la lucru fără plăcere, e un chin adevărat”, zice ea.

În trecut a studiat dreptul, a făcut masterat în economie, dar și cursuri de frizer. Este întotdeauna în continuă dezvoltare, ceea ce recomandă tuturor femeilor:

„În primul rând, să se iubească pe sine! Femeile noastre au obiceiul de a se subestima. Își văd mai degrabă minusurile decât plusurile. Nemulțumirea le face să sufere. Orice femeie, chiar dacă nu e așa cum se visează, are multe calități bune.

Mereu să fii în continuă dezvoltare personală! Orișice agonisești în viață, dacă pierzi într-o zi, să nu-ți fie frică, deoarece având încredere în propriile forțe, pornești de la capăt. Ceea ce ai în tine, în rațiunea ta, nu poate să îți ia nimeni.”

La mulți ani de 8 Martie, iubite femei!

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE