Drochia aspiră să devină Capitală Culturală în nordul Republicii Moldova

0
1638

Cuvânt înainte

Anul pandemic 2020 a fost rodnic pentru cultura drochiană. Cea mai mare realizare fiind considerată reușita proiectului cultural ,,Cartografierea si promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”.

Dar câte alte evenimente frumoase s-au derulat pe parcursul anului cu respectarea restricțiilor impuse de pandemie!
Frumos a fost marcată cea de-a 35-a aniversare de la fondarea Teatrului muzical-dramatic „Cupidon”.

A fost, de fapt, un dublu eveniment. Regizorul Teatrului, Petru Ababei, a sărbătorit alături de toți prietenii și spectatorii fideli, jubileul de 65 de ani. Plin de culoare și conținut a fost și Simpozionul științific „Scriitori drochieni” care s-a desfășurat în cadrul proiectului „Casa Spiritului Nostru” în contextul Programului Lectura Central, ediția a III-a. La eveniment au participat scriitorii Iulian Filip, născut la Sofia, Claudia Partole, născută la Cotova, Lidia Ungureanu, băștinașă din Chetrosu, precum și persoane oficiale de la Drochia și Chișinău.

Într-o atmosferă plăcută și caldă a avut loc și cea de-a VI-a ediție a Târgului Meșterilor Populari, unde și-au etalat lucrările în jurul la 70 de meșteri populari din întreaga republică. Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Drochia în parteneriat cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport și talentatul meșter popular, Iurie Cucuietu. Șirul evenimentelor culturale desfășurate ofline și online la Drochia poate continua. Despre majoritatea din ele „Ziarul Nostru” a scris.

Dar în acest număr de ziar ne-am propus să scriem despre un prim eveniment cultural al anului 2021 – ZIUA CULTURII NAȚIONALE și 171 de ani de la nașterea Luceafărului Poeziei Noastre – MIHAI EMINESCU.

Bilanț elegant și concis

Evenimentul a început cu depunere de flori la statuia lui Mihai Eminescu, situată în centrul orașului, în preajma Liceului cu același nume. Au venit să cinstească memoria Geniului poeziei noastre cei din Consiliul Raional și Primărie și, bineînțeles, mesagerii culturii din oraș.


Sărbătoarea a continuat în localul unui drăguț restaurant, respectându-se distanța fizică. Amfitrioana, Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, a amintit că Ziua Culturii Naționale este marcată în Republica Moldova pe data de 15 ianuarie din 2013, potrivit unei Decizii legislative adoptată de Parlament în 2012.

Menționând că este o zi care are o semnificație simbolică pentru poporul nostru, pentru că în această zi s-a născut poetul nepefreche, Mihai Eminescu, a continuat: „Să ne aducem aminte astăzi de personalitățile notorii ale RM și aici aș vrea să-i menționez pe marele muzician, compozitorul Eugen Doga, regretatul scenarist, regizor de filme, Emil Loteanu, rapsodul cântecului popular, Nicolae Sulac,

Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu și mulți alții. Raionul Drochia se bucură de foarte multe personalități notorii, ce activează în domeniul culturii, care au vorbit despre Drochia, au cântat Drochia, au povestit despre baștina de unde au pornit. Vorbim despre Iulian Filip, Ianoș Țurcanu, Ioan Mânăscurtă, Eugenia Botnaru, Vitalie Rusu, Anișoara Puică, Alexandru Lozanciuc, Ion Dascăl și mulți-mulți alții care ne-au dus și ne duc faima raionului în țară și peste hotarele ei.”

Adresându-se colegilor din cultură a spus: „Mă închin până la pământ în fața dvs, dragi colegi, pentru că umăr la umăr cu cei din administrația publică locală încercați să mișcați lucrurile înainte, să înmulțiți lucrurile frumoase… Noi cei din cultură întotdeauna avem ceva de spus oricând și oriunde, iar menirea noastră este de a promova valorile spirituale şi culturale ale poporului. Mă bucur foarte mult că suntem înțeleși de cei din administrația publică locală. Când vorbesc despre anul 2020, spun cu mâna pe inimă, că am avut din partea autorităților o susținere considerabilă pentru dezvoltarea culturii.”

