Cadrele didactice, elevii și părinții, încurajați să sesizeze despre cazurile de violență asupra copilului

0
130

Anual, la data de 30 ianuarie, Republica Moldova alături de mai multe state din lume marchează Ziua Internațională a nonviolenței în școală. În context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prezintă datele raportului generalizat pentru perioada septembrie-decembrie 2020, privind cazurile raportate de violență asupra copilului.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă existența oricărei forme de violență în cadrul sistemului educațional și consideră că promovarea dialogului intercultural, a spiritului de toleranță, a nediscriminării și incluziunii sociale reprezintă unul din dezideratele fundamentale ale educației.

Doar ÎMPREUNĂ, reprezentanții autorităților publice centrale și locale, managerii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice, părinții, societatea civilă și mass-media prin conștientizare și implicare putem preveni și combate fenomenul violenței în școli.

Procedura de identificare și raportare a cazurilor de violență de către angajații instituțiilor de învățământ face parte dintr-o strategie complexă de prevenire și combatere a violenței față de copii, lansată în februarie 2013 de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Profesorii și directorii instituțiilor de învățământ au obligația să sesizeze autoritățile tutelare și alte instituții ale statului atunci când un copil este în situație de risc.

Potrivit celui mai recent raport al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în perioada septembrie-decembrie 2020, angajații din sistemul educațional au identificat 3586 de cazuri suspecte de abuz fizic, emoțional, neglijare, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying. Majoritatea cazurilor de abuz asupra copilului în școală sunt raportate de către cadre didactice.

În ultimii 4 ani, datele colectate se prezintă după cum urmează:

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării încurajează cadrele didactice, elevii și părinții/tutorii acestora să sesizeze organele competente despre cazurile de violență asupra copilului. Orice copil are dreptul să studieze în cadrul unui mediu prietenos și protectiv pentru dezvoltare.

Raportul generalizat privind cazurile de violenţă asupra copilului, sem.I anul de studii 2020-2021 

PUBLICITATE