Realizează porteretele celor dragi

0
237

Ecaterina Popuşoi desenează de mică. O atrage anume genul portrete. Realizează portretele celor dragi sau, pur şi simplu, chipuri de femei, fete.
Apropo, frumusețea unui portret pictat nu constă în reproducerea cu precizie a chipului, ci cât de mult este apreciată interpretarea artistică! Portretele sunt create cu ajutorul culorilor aplicate pe o suprafață – pânză, hârtie, lemn, sticlă etc. Scopul este de a obține o compoziție cu forme, culori, care dă naștere unei opere de artă în conformitate cu principiile estetice.
Ecaterina este fascinată de acest gen de artă. Ea a realizat portretul ghidată de profesoara sa dragă, Galina Fratea.


Tot ea ne-a povestit ceva interesant despre pictură care se usucă 12 luni:
„Tempera pe baza de ou este una dintre cele mai vechi și durabile metode de pictură. Rădăcinile acestui mediu de pictură se trag încă din timpurile preistorice. Este considerată o tehnică permanentă, datorită rezistenței sale la umiditate și schimbările de temperatură. Ea necesită răbdare și experiență şi mai des era utilizată în iconografie. Emulsiile de tempera formează propriul strat protectiv și, spre deosebire de culorile în ulei, nu își schimbă nuanţele în timp și mai mult, se usucă într-un timp foarte scurt. Aplicată într-un strat subțire de culoare, tempera este translucidă, precum acuarela, dar aplicată în straturi mai groase, devine opacă, precum guașa. Cu toate acestea, vopseaua tempera se usucă la atingere în câteva secunde, dar este cu adevărat uscată în profunzime decât după aproape 12 luni.
Tehnica picturii în tempera, populară în secolele treisprezece şi cincisprezece, a fost treptat înlocuită de tehnica picturii în ulei.”
Elena Spinei

PUBLICITATE