UNICEF a donat măști pentru copiii cu dizabilități din 35 de raioane

0
66

La solicitarea ministerului Educației, Culturii și Cercetării, UNICEF a donat un lot de materiale de protecție și igienă pentru personalul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică, copiii cu deficiențe de auz și copiii cu cerințe educaționale speciale din 35 de raioane, inclusiv din UTA Găgăuzia. Este vorba despre 10.632 de măști cu fereastră în dreptul gurii, 1.100 de litri de soluție dezinfectantă și 4.600 mănuși, de care vor beneficia 49 copii din instituțiile de educație timpurie, 146 educatori care prestează servicii copiilor cu cerințe educaționale speciale, inclusiv celor cu deficiențe de vorbire; 192 elevi din instituțiile de învățământ primar și gimnazial, 1523 cadre didactice din aceste instituții, 149 de specialiști: psihologi, logopezi, psihopedagogi din instituțiile de învățământ general și 230 specialiști din cadrul Serviciilor de  Asistență Psihopedagogice.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a mulțumit reprezentanților UNICEF Moldova pentru donațiile făcute și suportul constant pe care l-au acordat sistemului educațional din țara noastră, în special în perioada pandemică. Ministrul a subliniat că copiii cu deficiențe de auz comunică inclusiv prin intermediul gesturilor. „Pentru ei este foarte important să vizualizeze și să articuleze sunetele cu ajutorul buzelor, lucru posibil doar prin intermediul măștilor cu fereastră”, a menonat Lilia Pogolșa.

La rândul său,  reprezentantă UNICEF în Moldova Maha Damaj a declarat că „în perioada pandemiei de COVID-19, limitarea expunerii copiilor la virus și asigurarea că studiile au loc în condiții sigure, adaptate nevoilor fiecărui copil este foarte importantă”.

„UNICEF Moldova sprijină sistemul educațional din Republica Moldova în mai multe moduri. Pe timp de pandemie, pentru a asigura continuitatea studiilor, UNICEF a oferit pachete educaționale pentru copiii cu dezabilități și produse de igienă și protecție, pentru școli, grădinițe și personalul serviciilor specializate”, a adăugat ea.

Totodată, UNICEF donează și 163 de pachete educaționale destinate copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale. Pachetele educaționale conțin cărți, caiete, rechizite, seturi de creație, jocuri etc. și vor fi distribuite către 163 de copiii cu vârstele cuprinse între 4 și 15 ani, în scopul prevenirii abandonului școlar.

Donația face parte din Programul de prevenire și răspuns la COVID-19, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și Parteneriatul Global pentru Educație, și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul este parte a asistenței de 2,2 milioane USD oferite de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a stopa răspândirea COVID-19 în Moldova.

PUBLICITATE