Costumul popular – cartea de vizită a neamului

0
295

Centrul meșterilor populari „Fantezia” din Vădeni, împlinește 15 ani de activitate. Este unul din colectivele modele susținute de Secția Cultură și Turism Soroca, cu scopul de a valorifica arta populară. Cei peste 20 de membri ai centrului, oameni talentați de diferite vârste și ocupații, muncesc în continuare la coaserea costumelor populare, dar fiecare pe la casa lui, din cauza situației pandemice.
Galina Negoiță, șefa bibliotecii din Vădeni, care este și membră a centrului de meșteșug popular „Fantezia”, începând cu anul 2015, povestește:
„Am doi feciorași. Am cusut pentru ei cămăși populare, să le poarte noroc. Îmi place să cos broboade, jupoane. Cele mai apropiate de sufletul meu sunt ornamentele geometrice. Brodatul îmi aduce multă liniște și satisfacție sufletească. O ie este gata în decurs de 2-3 luni, în dependență de complexitate și de timp, căci mai am și alte îndatoriri de serviciu și de casă. Le cos cu pasiune și nerăbdare, fiind curioasă cum va arăta la final. La noi, veșmântul popular se îmbracă doar la zile mari, la nunți și evenimente naționale.”
Conducătorul centrului „Fantezia”, meșterul popular Simion Lungu, vestit în întreaga țară și peste hotare, prin iile sale autentice, organizează, în decada 22 – 28 iunie, mai multe evenimente atât online, cât și în incinta casei de cultură, dar cu respectarea numărului mic de participanți: expoziții, master-class-uri, prezentare de paradă. De-a lungul anilor, Simion și Serafima Lungu au transmis din secretele măiestriei artizanale multor oameni îndrăgostiți de arta populară, printre care și doamnei Galina Negoiță.
„Costumul popular reprezintă cartea de vizită a neamului nostru, afirmă Simion Lungu. Suntem în veacul XXI, când am uitat de portul popular, am uitat de unde am venit, dar ar fi bine ca fiecare cetățean să aibă un costum popular în garderoba personală, pentru a-l purta cu mândrie la sărbători”.
În baza Hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015, ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan național şi internaţional.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE