Nadejda și Stepan Prisacari vor să reînvie satul moldovenesc

0
2698

Soții Nadejda și Stepan Prisacari sunt locuitori ai satului Zăluceni, r. Florești. Acum doi ani, au renunțat la viața activă din Surgut, Federația Rusă, în care au locuit 36 de ani, pentru un alt început mai liniștit, pe malul râului Nistru, în satul de baștină al lui Stepan.

Ștefan, așa cum îl numea mama, s-a născut în Zăluceni, la 28 mai 1963, al șaptelea din cei 9 copii ai părinților săi – oameni muncitori de la care a învățat de mic dragostea pentru muncă, respectul față de oameni și dorința de a deveni de sine stătător. Această ambiție de a fi stăpân pe propria soartă l-a dus tocmai în Surgut, în anul 1983, unde s-a angajat în calitate de lăcătuș-montator în construcție la „Сибэнергомонтаж” .  În același an a început studiile fără frecvență la Institutul ingineresc de construcții din Tiumen.

           Data în care și-a întâlnit dragostea o ține minte cu exactitate – 2 octombrie 1983. Pe Nadejda Țvitoc (Цвиток), frumoasa ucraineancă cu nume de floare, a cunoscut-o într-un cerc de prieteni. Se pregătea balul pentru sărbătoarea „Toamna de Aur”, la care a invitat-o. Să fi fost datorită scânteii ce le-au aprins inimile ori a ambiției comune de a învinge, dar chiar de la prima întâlnire, au devenit câștigătorii valsului de toamnă. Așa uniți se susțin întreaga viață, ținându-se de mână, trec peste greutăți și succese, de la traiul în cămeruța de 18 m² până azi, când se bucură de o vilă spațioasă, înconjurată de grădini înfloritoare, după cum au visat-o. Au creat o familie, au crescut și educat doi fii, Vladislav și Igor, de succesele cărora se mândresc, iar o dată cu nașterea nepoțicăi Varvara au urcat și pe treapta de a fi bunei. Tot împreună au decis să revină în R. Moldova, lăsându-și, în gestionare de încredere, afacerea din Surgut – „ООО Югра ПГС” (https://ugrapgs.ru/) – întreprindere de producere și certificare a amestecurilor de gaze, care în ultimii 10 ani, a ridicat cele mai prestigioase premii din domeniul afacerilor în Federația Rusă, printre care „Antreprenorul anului”, laureat al premiului național „Золотой меркурий”, diploma de câștigător al concursului „100 cele mai bune întreprinderi și organizații din Rusia, 2013” și altele.

În prezent, Stepan Prisacari activează în funcția de primar al localității Zăluceni. A câștigat alegerile fără promisiuni, căci oamenii îl cunosc după numeroasele sale fapte filantropice și investiții făcute anterior în comunitate.  Visul lui de astăzi este de a transforma satul de baștină într-o localitate rurală model. „Dacă nu aș fi trecut prin greutățile vieții, astăzi aș privi multe lucruri altfel. Zăluceni este casa mea, locul unde m-am născut. Nu aș fi putut să mă întorc în Moldova și să locuiesc într-un oraș unde e mai ușor. Eu iubesc să fiu acolo unde e mai greu. Există un citat care mă reprezintă, spus de Charles de Gaulle, fost președinte al Franței: „Alege întotdeauna cea mai dificilă cale, pe ea nu vei întâlni concurenți”.

În acest context, citiți articolele: „Zăluceni – pe urmele soarelui” și „De vorbă cu Ea – Nadejda Prisacari”.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE