ÎNVĂȚĂTORUL SOCHIRCA IOAN

0
369

Sochirca Ioan s-a născut În 23 martie, 1909, În localitatea Zastânca, jud.Soroca, Basarabia. A absolvit Școala Normală ,,Petru Maior” din Soroca, devenind învățător.

          A fost învățător și director de scoală în localitatea Măcăreuca, com. Cotova, unde a lucrat alături de soția sa, învățătoarea Sochirca Elisabeta. În anul 1945 începe calvarul familiei Sochirca, odată cu preluarea puterii de către ruși. Fiindcă deținea arhiva școlii, i s-a cerut să predea totul și în 24 de ore să dispară din localitate.

Ia decizia să treacă în România. Își ia soția si cei trei copii, încă foarte mici și într-o căruță cu doi cai se îndreaptă spre Prut. Un an de zile, cu popasuri de noapte, ajutat de oameni, călătorește spre nicăieri. Nu avea o țintă precisă. După ce trece Prutul, este dirijat spre Oltenia. Ajunge în Oltenia, în localitatea Ghizdanesti- Romanati. A lucrat ca învățător în condiții foarte grele, locuind cu familia într-un grajd.

Nemultumit, părăsește  Oltenia și ajunge în Salaj. La Secția de Învățământ din Simleu Silvaniei i se oferă un post de învățător la Maladia. Pune bazele școlii, umblă din casă în casă și înscrie copiii la scoală.

În 1949, se mută la școala din Cehei, unde aveau două posturi de învățători și putea lucra si d-na învățătoare. La Cehei este foarte bine primit de cetățeni și i se oferă o locuință în incinta școlii.

Învățător și director de școală, înființează în anul 1959, clasele V-VII. Umblă prin sat, îi lămurește pe părinți să-și înscrie copiii la școală, le acordă sprijin, obține aprobarea ciclului de învățământ.

În 1971 se pensionează și se mută cu familia la Simleu, unde și-a construit o casă. 

D-l învățător SOCHIRCA IOAN a decedat în anul 1983, la vârsta de 74 de ani, iar d-na învățătoare în 1993.

Ceheiul le-a rămas recunoscător, i-a respectat și i-a iubit pentru bunătatea și profesionalismul lor. Oameni minunați!

P.S. Am obținut aceste mărturii de la fiica d-lui Sochirca, Silvia Ene, care trăiește în Arad.

Viorica Belei, România

PUBLICITATE