PENTRU NOI E SĂRBĂTOARE, CÂND SUNTEȚI SĂNĂTOȘI

0
1114

Cine sunt medicii? Străjerii sănătății noastre, îngerii, care ne veghează cea mai de preț comoară – viața! Ei sunt bravii noștri Eroi în halate albe, gata să sacrifice viața lor, pentru viața noastră!

Cei, care uită câte ore au dormit, când au servit o cină caldă, când i-au îmbrățișat pe cei de acasă, pentru că demult nu i-au văzut. Cei, care, istoviți de muncă și oboseală, din cauza nopților nedormite la căpătâiul bolnavilor, mai găsesc puteri să ne privească cu ochi calzi și buni, să ne asculte cu răbdare, să ne ofere răspuns la orice întrebare.


Cu prilejul Zilei Lucrătorului Medical, mi-am propus să realizez un reportaj cu un reprezentant al acestui frumos și atât de necesar domeniu.
Așa am văzut-o pe Ludmila Leah, un profesionist dedicat nobilei vocații, care luptă pe prima linie pentru viața și sănătatea pacienților. Absolventă a Universității de Medicină din Chișinău, în 1996, mai bine de două decenii își urmează cu dedicație frumoasa profesie, fiind în prezent unicul medic infecționist la IP Spitalul raional ”N.Testemițanu” din orașul natal, Drochia și care, fără ezitare, a acceptat să-mi acorde un interviu, pentru cititorii ”Ziarului Nostru” .


Mulți din concetățenii noștri afirmă, precum că noul coronavirus ar fi o farsă, o minciună și nu cred în existența lui. Alții consideră, că e o gripă obișnuită și nu se merită să ne facem griji.
Dar, măcar cineva s-a întrebat vreodată ce gândesc, ce fac și cum rezistă lucrătorii medicali, deja timp de trei luni, de când s-a abătut asupra noastră această epidemie? Toți cei, care obosesc de atâtea vorbe goale, lăsându-se pradă șuvoiului de presupuneri, diagnoze și opinii, și-au imaginat măcar pentru o clipă, ce ar face ei în locul unui medic, sau asistent medical, atunci când ai în față un suflet viu, care se luptă la hotarul între viață și moarte? Ați simțit, cum vă trec fiorii și vă tremură picioarele, când viața unui om se stinge și știi, că nu poți face mai mult nimic pentru el? V-ați gândit vreodată, ce ați face să fiți în locul lor: să continuați să salvați vieți omenești, sacrificând viața și sănătatea voastră și a celor de acasă, ori să vă deziceți de meserie, pentru că vă este frică?


E greu de găsit răspuns, nu-i așa? Este, pentru că nu v-ați pus în locul lor, al medicilor, al asistenților medicali, pentru că nu v-ați confruntat niciodată cu astfel de situații, când aveți în mâinile voastre zeci și sute de mii de vieți omenești.


Această durere și strigăt de ajutor l-am citit foarte deslușit în ochii eroinei mele, Ludmila Leah, șefa Secției boli contagioase a Spitalului raional Drochia ”N.Testemițanu”, care, fiind la moment unicul medic infecționist, având un program extrem de încărcat, totuși a rezervat din timpul prețios, pentru a susține un dialog. Sinceră să fiu, mi-am dorit să merg acolo în secție, să mă echipez după toate regulile, dar d-na Ludmila m-a oprit, afirmând, că nu e cazul să mă supun pericolului și ar fi mai bine, dacă discutăm în afara zidurilor spitalului. În ochii ei, plini de bunătate și umbriți de oboseală, am înțeles tot ce vor să spună, fără a mai pune întrebări.
Dar dânsa singură a solicitat, când i-am telefonat, să vină cu un apel către comunitate, mai ales acum, când oamenii deja s-au relaxat, iar cazurile de Covid-19 sunt în creștere.

