Costumul popular este taina sufletului femeii – slavă a întregii familii

0
294

Azi o să îmbrac catrință și-o să pun pe mine-o ie.
Cochetând cu anotimpul, voi sfida o veșnicie…
Și din lada mea de zestre, plină ochi cu dor în floare,
Lungi șiraguri de poeme voi trimite-n lumea mare!
Alte gânduri, alte drumuri desena-voi pe o hartă,
Alte toamne, alte visuri vor veni să mă petreacă…
Până dorul va aprinde foc și patimi pe hârtie,
Eu o să îmbrac catrință și-o să pun pe mine-o ie…
(Autor: Diana Sava Daranuța)


Frumoasa tradiție, ca în ultima zi de duminică a lunii iunie să fie marcată Ziua Portului Popular, a devenit un obiectiv prioritar și o carte de vizită a Neamului nostru. Sărbătoarea are drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din Republica Moldova, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia.


Anul acesta, pandemia a schimbat totul. Nu mai putem admira din plin bucuria acestei sărbători, așa ca altă dată. Anul acesta din cauza situației epidemiologice din țară, Ministerul Educației,Culturii și Cercetării a lansat Săptămâna de promovare a Portului Popular în perioada 21- 28 iunie.
Direcția Cultură Turism,Tineret și Sport a Consiliului Raional Drochia, ghidată de noul Șef DCTTS, dna Cristina Țurcanu, un promotor neobosit și pasionat de tradițiile și obiceiurile neamului, a organizat și desfășurat o amplă Campanie de Promovare a Portului Popular, care a pus pe jar toate colectivele artistice și instituțiile de cultură din raion. În pofida restricțiilor, generate de pandemie, specialiștii Direcției Cultură, dar și angajații instituțiilor de cultură, inspirați și motivați de marea dragoste față de irepetabilul port popular, care ne definește ca entitate, au realizat un șir de activități online,care au impresionat prin originalitate, fiind unicale prin stilul de prezentare, colorit național și diversitatea abordării acestui subiect, atât de drag și aproape sufetului – promovarea portului nostru național.
Pentru dna Cristina Țurcanu, proaspăt numită în funcția de Șef al Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport a fost un bun prilej, de a-și testa abilitățile de un bun manager în domeniul culturii, de a trece cu brio primul ”botez”, care a marcat concomitent mai multe semnificații: faptul, că concursul pentru ocuparea funcției publice s-a desfășurat în ziua de 15 iunie, când întreaga comunitate a adus omagiu marelui poet național Mihai Eminescu, iar numirea în funcție a coincis cu săptămâna de promovare a portului popular. A fost rezultatul unei activități dedicate, pline de sacrificiu, care s-a încununat cu succes, căci ideile, energia, profesionalismul și pasiunea de lucruri frumoase ale aceste doamne, au inspirat și trezit entuziasmul colegilor, care s-au mobilizat, chiar și pe timp de pandemie, realizând câte un filmuleț promoțional impresionant, care și-au găsit sute și mii de aprecieri pe rețelele de socializare.

Nu am ezitat să susțin un interviu cu eroina principală al modestului meu subiect.

