DAN CIOLPAN – EXPERTUL, CARE A DEZVĂLUIT SECRETUL SUCCESULUI

0
324

”De-a lungul vieții mele scurte, m-am întrebat, care este scopul vieții mele?

Totdeauna am muncit din greu, m-am provocat și m-am luptat să mă descurc mai bine decât tot posibilul. Fac ceea ce fac, pentru că înseamnă ceva pentru mine.

Scopurile se schimbă, dar sensul vieții este pur și simplu acela, de a da vieții un sens. Așa cred eu…”

Aceste cuvinte minunate, scrise cu gând curat și profund de eroul povestirii mele, Dan Ciolpan, în una din postările sale, m-au impresionat enorm de mult. Fiind în puterea vocației, de a trăi plăcerea căutărilor mele intense în descoperirea unor oameni deosebiți, prin felul lor de a gândi și a fi, am avut fericirea să-l  cunosc pe acest tânăr talentat, energic, creativ  și plin de idei îndrăznețe, în cadrul Proiectului ”Popasuri culturale”,  finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Fundația Konrad Adenauer (Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”- unul din cele mai de succes proiecte ale lui Dan Ciolpan, manager la AO ”Cultural Events”.

 La evenimentul de lansare a proiectului a fost susținut de bunul său amic și coleg, trainerul și expertul Veaceslav Reabcinschi, un profesionist dedicat în domeniul politici culturale și un vechi prieten al oamenilor de cultură din Drochia. A onorat cu prezența dl. Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia, care a asigurat de susținere în dezvoltarea continuă a segmentului socio-cultural și  contribuție necesară în implementarea proiectelor culturale.

În cadrul acestei întruniri au fost prezentate informații extrem de necesare și utile despre politici culturale, organizarea activităților, management eficient al proiectelor. De atunci numele lui Dan Ciolpan răsună tot mai des, el devenind acea punte între dorință și vis realizat, câștigând mulți fani în toată țara, îndrăgostiți de lucrurile minunate, pe care le promovează și am considerat oportun, ca povestea sa de succes  merită să fie auzită. Vă îndemn să-l cunoașteți mai bine pe eroul acestei istorii , care a dezvăluit secretele succesului.

 Dan Ciolpan, un tânăr creativ, înzestrat cu harul de a modela până la perfecțiune orice  idee, generată de inspirație și pasiunea de a transforma  oportunitatea în vis realizat, de a oferi  sens și culoare unui scop, bine definit. Cine este Dan Ciolpan, în viziunea ta? Aș vrea să împărtășești cititorilor fideli ai ”Ziarului Nostru” câte ceva despre tine: vise, aspirații, calități, care te definesc.

– Cred, că e pentru prima oară, când împărtășesc lucruri despre mine. Cam asta mă caracterizează, zic eu, probabil, că cei din jurul meu mă văd diferit… așa mă văd eu… un om în 7.6 miliarde de oameni.
Dar, dacă altfel: Dan Ciolpan, născut și crescut în Horodișe, r-nul Dondușeni – dorul și baștina neprihănită a operelor Druțiene, de fapt, ele fiind motivul aspirațiilor mele pentru viitor. Absolvent a Colegiului de Arte din Soroca și student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Ce mă definește? – Frumusețea lucrurilor mărunte, însăși Arta, ce mă înconjoară, sufletele frumoase. Pasiunea,ce e în toată ființa mea. Pasiunea mea față de Patrie și Cultură e fericirea mea, zâmbetul, ce e ritmul unei bucurii pure, foarte ușoare. Pasiunea, ce e în sensibilitatea mea excesivă pentru oameni, pentru că iubesc mult oamenii.

       Ce te-a  motivat să alegi anume acest domeniu?

– Dorința și nebunia. Spiritul creator și încăpăținarea. Mă simt mereu responsabil, de ceea ce fac, responsabil de alții.

   Deja 3 ani la rând, în municipiul Soroca se desfășoară un eveniment spectaculos, de amploare, care a avut un răsunet în toată  țara, adunând zeci de mii de spectatori. Este vorba despre ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, organizată și sărbătorită de Ziua Internațională a Muzeelor, iar implementarea acestui minunat proiect îți aparține. Cum a fost concepută ideea, sau ce a stat la baza  realizării acestui grandios eveniment?