 • D-na Ludmila, fiind șefa Secției boli contagioase, probabil, cunoașteți cel mai bine, care este situația epidemiologică la moment, în raionul Drochia și câți bolnavi cu Covid sunt internați în spitalul raional?
 • Sinceră să fiu, situația este destul de critică. La moment avem internați 31 pacienți, dintre care 7 sunt în stare gravă.
 • Câți lucrători medicali aveți în secție? Reușiți să faceți față volumului enorm de muncă, căci fiecare pacient necesită atenție deosebită, supraveghere, îngrijire și tratament, puțin diferit de alte maladii?
 • În prezent în cele două secții, terapie și boli infecțioase, unde sunt plasați bolnavii cu Covid-19, avem 8 asistente medicale și 8 personal tehnic, și eu – un singur medic infecționist. Lucrăm în regim non stop, deoarece nu avem mai mulți lucrători medicali în secție și suntem deja iepuizați cu totul, ne sufocăm, simțim, că nu mai avem puteri, dar trebuie să rezistăm.
 • Ați încercat să cereți ajutor de la alte raioane, poate, care deja au trecut de pericolul sporit și au înregistrate în descreștere cazurile de contaminări.
 • Am încercat, dar nimeni nu dorește să-și supună pericolului propria sănătate, având în vedere faptul, că toți avem familii, copii, nepoți și există un risc sporit, de a se îmbolnăvi.
 • Care e situația la moment cu medicamentele necesare și echipamentul de protecție?
 • Noi am fost puțin mai norocoși, deoarece procesul de răspândire a infecției a fost mai lent, ca în alte raioane și am reușit să ne aprovizionăm cu toate cele necesare pentru tratarea acestei infecții, dar și echipament de protecție, fiind ajutați foarte mult de Consiliul raional Drochia, președintele raionului, Alexei Vasilean, care au alocat 300 mii lei pentru procurarea echipamentelor, pentru ce le suntem foarte recunoscători.
 • Ce ați vrea să le spuneți celor, care nu cred în existența noului coronavirus? Știu, că sunteți grăbită, căci pacienții vă așteaptă, dar aș vrea să veniți cu un îndemn către membrii comunității.
 • Știu, că foarte multă lume nu crede în existența coronavirusului, dar, oameni buni, el există și nu doresc nimănui să cunoască și să simtă pe pielea sa, ce înseamnă Covid-ul. Ce trebuie să se întâmple, ca să credeți? Eu îmi iubesc foarte mult meseria și sunt gata zi și noapte să muncesc, să tratez bolnavii, dar numai nu de Covid-19! Vă rugăm foarte mult: aveți grijă de voi, fiți responsabili și protejați-vă! Covid-ul nu este o glumă, nu este o farsă, cu atât mai mult minciună. Acest virus există!
 • Ca și fiecare om, atunci, când ne este greu, avem nevoie de un cuvânt bun, de un sfat, de o susținere. Cu atât mai greu și dificil este pentru d-voastră, fiind ațintită atenția lumii întregi. De cine sunteți susținuți cel mai mult în aceste clipe grele?
 • Desigur, cei care sunt mereu cu gândul la noi, chiar și atunci când nu sunt alături – sunt cei dragi de acasă, dar cei, care împărtășesc fiecare clipă, trăită alături de bolnavi, sunt colegii mei, căror le mulțumesc, pentru răbdare și înțelegere. De asemenea mulțumim d-nei Galina Maximciuc, șefa Spitalului raional, pentru susținere, d-nei Elena Morari, șefa Serviciului Urgență, d-nei Emilia Lopatenco, șefa CMF Drochia, pentru colaborare, dlui Medvețchi Ion, medic epidemiolog, Scorțescu Victor, medic rentghenolog, care a fost decorat cu înalta distincție de Stat, Medalia ”Gloria Muncii” din partea președintelui țării, Igor Dodon. Mulțumim Consiliului raional Drochia, dlui președinte Alexei Vasilean, pentru suportul financiar acordat, și fiecărui, care are grijă de sănătate, acesta fiind pentru noi cel mai mare ajutor! Vă mulțumim din suflet tuturor!
 • D-na Ludmila, anul 2020 a fost declarat Anul lucrătorului medical. Știu, că în situația, generată de pandemie, nu ați putut simți cu plinătate bucuria sărbătorii profesionale, care a fost marcată recent. Și, totuși, cum ați consemnat această sărbătoare?
 • Anul acesta este pentru toți lucrătorii medicali, un an foarte greu. Desigur, nu am avut posibilitatea să marcăm sărbătoarea profesională așa, ca în anii precedenți, fiecare trăind cu grija și responsabilitatea față de viața și sănătatea pacienților, care sunt în grija noastră. Eu personal am fost trei zile la rând la serviciu și nu prea am avut timp să mă bucur de sărbătoare. Atât doar, că am adus asistentelor mele din secție o tortă, iar pacienților – baloane, ca să le umfle, pentru a putea stimula respirația. Chiar și în aceste momente, eram cu gândul tot la pacienți. Iar colegilor mei, cât și tuturor eroilor în halate albe din lumea întreagă, le doresc răbdare, sănătate, rezistență, speranță, să trecem cu brio acest serios examen și să ne vedem cu toții sănătoși! Pentru noi, medicii, cea mai mare sărbătoare e, când sunteți sănătoși!
 • Vă mulțumesc din suflet, sincere felicitări din partea ”Ziarului Nostru” și a mea personală, cu sărbătoarea profesională, multă sănătate și împliniri, alături de cei dragi! Să aveți sorți de izbândă în nobila vocație, de a lupta pentru viață și a salva vieți omenești! Sunteți cei mai bravi eroi, pe care i-am cunoscut vreodată!
  Interviu realizat de
  Ala Bugai
PUBLICITATE