Horă ca pe vremuri în Dondușeni – satul cu șase ansambluri artistice (foto-video)

0
1391

De la Duduia – Dudușeni provine numele Dondușeni! Cândva, în vremi legendare un boier pe nume Sturza avea o mândră fată – Duduia, căreia i-a lăsat moștenirea. Oamenii din jurul curții boierești erau numiți duduieni. Astfel, de la Duduia ar proveni denumirea actuală a satului Dondușeni, preluată de oraș, apoi și de raion.

Pe șoseaua ce coboară în sat, ochii saltă pe colinele aurite ale începutului de toamnă, parcurgând cu privirea peisajul încântător, plin de roade și pace, ce pornește de la fântâna Maicii Domnului, alunecă peste case și dispare tocmai spre cele trei turbine eoliene din pragul orașului.

Strada centrală Ștefan cel Mare este cuprinsă, pe toată lungime ei, de tei rămuroși – umbroși în vară și plini de splendoare primăvara, când dau în floare! Atrag atenția casele îngrijite de la poartă până-n prag, mai ales cele decorate cu ornamente de struguri și flori. Trăgând cu ochii peste garduri, prin ogrăzi se observ decorațiuni cu cocostârci, ulcioare, trandafiri și numaidecât măcar un prăsădar doldora de roade.

În centrul satului sunt concentrate instituțiile publice. Donduşeni se întinde pe o lungime de 4 km. Parcurgând „potcoava” străzii centrale, ajungem la vatra veche unde se înalță biserica din piatră. Populația satului numără circa 1500 de locuitori. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 218 km de Chișinău.

De pe acest tărâm de dor au plecat în lume personalități notorii. Cu mândrie băștinașii vorbesc despre artistul plastic Igor Svernei, pictorul Anatol Gheorghe, despre sculptorul Damian Mihai Ion, doctorul habilitat Dumitru Botnaru, doctorul în științe Raisa Bornaru, profesorul universitar Ion Valuță și alții.

 În 2022, satul Dondușeni va sărbători 250 de ani de la prima atestare documentară.

Cuvântul Primarului

Satul Dondușeni are în conducere unul dintre cei mai tineri primari din raion – Vladislav Zloi.

Exercitând primul mandat, își pune ca scop să unească toate oportunitățile pentru dezvoltarea localității.

„Printre ultimele realizări se enumeră reparația fațadei grădiniței, relatează domnul primar. Un alt proiect de care ne bucurăm întreaga comunitate este cel de alimentare cu apă a circa 400 de gospodării. Recent am început lucrările pentru 1 km de iluminare stradală, iar pe parcurs vrem să iluminăm toată localitatea. De asemenea, în planurile primăriei sunt preconizate prioritar reparația drumurilor.

Satul Dondușeni se mândrește cu succesele Casei de Cultură, care prin activități și distincții este pe primul loc în raion. Avem două biserici, gospodării aranjate, agenți economici și, pe bună dreptate, pot afirma că satul este format din oameni buni și merituoși, care chiar dacă sunt de mai multe etnii, știu să se respecte reciproc și să se ajute la nevoie. Ne dorim ca cei plecați să revină acasă și împreună să contribuim la dezvoltarea satului natal”.

File de Istorie

Mai multe izvoare istorice menționează diferite date de atestare a satului Dondușeni – 1450, 1634, 1772. Așezarea are o vechime mare, ceea ce dovedește și comoara cu monede de argint, bătute în anii 1620-1650, ce a fost descoperită în primăvara anului 1973 pe vatra satului.

În cartea lui Vladimir Nicu și Tudor Ţopa „Localităţile Republicii Moldova”, citim următoarele informații despre satul Dondușeni:

„E o aşezare veche în regiune de câmpie şi mici coline din preajma izvoarelor r. Răut. Situată la 3 km sud-vest de or. Donduşeni, se mărgineşte cu satele Rediul Mare, Scăieni, Tîrnova şi Ţaul. A fost atestat pe moşia Mănăstirii Sfântul Sava la 16 mai 1634 cu denumirea Broscăuţi.

… În 1817, când populaţia Basarabiei era constrânsă să depună jurământ de credinţă ţarului rus, s-au făcut înregistrări şi în s. Donduşeni. Aici aveau gospodării 58 de familii şi o văduvă. Biserica de lemn, construită în 1793, se afla în grija a doi preoţi. În 1858 ţăranii din Donduşeni se răzvrătesc, dar sînt arestaţi şi condamnaţi de regimul ţarist.

Şcoala parohială a funcţionat cu mari întreruperi din 1862 până în 1902, când fusese subordonată şcolii de zemstvă. Satul se pricopsise şi cu o staţie de telefoane.

În primii ani de după Unirea Basarabiei cu România, Instituţia „Casa Noastră” a confiscat din moşia boierească şi a repartizat ţăranilor nevoiaşi din localitate 1.283 ha de pământ gras şi roditor. Satul cuprindea în 1923, 300 de case, avea o populaţie de 1.478 de oameni. Biserica fusese înzestrată cu 33 ha, şcoala – cu 6 ha de pământ. La acest act de dreptate socială a pus cu osârdie umărul și Simion Galețchi, originar din s. Dondușeni, fost deputat în Sfatul Țării, membru al Comisiei agrare.”

