Portul popular –boabe de mărgăritar

0
97

Portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam, o parte din istoria și devenirea unei națiuni. În cazul neamului nostru, costumul popular este, fără doar și poate, unul dintre punctele de reper, atunci când ne referim la identitate, la valorile naționale.
Pe 24 iunie am marcat Ziua Universală a Iei, iar duminica trecută – Ziua portului popular. Și pentru că trăim o perioadă de timp marcată de COVID-19, evenimentele culturale au fost sărbătorite diferit de anii trecuți. Secțiile și direcțiile de cultură din cele cinci raioane, unde ajunge „Ziarul Nostru” au dat curs evenimentului online cu expoziții, înregistrări video din muzee, de la Casele de Cultură, alte activități de promovare a portului popular.

Veșmântul popular o înnobilează

Şefa Secției Cultură Ocnița, Angela Crucichevici spune că portul popular în esență e o sărbătoare frumoasă. Zice că acest veșmânt o promovează și o înnobilează. În costum popular se simte frumoasă și unică. De ani buni, pe lângă muzica și obiceiurile tradiționale, doamna Angela promovează și costumul popular. Îl poartă cu drag la sărbători, în toate plecările peste hotare la diferite evenimente culturale. Îl va îmbrăca și la Festivalul Cântecului de Cătănie pe care l-a inițiat ieri în cadrul Ședinței Consiliului raional. În raion sunt mulți creatori de frumos care cu acul și ața scriu povești pe veșmintele populare și în fața cărora Angela Crucichevici se înclină și de la care își ia energiile și dragostea pentru portul popular. La rândul ei a transmis această dragoste și copiilor, o transmite și nepoțeilor.

Nina Neculce

PUBLICITATE