Cum să alegem încălțăminte calitativă?

0
55

Atunci când se cumpără un produs, trebuie să se ia în consideraţie următoarele:

         ÎNAINTE DE CUMPĂRARE:

 • citiţi atent informaţiile cu privire la produsele care sunt oferite de către agenţii economici (denumirea produsului, cantitatea, preţul, termenul de garanţie sau de valabilitate, riscuri previzibile, contraindicaţii, modul de utilizare etc.);
 • nu vă lăsaţi influenţat  de informaţiile publicitare şi de ambalaj, deoarece acestea pot fi adevărate dar şi înşelătoare, iar ambalajul mai atrăgător nu conţine totdeauna şi un produs mai bun;
 • preţul şi calitatea pot varia mult; alegeţi fără grabă şi cereţi sfatul vânzătorului (agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, cu ocazia cumpărării, modul de instalare şi  utilizare a produselor respective);
 • preţul trebuie să fie afişat la loc vizibil, uşor de citit;
 • citiţi cu atenţie informaţiile scrise cu litere mici, uneori ele sunt cele mai importante;
 • nu vă lăsaţi impresionaţi de anunţul “marfa vândută nu se schimbă!” întrucât aveţi dreptul legal la schimbarea produsului necorespunzător sau restituirea contravalorii acestuia (şi după caz, la despăgubire), cu excepţia produselor care nu se supun înlocuirii (lista produselor care nu se supun înlocuirii o găsiţi la sfârşitul prezentului ghid );
 • cereţi de la vânzător documentul care să confirme faptul efectuării cumpărăturii cu indicarea datei cumpărării, denumirii agentului economic, denumirii produsului şi costul lui (bonul de casă sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii);
 • pentru produsele de folosinţă îndelungată cereţi de la vânzător instrucţiuni de utilizare şi certificat de garanţie (în limba de stat, chiar dacă sunt de import) şi solicitaţi vânzătorului să vă demonstreze modul de funcţionare şi utilizare a produsului respectiv.

Conform destinaţiei încălţămintea poate fi divizată în următoarele categorii:

 • zilnică
 • de gală
 • casnică
 • de drum (voiaj)
 • pentru odihna activă

Iar în dependenţă de sezonul în care se poartă, în:

 • de vară
 • de iarnă
 • de primăvară-toamnă
 • pentru anul împrejur

Încălţăminte zilnică  – încălţăminte care se poartă zi de zi.

Încălţăminte de gală  – încălţăminte care se poartă pe o durată mică de timp, la diferite momente festive.

Încălţăminte casnică – destinată purtării în casă.

Încălţăminte de drum  – destinată purtării de scurtă durată în drum.

Încălţăminte pentru odihna activă  – încălţăminte pentru plimbări, odihnă şi sport.

Partea de sus a încălţămintei poate fi confecţionată din piele naturală, artificială sau sintetică, din ţesături, precum şi din combinaţii ale materialelor nominalizate.

Talpa poate fi din: piele naturală sau artificială, cauciuc, plastic, polivinilclorid, elastomer termoplastic, poliuretan, lemn, pâslă etc. sau combinaţii ale acestor materiale.

Simbolurile întâlnite pe încălţăminte vorbesc despre materialele folosite la fabricarea ei şi au următoarea semnificaţie:

  – piele naturală

  – piele artificială sau sintetică

  – material textil

Respectiv, simbolul care este indicat primul pe încălţăminte (de sus în jos sau de la stânga la dreapta) indică materialul din care este confecţionată partea de sus, al doilea – materialul din care se confecţionează căptuşeala şi al treilea – materialul din care se confecţionează talpa.

Termenul de garanţie corespunzător curge din data vânzării prin reţeaua de comerţ cu amănuntul şi  constituie minimum 30 zile.

La alegerea şi exploatarea încălţămintei trebuie respectate următoarele reguli:

 • Alegerea corectă a încălţămintei după mărimea piciorului (piciorul nu trebuie sa stea strâns în încălţăminte).
 • La plasarea încălţămintei pe o suprafaţă orizontală tocul trebuie să se sprijine pe ea cu întreaga suprafaţă de mers, ceea ce vorbeşte despre amplasarea corectă a acestuia în corespundere cu înălţimea ridicării călcâiului  la încălţăminte.
 • La probarea încălţămintei piciorul nu trebuie să simtă disconfort.
 •  Tocul încălţămintei trebuie să fie rezistent.
 • La mers piciorul nu trebuie să se întoarcă într-o parte sau să alunece (în special la încălţămintea uşoară de vară – sandale).

