Mărturii care acuză

0
153

Duminică, 5 iunie 2020, Cetatea Soroca (Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca) a găzduit expoziția „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”, care reprezintă mărturiile victimelor și supraviețuitorilor represiunilor politice și deportărilor în masă din perioada sovietică. 19 planșe cu materiale și documentele expuse din fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a celor valorificate în cadrul programului de stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar comunist din RSSM în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953. „Nimeni nu mai poate fi învinuit azi…”; „Cel mai dramatic val de deportare”; „Eu vreau ca tatăl meu să rămână în istorie ca om nevinovat”; „Nu pot ierta comuniștilor că m-au lipsit de limba natală”; „Au distrus tot”; „Să nu se mai repete” – titluri cutremurătoare, texte documentate, fotografii, toate se citesc în liniște, cu meditație și respect față de trăirile nedrepte ale acestor oameni.

Expoziția a fost prezentată de către coordonatorii de proiect: dr. Virgil Bîrlădeanu, dr. Ludmila D. Cojocaru, care purtând încă emoția mărturiilor culese, au povestit despre trăirile nedrepte ale deportaților și importanța recuperării și valorificării istorice a memoriei lor.

Ludmila D. Cojocaru, editoarea vol. I, III „Arhivele Memoriei”: „Este o lecție importantă: demnitatea a mers alături de moldoveni, ei au întreținut-o, a fost o valoare pe care au dus-o mai departe”.

Virgil Bîrlădeanu: „Din toată istoria asta trebuie să înțelegem că oamenii care au supraviețuit aceste intemperii ale vremii au ieșit din această încercare și mai puternici, iar noi avem ce învăța de la dânșii. Am avut foarte des senzația că am vorbit cu cea mai bună parte din moldoveni. Au fost capul satului, oameni care au fost ridicați anume pentru că nu s-au aplecat în fața ocupantului, în fața regimului comunist, au avut verticalitate, demnitate și propria părere despre acest regim”.

În cadrul evenimentului, dr. Lidia Pădureac, vice rectorul Universității „AlecU Russo” din Bălți, a prezentat cel de-al treilea volum „Arhivele Memoriei” pe care l-a editat, cu cercetări realizate în localitățile din nordul Republicii Moldova. „Scopul acestei expoziții este de a construi punți de legătură dintre generații, dintre timpuri, dintre destine omenești. Este important pentru fiecare să cunoască evenimentele care au avut loc în perioada comunistă din RSSM și să aibă un respect pentru oamenii care au fost deportați… Sunt eroi care au rezistat și trebuie să fie un exemplu de patriotism acești oameni, care în pofida tuturor greutăților, au revenit acasă. Fiecare din aceste fotografii reprezintă un destin”, a menționat doamna dr. L. Pădureac.

Nicolae Bulat, directorul muzeului: „Expoziția a intervenit în această pandemie când a venit momentul să evaluăm, să apreciem și să ne schimbăm atitudinea noastră față de trecut, față de valorile care ni s-au impus de către străini, dar și felul cum astăzi ne ducem viața mai departe și ce așteaptă generația tânără de la noi… ”. Sorocenii și oaspeții municipiului sunt invitați să vadă expoziția, de miercuri până duminică între orele 9.00 -17.30. Vernisajul se va afla la dispoziția vizitatorilor până la 20 august 2020.

Evenimentul s-a desfășurat în ajunul comemorării victimelor deportărilor din 6 iulie 1949. Parteneri în dezvoltare expoziției: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie, Centrul de Excelență Institutul ProMemoria, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul. Autori: dr. Elena Postică, dr. Ludmila D. Cojucaru, dr. Lidia Pădureac, dr. Ludmila Chiciuc, dr. Ion Ghilețchi, dr. Viorica Olaru-Cemîrtan, dr. Dan Radu, dr. Ludmila Cojușco.

Expoziția a fost elaborată în cadrul Proiectului „Cultura memoriei pentru societățile în proces de transformare democratică: promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de Programul Promovarea Cooperării și Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania și de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova.

Ludmila TALMAZAN 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.