Teatrul va ieși din modă?

0
49

Un Teatru de păpuși nu are vârstă. Așa am auzit, așa vă zic. De la cine? Mi-a spus-o chiar Serafima Lungu, regizoarea Teatrului de Păpuși ȚÂNDĂRICĂ de pe lângă Casa de Cultură din satul Vădeni, Soroca. Scenografa, Vera Samson, a susținut-o, zâmbind, căci cu ele și despre teatrul lor am stat de vorbă zilele trecute. Chiar mi-a fost interesant să aflu – le mai trebuie copiilor teatru?

-Teatrul nostru de păpuși funcționează mai bine de douăzeci de ani. Nicicând nu am dus lipsă de doritori de a face teatru, adică membri ai cercului, dar nici de spectatori. Când avem evoluări, vin și copii, și bunici, și părinți, și nani, și nane, și vecini. Avem generații întregi de actori, adică copii, părinții ori bunicii căror au frecventat, la timpul lor, cercul nostru. Poate că nu mai avem noi profesionalizmul cel mai perfect, dar să știți că suflet și inimă persistă la fiecare spectacol. Eu am fost pasionată de teatru de mică. Fiind elevă la școala din Căinarii Vechi, pe atunci raionul Drochia, am fost membră a teatrului dramatic, conducător d-na Nina Negru. Mi-am făcut studiile apoi la Școala de Iluminare Culturală, ELENA SÎRBU de pe atunci, specialitatea REGIE, clasa d-i Mihai Bucătaru. Mi-au fost colegi Grigore Bucătaru, Alexandru Grecu. Ei au ajuns departe, dar trebuie și la țară să țină cineva focul în vatră.
-Da-da, – a intrat în vorbă scenografa, Vera Samson. – Copiilor le place această activitate și nicicând nu ar renunța la ea. La moment, pregătim spectacolul CEI ȘAPTE ANI DE ACASĂ. Confecționăm, cu mare-mare drag doi purceluși, un ieduț, un greieraș, un lup. Copiii se implică activ. Toate păpușile le realizăm din papier mâché, căsuțele personajelor, din carton, dar la bază, oricum, rămâne papier mâché-ul. Hăinuțele le cos manual. În genere, toate atributele le confecționăm din papie-mașe. Cu migală, entuziasm. Iată numele membrilor cercului nostru: Vera Iepure, clasa a șaptea, Ionela Sochirca, 13 ani, la fel clasa a șaptea, Maria Porumbac, 12 ani, elevă în clasa a cincea, Maria Prodan, clasa a cincea, 12 ani. Avem și băieți care la fel sunt activi – Cristi Strechii, 13 ani, clasa a șasea, Artemon Draghici, 14 ani, elev în clasa a șaptea, Daniel Oprea, elev în clasa a șasea, 13 ani. Mai frecventează cercul câteva domnițe, Anastasia Vataman și Ionela Prodan, 14 ani, clasa a opta, Ana Voinicescu, clasa a șaptea.
Într-o odaie aparte, în cutii, se păstrează peste cincizeci de păpuși, toate confecționate, în diferiți ani, de către d-na Vera împreună cu membrii cercului. Ele nu se prăfuiesc și nici că se învechesc. Periodic, participă la un spectacol sau altul. Dacă trebuie, sunt înnoite, prelucrate, schimbate hăinuțele și așa mai departe.
Teatrul a participat la numeroase festivaluri, concursuri, și la nivel de raion, și la nivel republican. Are titlul MODEL. De ce ȚÂNDĂRICĂ? Am aflat. Acesta e același Pinokio, doar că românesc.
Ei, v-am convins? Cu siguranță, teatrul de păpuși nu va pleca nicicând din viața noastră!
Elena Spinei

PUBLICITATE