La ţară Lucrul este în toi

0
477
Vladimir Ivanov și echipa de la recoltare Valerii Ivanov, Gheorghe Cecanșciuc, Mihail Dolghii, Alexandru Arion

E ora pâinii. Plugarii de la „Soragrovis” se grăbesc să umple hambarele. Deşi e an secetos şi culturile de toamnă au fost afectate grav, totuşi rezultatele recoltării sunt bune.

 • Anul acesta am semănat o suprafaţă mai mare de spicoase. De pe 84 de hectare am recoltat în mediu 3300 kg de orz. Lucrăm de mai mulţi ani cu soiul „Deveatîi val”, selecţie a institutului din Odesa, – spune Vladimir Ivanov, director SRL „Soragrovis”.
  Două combine „Caise” înoată în lanurile de spice şi fac plinul buncărilor.
 • Acum trei ani la fiecare 500 de metri era buncărul plin, anul acesta e mai puţină pâine. Totuşi e un grâu bun. L-am aşteptat un an de zile, – zice Valerii Ivanov, tânărul care deja cincisprezece ani strânge pâinea.
  Pe altă combină în acest an îi dă zor Gheorghe Cecanşciuc. La alt capăt al lanului aşteaptă nerăbdători şoferii să transporte boboasele la făţare.
 • Anul acesta grâul ocupă 220 de hectare în gospodăria noastră. Până la moment cea mai bună recoltă dă soiul „Odescaia”. Nu rele rezultate arată şi celelalte soiuri „Pisanca” şi „Miseia”. În acest an am investit în roadă mai multe îngrăşăminte. Am pregătit corespunzător pământul şi înainte de semănat. Dar câmpurile dau roade diferit. Chiar aseară de pe un câmp am strâns şi 5 tone de grâu. În schimb azi de pe altul 400 kg. Ce-i drept, abia anul acesta l-am luat în arendă, – spune Vladimir Ivanov.
  Şi în acest an „Soragrovis” are loturi experimentale pe care sunt semănate patru soiuri de grâne „Pibrac”, „Illico”, „Ingenio”, „Falado”. Şi în acest an campania „Syngenta” care este lider pe piaţa de seminţe şi produse pentru protecţia plantelor, vor face publice rezultatele obţinute din această gospodărie agricolă.
  La Şeptelici, concomitent cu strânsul pâinii, decurge şi recoltarea soiurilor timpurii de mere. Peste două săptămâni vor fi recoltate şi roşiile.
 • Avem cca 15 hectare de roşii. Alte legume nu producem în acest an din lipsă de apă. Din an în an seceta stăpâneşte tot mai mult pământurile noastre. Nu ştim ce vom recolta la toamnă. Trebuie ploaie, – constată directorul gospodăriei.
  Deşi ziua de lucru la oraş demult a luat sfârşit, la ţară este încă în toi. Până seara târziu mirosul pâinii şi vuietul combinelor, tractoarelor, maşinilor pun stăpânire peste sat. Aşa este la oamenii harnici, care au aşteptat aceste zile un an întreg.
  Natalia VRANCEAN
PUBLICITATE