Satul cu trei biblioteci

0
169

Satul Corbu se mândrește cu faptul că are mulți cititori, adică pasionați de carte. Este un sat frumos, unde activează trei biblioteci: biblioteca publică și bibliotecile gimnaziului și școlii profesionale.

Natalia Coțofană este o locuitoare care își iubește satul de baștină, dar și munca de bibliotecar. O face din inimă, o face cu suflet și dăruire, căci așa a deprins de acasă – locul unde muncește e sfânt. Este șefă la biblioteca publică din sat, dar și bibliotecară în gimnaziul OLEG PUPEZA din sat. Am realizat un interviu cu ea.

  • D-na Natalia, aveți o experiență mare de lucru. Spuneți-mi, s-a mărit în ultimul timp numărul de utilizatori ai bibliotecilor din sat?
  • Pandemia și-a spus cuvântul. A fost limitat accesul către computerele din biblioteca publică, dar nu și față de cărți. Înainte vreme utilizatorii veneau să comunice prin internet, elevii ca să își facă temele, să acceseze jocuri, programe etc., mă rog, ca copiii. Acum, dacă s-a interzis momentul acesta, vin tot mai mulți săteni și fac SCHIMB DE carte. Au prins dragul. Citesc ori nu, dar o carte vin să ia. Vin, se duc.
  • Care sunt preponderent cititorii voștri? Este o structură omogenă sau nu?
    -În marea majoritate, elevi. Avem o parte de copii care studiază la cele două licee cu predare în limba rusă din orașul Dondușeni. Astfel că ei vin după cărți în rusă. În timp de vacanță, vin copiii la bunici. Să zicem, veneau la bunicii din sat copii din Rusia, stabiliți acolo cu traiul împreună cu părinții. Am avut marele noroc să nu aruncăm cărțile în limba rusă în anii de mai înainte, cum au făcut-o alte biblioteci. Noi am păstrat toate cărțile și copiii veniți din Rusia, găseau aici, la noi, toată literatura recomandată de către profesorii lor, de acolo. Citesc și pensionarii. Chiar am avem pentru ei un serviciu aparte – POVEȘTI CU PARFUM DE AMINTIRI.
    -Mă bucur că ați găsit o punte spre sufletele cititorilor. Conlucrați și cu casa de cultură din sat?
    -La noi nu este casă de cultură. Dar noi ne străduim să înlocuim această instituție pe cât ne stă în puteri. Primarul satului numaidecât se implică. Organizăm multe concursuri, manifestări literar-culturale. Sigur, se alocă premii și lumea participă cu mare drag.
PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.