Punctul medical și casa de nașteri au fost înființate în 1955. În anul 1976 în centrul satului a fost dată în exploatare noua școală. În prezent este condusă de Lilia Tomceac. În 1984 a fost deschisă clădirea nouă a Medicului de Familie, dotată cu tot necesarul. Cu 140 de locuri, în 1965 a fost dată în exploatare Grădinița de copii „Andrieș”. Din anul 1982 până în prezent, șefă a grădiniței este Galina Bradu. Biblioteca Publică a fost înființată în 1953.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

De o frumusețe monumentală este  Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Donduşeni, preot paroh – Marin Botezatu, care a împlinit 27 de ani de preoție și propovăduire a adevărului eclesiastic şi istoric din acest spaţiu. Istoria acestui locaș ortodox începe în anul 1924, când la dorința sătenilor s-a pornit construcția bisericii. În perioada anilor 1951-1990, încăperea neterminată a fost transformată în depozit de cereale. În 1990 au început lucrările de finisare a construcției cu ajutoare bănești din partea sătenilor și cu o sumă mare alocată de sovhoz. În 1992, biserica și-a deschis ușile pentru enoriași.

Câțiva pași mai la vale de biserica din piatră, ca o bătrână uitată în umbra vremii, gârbovită de vânturi și ploi, sprijinită în bușteni putrezi, cu crucea aplecată.., abia de mai rezistă biserica de lemn din satul Dondușeni, construită în 1793.

E o mărturie seculară a entității creștinești ce domină acest mediu ancestral.

Hora satului

„La noi în satul Dondușeni a devenit deja o tradiție frumoasă ca în fiecare lună, în zi de sărbătoare să se joace Hora satului – activitate la care se adună săteni de toate vârstele la un pahar de vorbă și un dans săltăreț, pentru a păstra cu sfințenie tezaurul lăsat din moși-strămoși.

Deja și alte sate ne urmează exemplul. Este o tradiție care dispăruse o perioadă și a revenit din 2010 când a fost renovată Casa de Cultură, astăzi – de categoria I”, povestește doamna Renata Lungu, directoarea Casei de Cultură din s. Dondușeni.

De veți căutata prin sate în lung și-n lat, nu veți găsi o instituție atât de impunătoare ca cea de aici. Aspectuoasă la exterior și bine aranjată în interior, cu tablouri ale pictorilor băștinași, cu Muzeul Satului (creat în 2010), cu sală festivă și, cel mai important, cu 6 formații artistice.

Printre angajați face parte și meșterița populară Liuba Rusu.

Edificiul a fost dat în exploatare în decembrie 1979. Din 1979 până în 2006, director al casei de cultură a fost Anatolie Toncoglaz. Pe parcursul anilor în acest locaș al artei au activat mai multe ansambluri, coruri și orchestre, dar a avut și perioade de declin, când a necesitat reparație capitală.

„Un factor important în dezvoltarea culturală a localității reprezintă susținerea permanentă din partea primăriei și mai presus – implicarea cu dedicație a celor patru angajați în cultură”, precizează doamna directoare Renata Lungu.

Satul cu 6 formații artistice

          În satul Dondușeni activează șase formații artistice, din care fac parte până la 100 de membri ce duc faima satului și reprezintă, totodată, mândria raionului:

Ansamblul de dansuri populare „Mărunțica”, cu trei grupe de dansatori, conducător artistic Andrei Cocitov;

Orchestra de fanfară „Haiducii” cu titlu model, conducător artistic Mihai Petic;

Ansamblul de fluieriste „Lăcrimioara” cu titlu model, conducător artistic Mihai Petic;

Ansamblul vocal-instrumental „Crăițele”, conducător artistic Mariș Oxana;

Ansamblul folcloric „Baștina” cu titlu model, conducător artistic Mihai Petic;

Formația de muzică populară „Mugurel” conducător artistic Mihai Petic.

Domnul Mihai Petic, conducător al trei formații povestește că a venit în sat la invitația fostului primar Ion Zloi, imediat după redeschiderea Casei de Cultură proaspăt renovată – „Mi-am pus condiția din start: dacă nu organizez un colectiv frumos, imediat voi pleca.

Vreau ca din urma mea să rămână ceva valoros în sat și, de ce nu?, să fiu pomenit cândva, când nu voi mai fi pe aici.”

În prezent ansamblurile artistice au adunat numeroase aprecieri naționale și internaționale (Polonia, Ucraina, România) și reprezintă raionul la diferite evenimente festive.

Practic, într-un fel sau altul nu este copil din localitate care să nu treacă pragul Casei de Cultură, fie pe scenă, în sală sau la diferite cercuri de creație. În Dondușeni s-a investit în cultură și s-a schimbat fața satului. Însuflețirea vieții culturale a jucat un rol deosebit de important în culturalizarea întregii comunități.

          Dondușeni – sat cu oameni gospodari, frumoși la chip și la suflet, este o carte deschisă din care fiecare învață rostul muncii, respectul pământului și dragostea pentru obiceiurile străbune.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE