Sorocenii au “dăruit viață”, donând sânge

0
186

 În perioada 25 mai-26 iunie are loc un lunar de informare și promovare a donării voluntare de sânge, cu genericul: „Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, dedicat populației țării. Astfel, la secția de transfuzie a sângelui din Soroca, din cadrul spitalului raional, în fiecare zi de joi, donatorii vin să doneze sânge. Printre voluntari sunt atît donatori începători, cât și donatori activi. Filip Mitrean din satul Bădiceni, donează sânge mai bine de 40 de ani, el spune că  făcând un asemenea gest se simte și el mai bine, dar este și împlinit că poate ajuta pe cineva.

  • Donez sânge de când am venit din armată. Îndemn pe toți ce cărora le permite sănătatea să doneze sânge, pentru cei care au nevoie de el, – a spus bărbatul.

Donatorii din raionul Soroca, spun că vin de fiecare dată cu drag să doneze din sângele lor, deoerece acesta este singurul medicament din lume care nu se găsește în farmacii.

Odată decis să devină donator, persoana va fi verificată dacă este eligibilă sa doneze sânge. Se permite de a dona sânge dacă persoana este sănătoasă și  nu suferă de nici o boală. Donatori pot fi persoanele cu vîrsta cuprinsă între 18-60 ani, cu o greutate corporală minimă de 50 kg.

Pesonalul medical din cadrul secției de transfuzie a sângelui din Soroca, are o muncă deloc ușoară, mai ales acum pe timp de pandemie. Vasilisa Vânaga, lucrează cu donatorii peste 30 ani, ea spune că anual, la Soroca, se colectează circa o tonă de sânge.

  • Înainte se colecta anual și peste o tonă de sânge, în ultimii ani nu depășim o tonă, dar oricum până la o tonă, se colectează, – a spus Vasilisa Vânaga, asistentă superioară.

Transfuzia de sânge/componente sanguine/ permite salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Sângele și produsele din sânge sunt necesare pentru tratamentul adecvat al femeilor în sarcină sau nașterea cărora este complicată; copiilor cu anemii severe; pacienților cu afecțiuni ale sângelui și ale măduvei osoase, victimelor accidentelor, în situații de urgență, precum și pacienților supuși unor intervenții chirurgicale complexe.

Anual în Republica Moldova circa 20 mii de pacienți beneficiază de peste 105 mii transfuzii de componente sanguine sigure.

PUBLICITATE