Mărțișor este iubire

0
227

Între Dragobete și prima zi de primăvară fiecare om, ostenit cumva de iarna lungă, simte cum și în inima lui se naște un fior agitat. Răsare un dor de viață, de bucurie, dorința unui proaspăt început. Cât de emancipați nu ne-am crede, în esență suntem și noi, oamenii, parte a naturii.

Purtătoare de noroc și fericire, mărțișoarele sunt cele mai frumoase podoabe de prins la piept în 1 martie. Pentru Anișoara și Iulian Spinei din Soroca, mărțișoarele iubirii sunt cei doi copilași ai lor – Eva și David. I-am cunoscut pe acești tineri printr-o fotografie pe care am făcut-o spontan la un festival de iarnă în Soroca – o îmbrățișare a doi îndrăgostiți, plină de căldură, ce transmite cele mai sincere emoții. Postată pe internet, fotografia l-a inspirat pe artistul plastic Karol Racz-Sochircă, care i-a dat o nouă viață într-o pictură, ce mai apoi a fost vernisată la expoziția din Piazza San Marco, cu ocazia Carnavalului din Veneția. Într-un final, vestea a ajuns și la eroii fotografiei, iar lucrarea a călătorit de la Veneția până în cuibușorul lor, să fie de admirat și pentru urmași.

          „Eu mereu și la toți le spun că „Muzica ne-a unit!”, zice Anișoara. Tânăra soție și mămică, totodată interpretă laureată la mai multe festivaluri și concursuri, s-a născut în satul Frumușica, raionul Florești, Iulian e sorocean, sunetist la Palatul de Cultură, iar firul dragostei ce i-a legat a fost unul lung. „Nu a fost o dragoste la prima vedere, spune ea. A trebuit să treacă mai mult timp, până când am înțeles că am putea forma o pereche. Dar din primele luni, de când am început să fim împreună, ne-am dat seama că suntem făcuți unul pentru celălalt.”

Fiind elevă la Colegiul de Arte „N. Botgros”, Anișoara a fost invitată să activeze în ansamblul „Divinitate” de la Palatul de Cultura Soroca, unde Iulian deja cânta de mai mulți ani, acolo au făcut cunoștință. A urmat cererea în căsătorie.  Își amintește cu drag de aceste clipe: „La balul meu de absolvire, m-a așteptat surpriza, a fost un moment unic, soțul este o fire romantică, foarte atent a gândit fiecare detaliu ca acea seară să fie perfectă, am spus un DA adevărat și plin de dragoste!” Au jucat o nuntă frumoasă în toamna anului 2017, apoi în primăvara 2018 au devenit părinți, a apărut pe lume David, un băiețel cu soare în plete, lumina ochilor lor. Peste 3 ani, în februarie 2021, apare fetița multașteptată – Eva, gingașă, cu ochii mari și nume ce înseamnă viață!

„Viața de familie devine interesantă când apare un copil, la un moment dat ne-am dat seama cât de mult ne schimbăm, povestește Iulian. Nu știam că avem atât de multă răbdare și iubire, un copil dezvoltă în părinți multe calități. Nu ținem în noi supărările, acesta cred că e secretul unei familii fericite – comunicarea!”

„Suntem binecuvântați de bunul Dumnezeu. Eu zic întotdeauna că El ne iubește, ne-a dat un băiat și o fată, suntem cu inima împăcată!”, concluzionează Anișoara.

Purtați mărțișoare, în suflet și la piept! Mărțișorul – simbolul primăverii, al sacrificiului și al iubirii e purtat de mii de ani, încă din civilizația dacică, iar în zilele noastre a devenit valoare universală înscrisă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE