Soroceanca Dana şi-a meritat Premiul Unu

0
344

Asociația Obștească CENTRUL MEDIA PENTRU TINERI, organizație care activează de 16 ani în domeniul libertății de exprimare, comunicare și jurnalism cetățenesc pentru tineri, a organizat anul acesta a cincea ediție a Concursului Național “PREMIUL MEDIA PENTRU TINERI”.

Premiul Media pentru tineri este unicul concurs media național care susține exprimarea tinerilor prin diverse instrumente media – foto, video, text.
Concursul a avut drept scop de a oferi tinerilor o șansă, o platformă de a-și exprima opinia, de a experimenta în domeniul multimedia, creației vizuale și pentru a-și valorifica talentul. Timp de șase luni, în perioada martie-septembrie 2020, tinerii din toată țara s-au înscris la concurs cu materiale video și text. Concursul s-a încheiat la 30 septembrie 2020, iar numărul dosarelor este de 91.
Au participat tineri între 15 și 20 de ani, cerățeni ai republicii Moldova, pasionați de scriere, fotografiere sau filmare.
În acest an concursul național a avut genericul “Trăiesc în Moldova”, iar participanții au avut libertatea de a se exprima și de a realiza materiale, fie din perspectivă pozitivă, fie din perspectiva de provocare. Ediția din 2020 a venit cu o noutate – categoria specială “COVID-19: UN ALTFEL DE 2020”.
Conform regulamentului concursului, tinerii au putut expedia fotografii documentare, artistice sau reportaje care spun o poveste prin fotografii, videouri – bloguri, documentare, artistice sau animate; texte – eseuri, reportaje și interviuri. Concursul s-a desfășurat online.
Iată şi câştigătorii la Categoria Foto: locul 3, Andrei Gavriliţa, locul 2 Dan Rusnac, locul 1 Dana Spînu.
La Categoria Video, pe locul 3 s-a plasat Mihaela Razmeriţa, 2 – Nichifor Popescu, 1- Mihaela –Ştefania Turchină şi echipa ei. La Categoria Text s-au evidenţiat , pe locul 3 Daniela Simion, 2 – Adriana Vdovicenco, iar pe locul 3 – Cristina Timoftica.
Categoria specială “Covid-19, un altfel de 2020” şi-a avut următorii câştigători: Alexandra Erhan, Dana Mihăilă şi Ciprian-Rafael Raievschi.
Apropo, Dana Spînu care a meritat Premiul Unu la Categoria Fotografie, este originară din Soroca.
Ea este elevă la Liceul Teoretic “Petru Rareş”. Sigur că i-am adresat câteva întrebări şi iată ce ne-a povestit ea:
-Mulţumesc organizatorilor concursului “Trăiesc în Moldova”, organizat de “Centrulmediapentrutineri”. Sunt nespus de recunoscătoare şi entuziasmată pentru promovaţi Arta şi Frumosul, eu fiind adepta şi una din promotoarele acestor valori. Premiul unu la categoria Foto este o realizare minunată!
Prin contrastele pozelor, am evidenţiat câteva realităţi cotidiene cu care ne-am obișnuit din Republica Moldova, dar care necesită evoluție, dar evoluţia stă în mâinile tinerilor. Am accentuat contrastele sociale., mentalitatea moldovenească, migraţiile care sunt sursa principal a PIB-ului. Şi în loc ca muzeele , teatrele să arate cât mai bine, la noi , în principiu, clădirile Servicii funerare sunt mai colorate. Cultura se pierde, fiindcă atât autorităţile, cât şi cetăţenii nu pun accent pe ea. Trăim într-o lume materialistă.

Felicitări, Dana! Eşti bravo!
În ziua de 29 noiembrie participanţii vor pleca la Chişinău ca să-şi ridice premiile. Ele sunt foarte generoase: o cameră de filmat, smartfoane, laptopuri, bugetul total constituind în jurul la o sută de mii de lei.

PUBLICITATE