Serghei Cetulean: Problema numărul unu este descentralizarea finanţelor publice

0
222
Serghei Cetulean, primarul comunei Parcani, raionul Soroca, preşedintele asociaţiei primarilor din raionul Soroca

– Asociaţia primarilor din raionul Soroca numără 35 de primari. Problema numărul unu de care se ciocnesc primarii din Soroca, dar şi din republică este descentralizarea finanţelor publice. Când această chestiune va fi dusă până la capăt atunci noi primarii, vom rezolva problemele cetăţenilor altfel.

Adică mai liber, mai constructiv, deoarece vom avea acoperire financiară. Dar la moment nu avem acces la sursele financiare care  ni se cuvine. Ni se alocă la fiecare primărie în parte după diverse criterii. Plus aceşti bani nu vin direct la bugetul local. Ni se limitează dreptul  de a stabili taxele, impozitele locale. Ni se pun limite, adică sunt planificate, ceea ce duce la centralizare şi nu invers. Ce ţine de bugetul primăriilor, comparativ cu anii precedenţi, apoi nu este nici o schimbare. Veniturile care se acumulează din taxe şi impozite au rămas aceleaşi. Alte venituri suplimentare nu avem. Rolul nostru, este de a identifica şi a rezolva problemele cetăţenilor pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai şi de viaţă.

Pandemia a acţionat negativ asupra tuturor instituţiilor cât publice atât şi private. Ni s-a impus diferite restricţii în activităţi, nu am avut decât să ne conformăm tuturor cerinţelor pentru a combate pandemia.

Datorită faptului că avem o conlucrare constructivă între administraţiile publice locale de nivelul unu şi doi, bugetele local au anumite venituri. Împreună cu primarii, preşedintele raionului identificăm problemele, dar şi soluţiile acestora. Adică ni se alocă surse financiare în limita posibilităţilor.

Mesajul meu adresat tuturor celor din administraţiile publice locale, dar şi cetăţenilor este multă sănătate şi cât mai repede să scăpăm de pandemie. Cât mai multe venituri la buget, autonomie locală adevărată, iar cetăţenii să se bucure de activitatea noastră.

PUBLICITATE