Și doamna Cristina a adresat sincere mulțumiri domnului președinte Alexei Vasilean, vicepreședintelui, Iurie Osavciuc, consilierilor, care pe parcursul anului 2020 au contribuit financiar la soluționarea mai multor probleme. De exemplu, în Muzeul de Etnografie și Artă au fost investiți aproape un milion de lei pentru deschiderea unei galerii de artă. La soluționarea problemei sistemului de ventilare a Bibliotecii Publice Raionale „Iulian Filip” s-au investit 99 mii de lei. Pentru setul de aparataj performant la Casa Raională de Cultură, Consiliul Raional a oferit 110 mii lei. La reparația Centrului de Cultură și Tineret s-au alocat 120 mii de lei. Și toate aceste lucrări s-au înfăptuit în doar 7 luni.
La finalul discursului doamna Cristina Țurcanu a făcut o promisiune: „Eu sunt sigură că doar împreună cu dumneavoastră, dragi colegi, cu administrația publică locală, a tuturor oamenilor cu suflet mare pe care îi văd astăzi în sală, cultura drochiană va urca pe o treaptă mai sus și promit în fața domnului președinte, a dumneavoastră că vom munci împreună toți pentru ca raionul Drochia să devină Capitala Culturală a Nordului.”

Felicitări, aprecieri

Cu un mesaj de felicitare a venit în fața celor prezenți președintele raionului, Alexei Vasilean, care și-a exprimat recunoștința pentru munca depusă de angajații din cultură în anul pandemic 2020, muncă care a fost apreciată la nivel de republică și le-a dorit ca anul 2021 să fie un an mai bun sub toate aspectele și de ce nu, ca în acest an Drochia să devină Capitală Culturală a Nordului.


Mulțumiri și cuvinte de înaltă apreciere a adresat lucrătorilor din cultură și domnul vicepreședinte al raionului, Iurie Osavciuc.
Consiliul Raional a apreciat meritele deosebite și succesele remarcabile ale unui șir de angajați din domeniu, oferindu-le Diplome de Onoare și Titluri Onorifice.
Printre cei care s-au învrednicit de Diplome de Onoare se numără Emilia Bobeică, Cristina Bațura, Ala Bugai, Rodica Lozovan, Aurica Morcov, echipa Direcției Cultură, Turism, Tineret, Sport, Biblioteca Publică „Iulian Filip”, manager Maria Cojocari, colectivul folcloric „Vatra” din satul Șuri, conducător artistic, Veronica Grădinaru. Titlul Onorific „Profesorul Anului” i s-a conferit Zoiei Petrova, Alexandrei Burlacu, lui Iurie Cucuietu. A mai fost conferit titlul „Managerul anului în domeniul culturii” de care s-a învrednicit directorul Muzeului, Dumitru Postovan. Iar cea mai înaltă distincție, „Omul anului în domeniul culturii” i-a fost înmânată șefei Direcției Cultură, Cristina Țurcanu.
Diplome de Onoare au fost oferite și din partea Ministerului Culturii și Cercetării și din partea Direcției Cultură, Turism, Tineret, Sport.

Și noi cu Diplomele noastre

Diplomă de Mulțumire din partea Direcției Cultură Drochia a primit și „Ziarul Nostru”. Prezente la eveniment, eu împreună cu colegele Ludmila Talmazan și Lenuța Țârdea-Spinei, la rândul nostru, am înmânat Diplomele învingătorilor concursului nostru „CEL MAI…CEA MAI…” de care s-au învrednicit: Petru Ababei pentru cel mai talentat colectiv artistic și cel mai bun actor și regizor, Veronica Grădinaru, conducătoarea colectivului „Vatra” din satul Șuri și interpreta de muzică populară din orașul Drochia Cristina Pînzaru-Batura.


Și o Diplomă de Mulțumire i-am oferit colegei noastre, Ala Bugai pentru efortul neîntrerupt în promovarea culturii drochiene pe paginile „Ziarului Nostru”.
Recunoștință și sincere mulțumiri pentru colaborare, dragi mesageri ai culturii drochiene! Mizăm pe o bună conlucrare și în continuare.
Nina Neculce

PUBLICITATE