„Am să păstrez jucăriile pentru copiii mei!”

0
94

Ana-Maria Purice din satul Ocolina, raionul Soroca este preocupată de magia sărbătorilor de iarnă, a jucăriilor, preferinţa copiilor. Da, ea a ieșit din vârsta jucăriilor, căci este deja elevă la gimnaziul din sat, dar adoră să adune cunoştinţe noi. Să zicem, nu demult a aflat cum au apărut, să zicem, jucăriile. Iată ce ne-a povestit ea:

  • Cele mai vechi jucării se pare că au fost cele din lemn, pe care copiii mai mari, atunci când nu erau luați la muncă de către părinți, și le confecționau singuri, din nostalgia de a nu fi avut niciodată o jucărie cu care să se distreze în copilărie. Mai târziu, când celor mici li s-a acordat dreptul la copilărie, părinții au început să se preocupe de dezvoltarea lor și de nevoia lor de a se juca, activitatea principală a unui copil, și au încercat să le procure obiectele de joacă. Dintr-o buturugă sau dintr-o ulucă cioplită, a apărut în casa fiecărui copil o jucărie din lemn, creată din măiestria și priceperea părintelui.
    În Europa, jucăriilor din lemn au apărut tâ în secolul al XVII-lea. Să zicem, păpușile de lemn erau confecționate din lemn de pin. Acestea erau cioplite manual , aveau fețe pictate și purtau cele mai la modă veșminte. Odată cu evoluția civilizației, aceste păpuși din lemn erau considerate obiecte ieftine și bune de aruncat pe foc. Producătorii considerau că o păpușă făcută dintr-o buturugă, care nu avea nici măcar picioare, cioplită dintr-o singură bucată de lemn și pictată în culori țipătoare, era o rușine pentru industria jucăriilor. Astfel, austriecii au început să producă păpuși care aveau, pe lângă un chip frumos șlefuit, mâini, picioare și corp, aceste membre fiind asamblate cu ajutorul cuielor. Deoarece păpușile austriece au avut mare priză la public, ele au început să fie confecționate în masă, putând fi găsite pe piață în diferite mărimi și modele.
    Jucăriile de pluș au fost inventate de o nemțoaică, Margarete Steiff, care, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a gândit să pornească o mică afacere de familie de pe urma căreia să câștige câțiva bănuți din vânzarea jucăriilor de pluș pe care ea însăși le inventase. Înainte de anul 1900, alte firme britanice și americane au început să producă și să comercializeze aceste minunate jucării.
    Dragi copii. Aş avea un sfat pentru voi. Nu aruncaţi şi nu stricaţi jucăriile pe care le aveţi. Păstraţi-le! Adunaţi-le într-un loc mai ferit, căci jucăriile sunt întruchiparea copilăriei fiecărui om.

Eu colecţionez toate jucăriile mele. Poate cândva, când voi creşte, privindu-le, îmi voi aminti de ceea ce a fost cândva, cu ce mă ocupam. Iar dacă voi avea copii, sunt sigură că le va fi plăcut să se joace şi ei cu ele.

PUBLICITATE