Redeschiderea cinematografului Dacia

0
2366

Cinematograful Dacia – a doua minune a Sorocii, evident după Cetatea Soroca, luând în considerare anii construcției și importanța pentru turismul local.

Așa cum afirmă localnicii: ,,Pe vremuri în locul cinematografului și a restaurantului ,,Nistru” se afla piața agricolă a orașului Soroca. Prin anii 60 a fost construit cinematograful ,,Moldavia”, pe atunci cel mai mare și mai frumos din Moldova. Apoi prin anii 89-90 i s-a schimbat denumirea în cinematograful ,,Dacia”, care era mândria tuturor locuitorilor orașului.”
O altă locuitoare a orașului Soroca, Aliona Russu, își amintește cu drag de interiorul cinematografului: ,,…o clădire uriașă împărțită în mai multe compartimente. La primul etaj era sala de filme, iar prețul unui bilet era de 30 de copeici. La al doilea etaj se afla o mică cafenea, unde puteai să guști din delicii.”
Dar acum, care e soarta cinematografului? Sau mai exact cum se descurcă tinerii fără cinematograf?
Mihaela Țaulean afirmă că ,,Redeschiderea cinematografului „Dacia” este o oportunitate generoasă de a dezvolta turismul din raionul Soroca, plus la asta tinerii vor avea un loc interesant, confortabil și neprimejdios unde să-și petreacă timpul”.
Anastasia Gîncu spune că „O perioadă un cinematograf era deschis la centrul comercial Fourchette, şi chiar îmi plăcea din când în când să privesc un film acolo, e o altă atmosferă şi e perfect de vizionat împreună cu prietenii”.
Doresc să accentueze că: „Tinerii au nevoie de acest cinematograf, pentru a-și petrece timpul efectiv și educativ, mai cu seamă dacă ar fi ecranizate filme în română cu subtitre engleze sau în rusă. Totodată, aceasta ar fi o ocazie bună pentru evoluția turismului din raionul Soroca, mai cu seamă pentru regiunea de nord a Moldovei, astfel Cinematograful Dacia ar fi una din cărțile de vizită a orașului, fiind vizitat de persoane de toate vârstele, din toate orașele și satele Moldovei pentru a-și aminti cu drag de tinerețe sau pentru a o trăi la maxim.”
Deci, ce adevăr se ascunde în spatele acestei clădiri?
Așa cum afirma fostul viceprimar al municipiului Soroca, Mihail Grabciuc în 2018: „Cinematograful a fost privatizat cu peste 10 ani în urmă de o firmă din Chișinău, ce aparține lui Victor Șelin. Noi am solicitat ca să fie efectuate lucrări de reparație, să se facă ordine, dar dumnealui refuză, cu toate că conform documentelor, cinematograful este în proprietatea sa. Uneori facem curat în preajma cinematografului, dar nu avem dreptul să intervenim fără acordul său. Dumnealui este obligat să facă reparație. În ce privește alte lucrări, cum ar fi extinderea clădirii, vor fi coordonate cu administrația publică locală”.
Tinerii din Soroca vin cu o provocare pentru autoritățile primăriei orașului Soroca, în special adresăm propunerea primarului, doamnei Liliei Pilipețchi să facă tot posibilul redeschiderii acestei instituții culturale, fiindcă tinerii trebuie să evolueze, să vadă schimbări pentru a rămâne în acest oraș cu traiul și în general, în această țară, unde cultura trebuie promovată ca principiu al existenței noii generații!
Dana Spînu, eleva, LT “Petru Rareş”, oraşul Soroca

PUBLICITATE