Ludmila Ciobanu – medic cu autoritate semănător de sănătate

0
1297

Această toamnă a venit în viața Ludmilei Ciobanu cu momente frumoase, de care nu s-a putut bucura pe deplin. „Oare poate fi sărbătoare când e pandemie?” Fiecare zi este o luptă pentru sănătatea oamenilor, iar medicii stau scuturi de apărare, cu smerenie punându-și în risc propria sănătate, dar conștienți că aceasta le este menirea.

Profesia de medic a fost în visul ei de când se ține minte. Ludmila Ciobanu s-a născut la 13 octombrie 1957 în satul Băxani, în familia lui Irinarh și Nina Vieru. Mama – învățătoare de geografie și biologie, iar tatăl – magaziner în colhoz. Atât Ludmila, cât și fratele ei, Ghenadie, au urmat calea medicinei. Verișoara lor, Maria (Zamăneagră) Vrancean, ex-primar în satul de baștină, povestește: „Nu era sâmbătă, duminică, sărbătoare să nu ne ducem la ei în ospeție. Multe lucruri am învățat și noi de la părinții lor, oameni gospodari și de înaltă omenie. Iar Ludmila avea înclinație spre medicină de mică. Îmi amintesc cum se juca cu păpușele, le punea injecție și le lecuia. Eu fiind fricoasă mă miram de curajul ei. A învățat foarte bine în școală și la facultate. Era și este deosebită, o ființă liniștită, cumsecade, miloasă, care ne unește, fiind atentă cu fiecare. Este un specialist bun despre care auzim doar cuvinte frumoase și ne mândrim cu succesele dorindu-i multă sănătate!”

În anul 1980 Ludmila Ciobanu a absolvit Facultatea de Pediatrie la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testimițeanu”. S-a căsătorit cu medicul Anatolie Ciobanu și împreună au crescut două fete, Adelina, care a ales calea pedagogiei și Maricica – juristă de profesie. Astăzi, cu mândrie soții Ciobanu poartă în inimi dragostea pentru cei cinci nepoți.

Din august 1981, Ludmila Ciobanu a activat ca medic pediatru de sector până în anul 1999. În anii 2000 – 2003 a fost director medical la Centrul Medicilor de Familie Soroca. În 2003 – 2008 a deținut funcția de adjunct al medicului șef în Asistența Medicală Primară. Din anul 2008 până în prezent activează în calitate de șefă a IMSP Centrul de Sănătate Soroca. Dispune de categoria superioară în management sanitar și medicina de familie. O dată cu venirea dumneaei în această funcție, instituția și-a schimbat imaginea, devenind în timp tot mai bună în aspect și servicii prestate. IMSP CS Soroca include o parte din municipiu și 18 instituții medicale rurale adiacente. În jur de 44500 de persoane sunt înregistrate la medicii de familie ai IMSP CS Soroca.. „Peste 200 de angajați muncesc pentru sănătatea populației, sub egida doamnei Ludmila Ciobanu, povestește doamna Victoria Grebanos, asistentă medicală șefă. Este o muncă dificilă, dar datorită calităților profesionale, fiind o femeie înțelegătoare, cu autoritate în colectiv, reușește să conducă cu succes.”

Pe parcursul carierei profesionale, pentru merite deosebite în serviciu, a fost menționată cu diplome de onoare din partea Ministerului Sănătății, Consiliului Raional, Primăriei, Spitalului Raional. Dar cele mai multe și sincere aprecieri le-a primit din partea pacienților, care povestesc despre grija și responsabilitatea de care au parte atunci când se adresează după ajutor. Cu recunoștință, prețuire, urări de sănătate și fericire ne alăturăm și noi, echipa Ziarului Nostru.

La 25. 09. 2020, doamnei Ludmila Ciobanu, șefă al IMSP CS Soroca, i-a fost conferit titlul „Cetăţean de Onoare a oraşului Soroca”.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE