Iurie Chițan – medicul fără răgaz

0
655

Profesia de medic este una din cele mai nobile din lume, dar şi de o responsabilitate enormă. În secția de terapie intensivă se tratează pacienții gravi și foarte gravi, aici se duce luptă între viață și moarte, iar medicul este întotdeauna acel luptător care depune eforturi deseori supraomenești ca să salveze viața umană.

Medicul reumatolog și anesteziolog, Iurie Chițan, începând cu anul 1986 activează în decurs de 34 de ani la Spitalul Raional Florești, timp în care a ajutat sute și chiar mii de oameni să învingă boala. S-a născut în frumosul sat Târgul Vertiujeni, situat pe malul Nistrului. Și-a dedicat viața medicinei și familiei sale, în care a crescut două fete minunate ce au preferat alte domenii de activitate interesante.

De aproape jumătate de an, doar în doi, împreună cu colegul său, medicul Octavian Sîrbu, lucrează intensiv, schimbându-se în ture, în calitate de reumatologi și anesteziologi, lăsând prea puțin timp de odihnă și alte activități de recuperare. I-am întrerupt munca doar pentru o clipă și o fotografie. Zâmbind modest, medicul Iurie Chițan ne-a dat de înțeles că are alte treburi mai urgente. Dar am reușit să-i citim prin oboseala ochilor, acea răbdare enormă și blândețe despre care vorbesc pacienții lui, impulsionate de dragoste pentru viață și responsabilitatea în fața oamenilor.

 „Activitatea medicului Iurie Chițan manifestă succese mari, afirmă cu respect doamna Ludmila Capcelea, vice-director al Spitalului Raional Florești. Administrația spitalului, întreg colectivul și în primul rând pacienții apreciază eforturile fizice, dar și psihologice ale ambilor medici reumatologi – doctori care în fiecare zi jertfesc câte un strop din propria sănătate pentru a-i vindeca pe cei suferinzi.”

Întrebat ce și-ar dori de ziua profesională, medicul Iurie Chițan răspunse astfel: „Doar sănătate să am, ca să pot activa. Iar medicina ar trebui plătită nu pentru aceea că sunt pacienți, dar pentru aceea că nu sunt.”

Majoritatea lucrătorilor medicali din țara noastră, în pofida tuturor dificultăților și a remunerării joase, dau dovadă de înaltă măiestrie profesională, ghidându-se de principiile Jurământului lui Hippocrates. Entuziasmul și fidelitatea față de profesia pe care au ales-o odată, se împletesc, în acordarea serviciilor medicale, cu empatia față de oameni şi căldura sufletească.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.