Unde a ajuns masa consilierilor, după incendierea Președinției?

0
254

La nordul Republicii Moldova, în biblioteca satului Dondușeni, atrage atenția o masă cu aspect impozant, înconjurată de scaune cu speteze înalte, ce creează impresia de a fi destinată pentru reuniuni importante.

–  „Culoarea „de cabinet”, forma, scaunele ce sunt asemenea „tronurilor”, o masă numai bună pentru „sfatul înțelepților”, dar pare un pic neobișnuită, nu am mai văzut una asemănătoare în biblioteci.”

– „Nu este o masă oarecare, ați observat bine. Este una istorică. În jurul ei se dădeau sfaturi și se luau cele mai importante decizii în stat. Este masa la care se adunau consilierii Președintelui Republicii Moldova, povestește doamna Renata Lungu, directoarea Casei de Cultură din s. Dondușeni. A ajuns în satul nostru după incendierea și devastarea Președinției în 2009. Casa de Cultură din s. Dondușeni a fost reparată capital în acea perioadă și a devenit una dintre cele mai frumoase din raion. Această masă este valoroasă și ne bucurăm că astăzi se păstrează într-o instituție publică.”

– „Să știți că și în prezent aici se organizează întruniri ale cetățenilor activi, beneficiari ai bibliotecii, la care se iau decizii bune,  spune doamna Mariș Oxana șefa bibliotecii. Această masă la care a stat președintele R. Moldova, pe atunci, Vladimir Voronin, împreună cu consilierii săi, azi adună în jurul ei elevii care frecventează biblioteca, iar aerul ei sofisticat le creează o atmosferă de responsabilitate și chiar le dă motive de a visa, de a se dezvolta.”

Așadar, istoria Președinției are multe cămări nedeschise. Poate într-o bună zi, prin sate vom găsi și Declarația de Independență a Republicii Moldova?, îndrăznesc să presupun. Poate că actul original nu a ars în timpul protestelor din 2009 și se păstrează undeva în vreun sertar?..

A fost o noapte tumultoasă, la 7 spre 8 aprilie 2009, în care mii de tineri s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a cere dreptul la un viitor european. Protestele pașnice ale tinerilor au fost deturnate şi transformate în violențe. Clădirile Președinției și Parlamentului au fost incendiate, iar primele etaje au fost devastate. În consecință, instituția a fost împrejmuită cu un gard și lăsată de izbeliște. Aproape zece ani mai târziu, Președinția a fost reparată din bani oferiți de Guvernul Turciei.

Despre alte curiozități turistice ale satului Dondușeni, citiți în articolul „Dondușeni – satul cu șase ansambluri folclorice”, din nr 32 al publicației regionale „Ziarul Nostru”.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.