 • Am cunoscut-o până azi pe Cristina Țurcanu, ca specialist muzee, turism și patrimoniu în cadrul Direcției cultură Drochia, ca pe un profesionist onest, dedicat și responsabil, o cunoaștem ca un promotor neobosit al valorilor culturale, o cunoaștem în postura de moderator al evenimentelor cultural- artistice, ca un talentat și ambițios autor de proiecte culturale, ca soție și mamă, care-şi iubește nespus de mult familia, ca o persoană energică, ambițioasă, mereu în căutarea de noi provocări. Am vrea să cunoaștem, ce trăiri și emoții are acum, Cristina Țurcanu, în noua funcție de manager al culturii drochiene?
 • În primul rând, aș vrea să adresez sincere felicitări tuturor colegilor mei din domeniul culturii, cu Ziua Portului Popular, care anul acesta este marcat de întreaga comunitate puțin diferit, în versiune virtuală, dar, acest lucru nu periclitează importanța și semnificația acestei sărbători.. Mă bucur nespus de mult, că numirea mea în funcția de șef al Direcției Cultură a coincis cu acest eveniment de importanță notorie – Săptămâna de promovare a Portului Popular, lansată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a R.Moldova. A fost pentru mine un examen serios, un test susținut cu brio, căci am avut biletul norocos – promovarea valorilor sfinte ale neamului, tradițiilor, obiceiurilor, portului nostru popular, valori naționale, pe care le-am moștenit de la părinți și bunei, neîncetând să le transmit această dragoste fiicelor mele.
 • Faptul, că săptămâna Portului Popular a coincis cu importantul eveniment, de numire în funcția de Șef al Direcției Cultură, credeți, că e o fericită coincidență, sau un semn bun de la Dumnezeu?
 • Viața ne oferă multe surprize neașteptate, dar numai unul Dumnezeu poate pătrunde în tainele sufletului nostru. Se spune, că dacă crezi în semne, ești un om superstițios. Nu sunt persoana, care face parte din această categorie, știu doar un simplu adevăr, că Dumnezeu le vede pe toate și pune toate lucrurile la locul lor. Cred, că nimic în această lume nu este întâmplător.
 • Știm, că iubiți nespus de mult tot, ce cuprinde noțiunea de entitate națională: tradiții, obiceiuri, port popular, valori naționale, dragoste de neam, de baștină, de grai. În acest amalgam de lucruri sfinte și dragi sufletului, dacă ați fi un personaj din poveștile, spuse de străbuni pe vatra unei case bătrânești, în ce personaj v-ați regăsi cel mai mult?
 • Desigur, port în suflet o dragoste nemărginită de tot ce ține de tradițiile noastre seculare, de portul popular, de cântecele și sârbele noastre și desigur, de poveștile, spuse de bunei la gura sobei. Consider, că cel mai mult m-aș regăsi în personajul Sfintei Duminici, deoarece mi-aș dori foarte mult să pot îndeplini dorința oricui, să nu existe pentru mine nimic imposibil, căci unul din motto-urile mele este ”Iubesc pe cel, care iubește imposibilul”
 • Cum s-a desfășurat la Drochia Săptămâna de promovare a Portului Popular? Am văzut deja pe rețele de socializare, că ați declanșat o grandioasă Campanie de promovare a portului popular, care s-a bucurat de mii de vizualizări, aprecieri și distribuiri. Cu toate, că s-a desfășurat online, dar impactul a fost unul spectaculos.
 • Pot afirma cu mândrie în suflet, că avem oameni, cu dragoste nemărginită de portul nostru național, ce păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile noastre, lăsate din străbuni. Cuvinte de aleasă mulțumire aduc ansamblului folcloric ”Busuioc”, conducător artistic Galina Pavalenco, adevărați promotori ai cântecului folcloric, care au emoționat până la lacrimi cu prezentarea cântecului ”Busuioc la naștere”. Sunt mândră de discipolii mei de la Studioul artistic ”Academia Micilor Vedete”, care au realizat la biblioteca pentru copii Serviciul Modern ”Caleidoscopul copiilor”, ce reflectă îndemnul de promovare a portului popular, cu mesajul de a păstra și promova moștenirea, lăsată de străbuni. Un videoclip impresionant a fost realizat de neîntrecuta și talentată interpretă de muzică populară, Cristina Pînzaru-Bațura, care a cules mii de aprecieri cu irepetabila Doină, în sânul naturii. Cu siguranță, ați urmărit și reportajul, realizat de Rodica Lozovan, specialist principal Direcția Cultură, protagonistă fiind d-na Valentina Chilari, directorul Centrului de Artizanat ”Zestrea Nordului” din s. Pelinia, care au prezentat bogăția și frumusețea costumului nostru național, etapele de lucru și munca iscusitelor meșterițe.
  De o prestanță deosebită și aprecierea spectatorilor se bucură faimosul ansamblul folcloric de bărbați ,,Balada”, cond. art. domnul Petru Chilaru din s.Pelinia, care au prezentat în filmulețul promoțional costumul popular de iarnă și obiceiul ,,Colindatul în ceata de bărbați”.
