Asigurarea medicală obligatorie acoperă servicii de prevenire, depistare precoce şi tratare a deficienţelor de vedere

0
81

Ziua Mondială a Vederii, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, vine să atragă atenţia populaţiei asupra pacienţilor care suferă din cauza lipsei totale a vederii, asupra numărului în creştere de probleme oculare, precum şi a persoanelor care au nevoie de ajutor.

La nivel mondial, peste un miliard de oameni trăiesc cu o deficienţă de vedere, deoarece nu primesc îngrijirea de care au nevoie pentru afecţiuni precum miopia, prezbitismul, glaucomul sau cataracta, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii constată că îmbătrânirea populaţiilor, evoluţia stilului de viaţă şi problemele de acces la îngrijirea oculară, în special în ţările cu venituri mici sau medii, sunt printre principalii factori responsabili de creşterea numărului de persoane cu deficienţe de vedere.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină acordă o atenţie sporită prevenirii şi tratării deficienţelor de vedere, finanţând în acest scop un şir de servicii medicale. Persoanele cu afecţiuni de vedere beneficiază de servicii acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) la nivelul asistenței medicale primare, de ambulatoriu, spitaliceşti, precum şi servicii medicale de înaltă performanţă.

În cadrul asistenţei medicale primare sunt finanţate serviciile de prevenire, depistare precoce a deficienţelor de vedere pentru toate persoanele înregistrate la medicul de familie, inclusiv cele care nu dispun de asigurare medicală. Pentru diagnosticarea afecţiunilor de vedere, persoanele asigurate beneficiază şi de consultaţia medicilor specialişti, de analize şi investigaţii, de servicii de reabilitare a persoanelor slab văzătoare, servicii medicale de înaltă performanţă.

Totodată, persoanele asigurate care suferă de scăderea progresivă a vederii prin pierderea calităţii cristalinului au acces la operaţii gratuite de cataractă. Peste 5300 de astfel de intervenţii au fost efectuate, în anul 2019, de instituţiile medicale contractate de CNAM, în creştere cu 1280 de operaţii faţă de anul 2018. Pentru intervenţiile realizate anul trecut, din fondurile AOAM au fost alocate circa 53 de milioane de lei. CNAM îndeamnă populaţia să atragă atenţia asupra menţinerii sănătăţii vederii şi să efectueze examene oftalmologice în mod regulat. Adresăm acest îndemn în special persoanele predispuse la anumite afecţiuni de vedere, şi anume tinerilor, elevilor, vârstnicilor, persoanelor cu diabet.

PUBLICITATE