Fanfara – o nebunie frumoasă pentru Andrei Arhirii

0
795

Despre Andrei Arhirii, dirijorul orchestrei de fanfară „Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, Drochia scriam la începutul anului 2019, informând cititorul că tânărul îndrăgostit de trompetă a fost recunoscut „OMUL ANULUI de către Direcția Cultură Drochia și tot în 2019 a devenit Laureat al publicației noastre „Ziarul Nostru”. Aseară urmărind pe Youtube două înregistrări recente cu această fanfară minunată, am hotărât să-l contactez și să aflu ce a mai făcut de la începutul anului 2019 până în prezent acest suflet frumos. Mi-a spus că anul 2019 a fost un an plin de realizări: Premiul Mare la Festivalul-concurs al orchestrelor de fanfară din Botoșani, România, Premiul Mare la un Festival similar de la Suceava și o evoluare reușită la Festivalul interetnic internațional „Confluențe”, de la Iași.
Despre anul 2020 a punctat: „Acest an a venit cu Pandemia și ne-a stopat activitățile. Nu întrerupem repetițiile, continui procesul de învățământ în cadrul filialei Hăsnășenii Mari a Școlii de Muzică Drochia. O realizare a acestui an, care ne bucură, este faptul că am reușit să ne amenajăm un colților frumos pentru repetiții un studiou la care visam demult. Am făcut acest lucru cu forțele proprii, împreună cu copiii, pe bază de voluntariat. Banii pentru geamuri și materialele de construcție au fost alocați de primărie, dar munca am făcut-o noi. În noile condiții ne simțim mult mai bine și repetițiile parcă sunt mai inspirate. Am început să învățăm și muzică mai serioasă, nu doar muzică populară și de promenadă, cum am făcut până nu demult. Ceea ce ați văzut pe Youtube sunt câteva lucrări din repertoriul renumitului trompetist american Louis Armstrong, însușite recent.”
Despre tenacitatea cu care Andrei Arhirii se dăruiește în calitatea dumisale de dirijor și profesor, șefa Direcției Cultură Drochia, Cristina Țurcanu nota într-o postare pe Facebook:

„Să creezi o orchestră de fanfară pentru copii/tineri, într-o localitate rurală, să atingi performanțe într-un timp foarte scurt, să convingi autoritățile că este nevoie și chiar trebuie să fie susținută asemenea orchestră, să convingi copiii să vină în această orchestră, să învețe un instrument de suflat, să vină la repetiții, să adopte disciplina militară, ori trebuie să fii nebun, în frumosul sens al cuvântului, ori trebuie să iubești arta până la sacrificiu! Andrei Arhirii, profesorul, dirijorul orchestrei de fanfară ,,Hasnaș” din Hăsnășenii Mari, poate fi așa și poate atinge aceste performanțe! El, este eroul nostru!

Multă sănătate și putere de muncă îți urăm și noi, Andrei!

Nina Neculce

PUBLICITATE