  O prezentare relevantă ne-a oferit ansamblul folcloric ,,Vatra” din satul Șuri conducător artistic Veronica Grădinaru , care au prezentat frumosul obicei ”Secerișul în familie”, așa cum practicau buneii și străbuneii noștri.
  În cadrul săptămânii de promovare a portului popular, s-au implicat activ și angajații muzeelor din or. Drochia și s.Nicoreni. De înaltă apreciere s-a bucurat prezentarea unui Popas virtual Etnografic cu genericul ”Drumul cânepei de la plantă la fuior și pânză”, realizat de muzeograful Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din or. Drochia, d-na Svetlana Pintea, în colaborare cu colectivul Casei de cultură din satul Chetrosu și Veaceslav Văzdăuțan, conducător artistic al Studioului foto-video ”Orfeu” de la Casa raională de Cultură.
  O trecere în revistă, deosebit de impresionantă au realizat colegii de la Centrul de Cultură și Tineret Drochia, Alina Arama, Victor Cemortan, Veaceslav Vazdauțan, videograf, care au prezentat succesele obținute la Festivalurile Naționale şi Internaționale la care au participat colectivele artistice de la CCT, aducând acasă trofee, diplome de gradul I şi II, dar cel mai important aplauzele şi aprecierea spectatorului!
  Mulțumim mult colegilor noștri, Sergiu Bejan, specialist Tineret, care a prezentat un filmuleț de promovare a portului popular, ca un model de urmat pentru tânăra generație, Biblioteca publică raională, Dinu Cantemir, Lidia Gontea, pentru promovarea portului popular, prin imagini relevante din sursele literare din domeniul confecționării costumului popular, mulțumesc colegilor de la casa de cultură și muzeul s.Nicoreni, Tatiana Ataman și Mariana Țentiu, pentru munca plină de sacrificiu la măreața operă de zidire a valorilor spirituale și promovarea patrimoniului cultural. Ați fost extraordinari și succesul a fost al întregii echipe!
 • După aceste succese înregistrate, cu certitudine voi avea curajul să afirm, că este un început promițător în noua funcție de manager al culturii. În opinia d-voastră, cum ar trebui să fie un șef în versiune ideală?
 • Un șef ideal ar trebui să fie ca un tot întreg cu echipa sa, deoarece echipa și comunicarea sunt cheia succesului. Un șef în versiunea perfectă trebuie să inspire echipa, să o susțină, să o motiveze, să o asculte, dar să posede abilitatea de a lua decizii corecte, iar legea să stea în capul mesei.
 • Așa, precum fiecare om, fie cât de neînfricat nu ar fi, oricum, măcar o dată în viață a avut frică de ceva. Ce ne spuneți la acest subiect? De ce vă este teamă cel mai mult?
 • Cea mai mare frică a mea, este să nu dezamăgesc oamenii, care cred în mine.
 • Care este motto-ul, de care vă conduceți în viață?
 • Învață să transformi imposibilul în vis realizat. Este sloganul, care mă ajută să depășesc orice greutăți și să merg înainte. Orice succes necesită perseverență, curaj și răbdare și să nu uităm, că nici Dumnezeu nu a creat Universul într-o singură zi….
 • Vă mulțumesc mult pentru interviul acordat și vă dorim mult succes în frumoasa și responsabila vocație de manager al culturii drochiene! Știind, că sunteți un promotor fidel al valorilor naționale, dar și în contextul Săptămânii de promovare a Portului Popular, ce mesaj motivațional doriți să adresați cititorilor ”Ziarului Nostru”, dar și tuturor celor, care vă cunosc și apreciază lucrurile frumoase, pe care le faceți.
 • Vin cu îndemnul să promovați, să păstrați, să valorificați costumul nostru național! Scoateți din lădița cu zestre această perlă nestemată, îmbrăcați costumul național, ia națională și vorbiți copiilor voștri despre valoarea portului nostru național, care rămâne a fi icoana sufletului nostru! Trebuie să fim mândri și să purtăm cu cinste costumul național!
  Dragostea mea pentru portul popular pentru credință, pentru tradiții și obiceiuri, o transmit cu drag fiicelor mele. Și atât timp, cât vor continua și ele să transmită aceste valori copiilor lor, neamul nostru va avea continuitate.
  După mine, Costumul Național trebuie să fie ridicat la rang de simbol național alături de Drapel, Imn și Stema de Stat, or, Costumul nostru rămâne a fi icoana sufletului nostru în vecii vecilor…
  Străbunicile, bunicile noastre înainte de a începe lucrul la stative, la războiul de țesut spuneau o rugăciune ortodoxă, pentru comunicare cu divinitatea: „Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am, ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Și mă mântuieşte, Mântuitorul meu”.
  Aşa dar – costumul popular era taina sufletului femeii – slavă a întregii familii!

Interviu realizat de Ala Bugai

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.