Mănăstirea Cosăuţi

0
740

Mănăstirea cu hramul ,,Acoperemântul Maicii Domnului” este situată la 2 km mai sus de satul Cosăuţi, pe malul Nistrului, într-o vale adâncă ce coboară prin pădure spre râu. Primele mărturii despre mănăstire sunt din anul 1729, care avea o bisericuţă din lemn acoperită cu şindrilă şi 5 chilii tot din lemn ce adăposteau 9 călugări şi preoţi.
Anul 1729 – prima menţiune documentară a mănăstirii de bărbaţi cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”. Primii ieromonahi Pavel și Gavriil, ei fiind și ctitorii mănăstirii vechi din 1729. Aceasta însă la 1833 este desființată, păstrându-se totuşi denumirea locului – „Prestol”.
Mănăstirea a activat 160 de ani, apoi a fost închisă.
La 17 aprilie 1990, Ion Palii (Ieronim) a fost declarat preot al bisericii ,,Naşterea Maicii Domnului” din Cosăuţi. În urma unei adunări, Ion Palii a propus de a construi o mănăstire pe locul fostei mănăstiri. Preotul Ieronim, prin multe greutăţi, a adunat bani şi a fost aprobat proiectul şi locul de construcţie a mănăstirii. La 9 iunie 1993 sfinţirea locului viitoarei mănăstiri de către Î.P. Vladimir. Mănăstirea de bărbaţi cu hramul ,,Acoperemântul Maicii Domnului” a fost deschisă şi sfinţită de către Î.P. Vladimir, în toamna anului 2002. Acest locaş sfânt, este monumentul culturii şi al timpului în care trăim, un izvor de lumină sufletească.
Actualmente, la Mănăstirea Cosăuţi vin numeroşi credincioşi, călători şi turişti care îşi alină sufletul şi găsesc aici clipe de înălţate. În prezent duhovnic administrator al Mănăstirii ,,Acoperemântul Maicii Domnului,, de la Cosăuți este Arhimandritul Ieronim.
Muzeul Cosăuți

PUBLICITATE