„Omul poate face colț de rai din locul unde trăiește, dacă își dorește cu adevărat acest lucru”

0
308

Duminica trecută în satul Dubna, raionul Soroca în paralel cu alegerile prezidențiale au avut loc alegeri locale noi. Pentru funcția de primar au fost înscriși în cursa electorală următorii candidați: Elena Sochirca (PSRM), Valentin Țâmbaliuc (PAS), Pavel Gadibadi (PUN) și Liubovi Sochirca (PPR). A câștigat cursa Elena Sochircă

Nina Neculce: Stimată doamnă Elena Sochircă, până la investirea oficială în funcția de primar mai sunt câteva zile, dar oricum îngăduiți-ne să vă transmitem felicitări cu urări de bine și mult succes!
Elena Sochircă: Vă mulțumesc frumos! Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în acest fotoliu.

N.N.:Spuneți-ne, cum ați luat decizia de a candida?
E.S.: Ideea a venit de la niște prieteni apropiați. Am pus-o în discuție la Consiliul familiei și, după lungi dezbateri am decis. Fiind foarte aproape de preocupările regretatului primar, Valeriu Pruteanu, mi-am zis că am destulă forță și energie ca să continui ceea ce n-a reușit să ducă la bun sfârșit domnul Valeriu. Sunt născută la Dubna, am lucrat o viață la școala din sat, dar niciodată n-am avut ocazia să merg pe la fiecare casă de gospodar să văd cum trăiește, cu ce respiră fiecare în parte. Iată că această campanie electorală mi-a oferit prilejul. Mi-am cunoscut satul și problemele lui mai în profunzime. Sunt multe, dar încet-încet, sprijinită de familie și de consăteni, cred că vom reuși să le rezolvăm.
N.N.: Cu ce veți începe?
E.S.: Cu sădirea unui parc în amintirea regretatului Valeriu Pruteanu și formarea unei echipe de voluntari care să ajungă la fiecare familie aflată în dificultate.
N.N.: Cum ați descrie în câteva cuvinte satul Dubna?
E.S.: Un sat cu rădăcini adânci în cultură, „o oază de pace și binecuvântare, unde Dumnezeu a revărsat izvoare de har”, cum ne-ați descris dumneavoastră localitatea cu câțiva ani în urmă la rubrica „La noi acasă la…”. Este satul cu cei mai harnici și frumoși oameni. O să amintesc doar câteva nume sonore cunoscute ţării întregi: actriţa Veronica Savca, Artistă a Poporului, care în arta teatrală de la noi a făcut prima încercare de a interpreta rolul Chiriţei din piesa „Chiriţa în Iaşi”, nemaivorbind de un alt Artist al Poporului, Veniamin Apostol, pictorul Victor Savca, unul din puţinii creatori de adevărate opere de artă pe sticlă, dar şi lucrări de ceramică, pictură şi grafică de şevalet, actorul Andrei Sochircă, regizorul Stas Nazarie…

N.N.: Și fiindcă ați amintit de Veniamin Apostol, ce mai face casa lui dragă în care s-a născut și a crescut?
E.S.: Face bine. E o frumusețe rară acolo, un colț de rai. Doamna Maria Apostol, cumnata regretatului om de cultură, cu toate că are o vârstă înaintată-80 de ani, poartă de grijă casei cu toată dăruirea. Atât dumneaei, cât și fiicele dumisale, Lucia și Taisia au investit foarte mult în renovarea și conservarea casei, în amenajarea curții.

N.N.: Știu, am fost pe acolo de mai multe ori. Doamna Maria, care vorbește despre cumnatul ei cu o demnitate deosebită, ne-a primit întotdeauna cu brațele deschise. De fiecare dată ne-a întâmpinat cu plăcinte și un pahar de vin și am dezghiocat împreună amintiri despre Veniamin Apostol, despre rostul creaţiei sale în arta teatrală, despre buneii şi străbuneii care au trăit în această căsuţă cu o vechime de peste 300 de ani…Amintiri, amintiri…
Dar revenind la prezent, ce veți face dumneavoastră pentru cultura satului? În școală știu că v-ați manifestat din plin la acest capitol.
E.S.: Mă voi strădui să am permanent pe agenda de lucru viața culturală a satului. Voi sprijini-o pe directoarea Casei de Cultură, Maria Melenti în toate demersurile sale. Voi susține ansamblul folcloric „Stejărelul” în care a cântat și regretatul meu tată, Zaharia Sochircă. Vom continua să organizăm șezători, întâlniri cu personalitățile satului, să ne facem frumoase sărbătorile de Crăciun, Paște, Mărțișorul ș.a.m.d. Pentru că sărbătorile ne oferă momente de relaxare, ne fac mai liniștiți, mai apropiați unii de alții.
Știți, o vorbă din bătrâni spune că „Omul sfințește locul” și este cât se poate de adevărat acest lucru. Omul poate face colț de rai din locul unde trăiește, dacă își dorește cu adevărat acest lucru. Și eu, și soțul meu, Vasile Sochircă ne dorim să vedem satul Dubna cât mai frumos. Nu promitem marea cu sarea, dar ne vom implica în tot ce ne stă în puteri cu dragoste și tragere de inimă.

N.N.: Doamne ajută! Într-un ceas bun!
E.S.: Vă mulțumim frumos! Și îngăduiți-mi să aduc sincere mulțumiri consătenilor mei pentru participarea la vot.

„DRAGI CONSĂTENI ai SATULUI DUBNA!
Vă mulțumesc din suflet și-mi exprim toată recunoștința pentru încrederea acordată! Mulțumesc tinerilor, mulțumesc bătrânilor, mulțumesc celora care m-au votat și celora care nu m-au votat! Toți locuim în acest sat și dorim să-l vedem frumos și prosper. Să punem umărul fiecare în parte și să reușim împreună pentru o viață mai bună!
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Nina Neculce

PUBLICITATE