ÎN CÂNTEC E VIAȚA MEA

0
354

Fire artistică, Igor Ianachii este inspirat de tot ce-i frumos – chipul unei femei, verdele din ram, cerul senin, un copil fericit. „Astăzi lumea zâmbește din ce în ce mai puțin, spune el, dar bucuria este chiar în preajma noastră. Mă face fericit o melodie, un vers, o vorbă plăcută la un pahar de vin cu un om bun, un răsărit de soare, liniștea serii așezată peste casele gospodarilor.”

Igor Ianachii s-a născut în or. Soroca, la 25 decembrie 1970, în ziua de Crăciun după calendarul creștin ortodox, stil nou. Astfel, anul 2020 este unul jubiliar. Cincizeci de ani trăiți cu dragoste de viață și o mare pasiune pentru muzică.

Muzica a sunat întotdeauna în casa sa. Mama și bunelul cântau la diferite ocazii. Copilăria, alături de un frate și o soră, a trecut ca un vis dulce. Primele note muzicale, Igor, le-a însușit la Școala de Muzică din Soroca unde a studiat baianul. „Eram trei copii, mama singură ne creștea și după cinci ani am renunțat la școala de muzică”, îi amintește el. Din primii fiori ai dragostei adolescentine i-au izvorât și cele dintâi melodii compuse. Nostalgica strună de chitară, îi aduna serile pe prieteni la izvorul de la Bujărăuca.

 Trebuia să capete o profesie și a făcut studii la Școala profesională din Bălți, la meseria asamblator de tehnică radio, după care, în ’89 a urmat armata în pădurile din Siberia, la baza de rachete Komi. Dar de muzică nu s-a despărțit niciodată, a cântat în ansamblul militar „Perioada 100” cu care a concertat în diferite localități, fiind totodată șef de club și instructor muzical.

Cu soția Valentina, s-au cunoscut cu zece zile înainte de armată. Rămasă fără mamă de la vârsta de 10 ani, ea își dăruise toată grija familiei nou create. Piesa „Pentru toate-ți mulțumesc” este o dedicație Valentinei. Un fiu, o fiică și trei nepoți sunt averile de neprețuit ale familiei Ianachii.

         Locuind în Oclanda, Igor a devenit solist în formația „Barvinoc”. Compunea cântece, dar nu le scotea la lumină. În timpul unui concurs din 2003, a fost observat de omul de cultură Petre Popa, membru al juriului, fapt care în timp i-a format un nou avânt în dezvoltarea carierei muzicale. Astfel s-au născut un șir de lucrări în comun, spre bucuria îndrăgostiților de cântec.

Petre Popa, poet:Trăim unul din cele mai complicate timpuri. Multe lucruri ce se credeau mai puțin importante în lumea modernă, au ieșit în prim plan. Mai bine zis, lipsa acestora s-a făcut observată. Viața obișnuită devenise o trecere în galop cu „proiecte” sterile, fără finalitate, doar de dragul argumentării mișcării și a rapoartelor  în vogă încă din epoca ce se părea apusă. În același timp, oameni aparent obișnuiți, în singurătatea lor, nu elaborează scheme de „șmecherii” ci decodifică relația proprie cu Universul.  Astfel,  ca din senin, într-un anumit loc,  apare o pictură, un poem, un covor, un cântec, o poveste… Se spune, și nu fără temei, că oamenii frumoși sunt la fel în toate și ei au insomnii din cauza urâțeniei care se așază ca o ceață, tot mai deasă, peste tot. Iată, tot ce-l face pe un om diferit de cei din jur, este chiar rostul său în această lume.  Dacă ai cu o mașină mai mult decât vecinul, după dispariția ta tot numai un singur om o va putea folosi, dacă ai „apucat” niște hectare de pământ, nu se știe dacă pe viitor nu-l va năpădi chirăul, dar dacă ai harul Domnului să faci ceva pentru sufletul omului, s-ar putea întâmpla, veacuri să fii o rază de lumină pentru alții, ăsta-i întâmplarea Omului Frumos.  Igor Ianachii – un  om ca toți oamenii care au o istorie, un neam, și mai ales Vise. Aripi viselor acestui om îi dă talentul de a-și cânta bucuriile și tristețile care interferează cu cele ale semenilor săi. Energia cântecelor sale izvorăște din sinceritate, căutare continuă, muncă și Iubire.

Făcând parte din familia Teatrului „Veniamin Apostol”, în calitate de pictor de lumini și reglor de sunet, Igor Ianachii se înscrie perfect în rigorile unei instituții de cultură, unde toate câte se întâmplă trebuie să fie frumoase.

Valeriu Ceban, compozitor: „Organizarea interioară luminoasă a lui Igor Ianachii, face ca să  dăm naștere melodiilor pline de optimism. Așa sunt piesele „Numai trandafirii”, Domnișoară”, „Viață dar ceresc”, Numai tu,  „Tu, numai tu” și multe altele aflate pe youtube și alte rețele…”.

 Pianistul Rinat Kurmașev, cunoscându-l pe Igor din evoluările pe scenele din orașul Soroca, a încurajat activitatea acestuia, apreciind unicitatea sa (autor de muzică, text și interpretare), menționând că     „în orice artă contează să faci ceva ce nu a existat, adică să creezi…”

Azi Igor Ianachii a adunat în palmaresul său de interpret cca treizeci și trei de cântece difuzate și multe altele în așteptarea înregistrării. Această cifră este semnificativă atunci când ți-e dat să te naști în ziua de Crăciun.

Muzica și vocea lui s-a auzit pe scena teatrului sorocean, la Palatul de Cultură Soroca, la Chișinău, pe scena Palatul de Cultură al Feroviarilor, la Filarmonică și se difuzează la radio.

Întotdeauna interpretează doar piese proprii. A cântat alături de Frații Cordineanu, Gheorghe Țopa, Ian Raiburg, Carolina Prepelita, Angela Arseni și alți interpreți. În 2018 Igor Ianachii a cântat în restaurantele din Paris „La Cantine” – rusesc, „Pain fondue” și „Chez Omenaș” – românești.

Dorințele sale în ziua de naștere tot spre muzică se îndreaptă „Vreau să fiu alături de oamenii de artă, să revin pe scenă, să organizăm medalioane și să scriu piese bune care să devină cunoscute. În cântecele mele este viața mea. Tot ce am trăit și tot ce trăiesc.”

La mulți ani, Igor Ianachii!

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE