“Slujitorul lui Apollo” din România, îndrăgit de moldoveni!

0
356

Românul Claudiu Dumitrache (21), a publicat în decembrie 2020, în “Colecția Regal Literar”, poezia “Slujitorii lui Apollo”. Aceasta a fost premiată cu Premiul pentru poezie al revistei “Litere”, în cadrul celui mai longeviv festival de literatură din România – “Moștenirea Văcăreștilor”, având o tradiție de 52 de ani. Academicianul Mihai Cimpoi este președintele juriului și redactorul șef al revistei “Litere” la Chișinău. Premiul nu a fost câștigat de Claudiu doar pentru “Slujitorii lui Apollo”, ci pentru un grupaj de mai multe creații ale sale, ce au fost introduse în antologia “Moștenirea Văcăreștilor” 2020.  

Poezia “Slujitorii lui Apollo” a fost publicată în biografia “20” (Claudiu Dumitrache, editura “Coresi”, 2019), acum fiind revizuită și publicată în noua variantă, despre care scriitorul Liviu Antonesei spune: “De obicei, poemele pot fi ameliorate prin tăierea surplusului. Doar în cazuri rare, cum este acesta, ele pot cîștiga prin adaos.”  

Cuvintele lui Liviu Antonesei se regăsesc în prefața poeziei alături de cele ale autorului basarabean Sergiu Botezatu, în timp ce postfața este semnată de academicianul Ioan-Aurel Pop, care îl consideră pe tânărul autor, “un intelectual care poate coagula sufelte” și “un simbol pentru viitorul creației intelectuale”.

Academicianul Nicolae Dabija notează în revista “Poduri de Dor”: “Poezia lui Claudiu Dumitrache are înger”. Sergiu Botezatu și acad. Nicolae Dabija cad de acord și afirmă că autorul este “un adevărat” respectiv “un fidel sjujitor al lui Apollo”. În mitologia greacă și romană, Apollo este zeul zilei, al luminii și al artelor, al profeției, protector al poeziei și al muzicii.

Președintele USLR din Moldova, Diana Ciugureanu, a postat pe facebook un mesaj de laudă pentru românul talentat: “Ai Har și în poezie, și în muzică, de aceea, datoria marilor personalități este să te susțină în calea ta de om de cultură, cu mare viitor!”   

În urmă cu un an, Claudiu a cucerit-o prin cântat pe actrița Irena Boclincă, aceasta făcând o declarație pentru Ea.md: “Muzica lui este atât de profundă și sinceră, încât nu te poți opri din a o asculta!”

Foto: ea.md

Claudiu Dumitrache oferă informații, muzica și cărțile sale pe site-ul personal – claudiudumitrache.ro

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.