Mărturie simbolică la Ocnița

0
358

Paginile istoriei, scrise cu sângele predecesorilor pe câmpurile de luptă, trebuie recitite și studiate. Generația noastră are obligația morală să păstreze și să onoreze memoria polonezului Stanislav Żółkiewski, care rămâne „pentru polonezi, unul dintre simbolurile consolidării primei Republici Polone – stat puternic al mai multor popoare și religii”. În acest context, aducem omagiul istoriografic întru cunoașterea unui important monument istoric al patrimoniului Republicii Moldova, care se află lângă satul Berezovca (pe vechea moșie a satului Sauca) din raionul Ocnița. Monumentul, de o certă valoare internațională, păstrează amintirea unui neordinar înaintaș polonez și o mărturie simbolică a raporturilor politico-militare moldopolone. Aici, la 1620, a căzut în luptă cu otomanii conducătorul oștirii poloneze, hatmanul de coroană Stanisław Żółkiewski (1547-1620).

În locul morții eroice a marelui Hatman Stanisław – exact la patru secole după acest eveniment – a fost săvârșită o sfântă liturghie la aer liber. Apoi, sub obeliscul, care a fost reînnoit anul acesta cu sprijinul Fundației de Ajutor pentru Polonezii din Est, au fost așezate flori și aprinse lumânări. De asemenea, a fost adus un salut simbolic.

Falnicul monument, înalt de cca 8 m, supranumit în popor „Stâlpul Leahului” prezintă o cruce ridicată pe un postament din piatră cu o inscripție despre moartea tragică a hatmanului. Monumentul, care asemenea păsării Phoenix a renăscut din ruină, după secole de așteptare a cercetătorilor și restauratorilor, actualmente se află sub ocrotirea statului.

La ceremonia din 7 octombrie 2020  au participat Ambasadorul Republicii Bartłomiej Zdaniuk, Consulul Tomasz Twardy, Atașatul Militar Colonelul Paweł Stuleblak, reprezentanți ai companiei „Moldova-Zahăr”, autorități locale, primarul com. Călărășeuca, Vasile Papuşa, primarul s. Sauca Iraida Jitari, echipa Secţiei Cultură Ocniţa ghidată de Angela Crucichevici şefă Secţie și comunitatea poloneză locală.

Liturghia a fost concelebrată de către pr. Krzysztof Płonka, paroh al bisericii sf. Anna din Ungheni, unde de curând a fost dezvelită o placă comemorativă consacrată aniversării a 400 de ani de la Bătălia de la Țuțora și pr. Grzegorz Czubak, parohul bisericii „Divina Milostivire” din Cupcini.

În discursul său, Ambasadorul a atras atenția asupra legăturii strânse dintre polonezii din întreaga lume, precum și dintre generațiile actuale, cei care ne-au precedat și cei care ne vor urma.

Mesajul comun al tuturor actorilor a fost următorul „Monumentele noastre pot trăi mai mult decât amintirea descendenților celor cărora le-au fost ridicate.”

Secția Cultură Ocnița

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.