În timpul purtării încălţămintea este supusă mereu influenţei apei, prafului, uzurii şi mirosului eliminat de  picioare, de aceea ea necesită o îngrijire corespunzătoare. Datorită îngrijirii corespunzătoare  se îmbunătăţeşte aspectul exterior al încălţămintei, creşte gradul de confort si termenul de utilizare.

La îngrijirea încălţămintei trebuie respectate următoarele reguli:

 • Încălţămintea murdară trebuie mai întâi curăţată de praf sau noroi şi pusă la uscat dacă este umedă.
 • Se interzice uscarea încălţămintei pe suprafeţe încălzite. După aceasta pielea devine tare (aspră) şi sfărâmicioasă (fragilă).
 • Înainte de a usca încălţămintea ea trebuie umplută cu material higroscopic (de exemplu: hârtie, ziare) care să imită forma piciorului şi apoi se usucă la temperatura camerei. Materialul higroscopic va îmbiba umiditatea şi va netezi ridurile care apar prin mers, astfel încălţămintea capătă forma iniţială.
 • Curăţarea încălţămintei se recomandă a se efectua în felul următor:
 • cea care are partea de sus din piele naturală – cu cremă pentru încălţăminte;
 • cea care are  partea de sus din piele de antilopă  şi din velur – cu utilizarea unei perii din cauciuc sau cu preparate speciale;
 • cea care are  partea de sus din piele lăcuită – cu produse speciale pentru pielea lăcuită.

O atenţie deosebită necesită alegerea încălţămintei pentru copii. Pentru ca încălţămintea pentru copii să corespundă destinaţiei sale ea trebuie să corespundă unor cerinţe care  reies din particularităţile anatomo – fiziologice ale organismului copiilor şi, în primul rând, al piciorului lor. Lungimea tălpii  încălţămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie  mai mare decât lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vârf din faţa degetelor (în bot) trebuie să existe un spaţiu aproximativ de 10 mm, în legătură cu:

 1. mărirea lungimii tălpii piciorului concomitent cu creşterea naturală a piciorului copilului;
 2. lungirea piciorului în timpul mersului şi sub acţiunea presiunilor datorită greutăţii corpului.

Dacă în încălţăminte nu va exista un spaţiu, atunci la lungirea tălpii piciorului degetele se vor încovoia, ceea ce poate cauza în viitor modificarea patologică a formei piciorului.

Folosirea încălţămintei foarte mici, îndeosebi a celei sportive şi a celei împletite, destinată pentru folosirea zilnică pe suprafeţe tari (asfalt, beton etc.) poate fi cauza apariţiei unui picior plat.

Tocul la încălţămintea pentru copii este obligatoriu, deoarece el artificial ridică bolta piciorului, apărând talpa piciorului de lovituri şi totodată măreşte rezistenţa încălţămintei la uzură.

Lipsa tocului se admite numai la încălţămintea pentru copiii de vârstă mică (până la 1 an).

Înălţimea tocului la încălţămintea pentru copiii de vârstă preşcolară   (1 – 7 ani) trebuie să fie de 5-10 mm, pentru şcolari de 8-12 ani – nu mai mult de 20 mm, pentru şcolari de 13-17 ani,  băieţi – până  la 30 de mm, pentru fete –  până la 40 de mm.

O importanţă mare o are şi ştaiful (partea din spate) încălţămintei care menţine forma călcâiului şi tălpii  la mers şi preîntâmpină deformarea lor.

Un ştaif rezistent nu permite  alunecarea piciorului, ceea ce constituie o măsură profilactică care protejează contra apariţiei piciorului plat. De aceea purtarea încălţămintei fără un ştaif rezistent se admite doar pentru copiii mai mari de 11 ani.

Încălţămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (şireturi, cureluşe, fermoare etc.) comode şi sigure  care să nu incomodeze mişcările. Încălţămintea deschisă şi fără fixaţii nu se admite pentru preşcolari, deoarece ea oboseşte muşchii şi dereglează circulaţia sangvină.

E util să ştiţi că în conformitate cu Legea nr.105/2003 privind protecția consumatorilor, beneficiaţi de un termen de 30 de zile, de la data cumpărării încălțămintei, termen  în care puteţi reclama calitatea necorespunzătoare, prezentând-o  vânzătorului  împreună cu bonul de cumpărare sau alt document care confirmă faptul efectuării cumpărăturii respective.       

          Pentru produsele de sezon (încălţăminte, articole vestimentare, produse din blană etc.) procurate pînă la începerea sezonului respectiv, termenul de garanţie se calculează de la începutul sezonului: pentru perioada de iarnă – de la 1 octombrie, pentru perioada de vară – de la 1 aprilie, răspunderea vînzătorului fiind angajată în termen de 30 zile.

consumator.gov.md

PUBLICITATE