Siguranța alimentară, contribuția fiecăruia!

0
68

Actuala criză globală cauzată de pandemia COVID-19 a subliniat mai mult ca niciodată importanța monitorizării și abordării siguranței și securității alimentare. De asemenea, a subliniat necesitatea adaptării sistemelor de siguranță alimentară pentru a reacționa la perturbările lanțurilor de aprovizionare și a asigura accesul continuu la produse alimentare.

Pentru menținerea vieții și promovarea sănătății, accesul la cantități suficiente de alimente sigure și nutritive este esențial. Alimentele nesigure (care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice) provoacă peste 200 de boli – de la diaree până la cancer. Indiferent dacă producem, prelucrăm, vindem sau preparăm bucatele, fiecare dintre noi de-a lungul lanțului alimentar suntem responsabili pentru siguranța alimentelor.

Securitatea alimentară se realizează atunci când toți oamenii, în orice moment, au acces fizic și economic la alimente care satisfac nevoile lor alimentare pentru o viață activă și sănătoasă. De fapt, siguranța alimentelor este o parte critică a componentei de utilizare a celor patru dimensiuni ale securității alimentare – disponibilitate, acces, utilizare și stabilitate. La momentul actual, lanțurile de aprovizionare alimentară depășesc multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori va ajuta la asigurarea siguranței alimentare.

Siguranța alimentară: o prioritate în domeniul sănătății publice

Povara bolilor de origine alimentară pentru sănătatea publică și economie a fost deseori subestimată din cauza raportării insuficiente privind infecțiile alimentare și a dificultății de a stabili relații de cauzalitate între contaminarea alimentelor și boala sau moartea care rezultă.

Alimentele contaminate cu bacterii periculoase, viruși, paraziți sau substanțe chimice cauzează mai mult de 200 de boli – de la diaree la cancere. Se estimează că 600 milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după consumul de alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ducând la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătăși (DALYs). 40% de copii cu vârsta până la 5 ani sunt afectați de boli de origine alimentară, soldate cu 125 000 de decese în fiecare an. Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli provocate de consumul de alimente contaminate, provocând 550 de milioane îmbolnăviri și 230 000 de decese anual.

În Republica Moldova se înregistrează anual cca. 18-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copii sub vârsta 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii în 65-76% predomină copiii de 0-17 ani. Anual, se înregistrează cca 22 izbucniri epidemice cu 5-10 și până la 300 bolnavi.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.