– La baza realizării acestui eveniment, a stat o echipă de vreo 300 de oameni: culturologi, regizori, scenariști, vocaliști, muzicieni, scenariști și actori. Eu, doar am fost firul roșu care a reușit să creeze o echipă creativă. Ideea a fost concepută în Colegiul de Arte, cabinetul nr. 3, (ca și multe alte idei apărute în acest loc) însă Noapte Europeană a Muzeelor m-a captivat pe mine, ca mai apoi să adune mii de spectatori în Cetatea Soroca.

Care a fost impactul acestui eveniment? Ce valori ți-ai propus să scoți în evidență, să promovezi?

Un show mic, dar bun! Acesta este impactul evenimentului, de când trăiește ritmul tobelor nocturne, făclii și dans în Cetatea Soroca. Am promovat și voi promova în continuare talente în devenire, cultura națională și patrimoniul turistic prin prisma artei reprezentative.

Nu este un secret, că în timp record ai reușit să devii o personalitate foarte populară, un expert  solicitat, mai ales de  oamenii din domeniul culturii, devenind modelul și întruchiparea perfectă a visului, transformat în realitate, acea persoană, pentru care nu există nimic imposibil. Care este secretul succesului?

Sunt un realist înrăit, nu cred că am reușit să devin o ”personalitate”, cel puțin, așa cred eu. E foarte greu să devii ”cineva” într-o societate, unde se promovează non-valori. Consumatorul nostru acceptă artiști născuți peste noapte, clipuri și concursuri cu bani grei, care nu reprezintă nici o valoare. Sunt departe de a fi ”model”,  însă tind spre asta mereu, vreau să creez și să realizez ideile creative, care mă învăluie nopțile nedormite. La moment, pot și doresc să învăț oamenii din cultură, multe lucruri utile pe care le-am aflat eu, prin muncă și dorință de a schimba lucrurile din industria cultural-creativă spre bine.

Secretul succesului?  Nimeni nu a spus mai bine decât Colin Powell …Nu există secrete pentru succes. Este doar rezultatul pregătirii, al muncii susținute și a învățăturilor din eșec…

Când ai făcut primele încercări de a lansa  proiecte și care au fost cele mai de succes, în opinia ta?

– Anul 2012….un băiat naiv, care ”împușca” cu scrisori de sponsorizare cele mai renumite companii filantropice și persoane influente. Acestea au fost doar încercări, care au dat start aventurilor mele în lumea proiectelor: ”Noaptea Muzeelor”, Concerte de Caritate, cele mai dragi – Concerte în Sate și, desigur, cel mai reușit – Proiectul ”Popasuri Culturale”. Desigur, urmează multe altele, mult mai reușite pentru societate și cu mult mai greu de realizat, dar posibil.

Ca manager al Asociației Obștești ”Cultural Events”, de unde a pornit povestea ta de succes, ai putea să ne povestești, cum a luat naștere această asociație și cine sunt partenerii, cu care colaborați?

– ”Cultural Events”  s-a născut la fel ca toate ideile mele: noaptea. Luna aprilie 2019, cu banii din bursa de 430 de lei, am reușit să achit taxele de înregistrare, ștampila și călătoriile la Chișinău. Primii oameni care au crezut în mine sunt cei mai aproape sufletului meu, cred că ar fi și cazul să le mulțumesc din suflet, pentru susținerea și ajutorul, care a creat o asociație de succes: Emilian Guțu –  Directorul Colegiului de Arte „N. Botgros” din  Soroca, Grigore Bucătaru – șef Secția Cultură și Turism Soroca, nemaipomenitul pârcălab – Nicolae Bulat (pentru că mi-a încredințat Cheia Cetății), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru primul grant din istoria asociației obștești și, desigur, Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, pentru cea mai generoasă susținere pentru Dezvoltarea societății civile la nivel local din Republica Moldova.
Și, în sfârșit, echipa cu care lucrez acum! Vă iubesc, respect și apreciere pentru tot, ce ați făcut!

În prezent, din cauza situației, generate de pandemia Covid, este mai dificil de realizat unele activități, dar, în pofida tuturor impedimentelor, ai găsit soluția optimă, organizând ședințe de lucru online cu angajații din domeniul culturii din toate raioanele republicii. Ce teme importante ați abordat în cadrul acestor sesiuni de mentorat?

Cel mai mare impediment, de fapt, nu este COVID, dar dezamăgirea mea după cele șase training-uri. Așteptările au fost prea mari, dar, după o lună jumătate de lucru cu 800 de chestionare și raport executiv, am înțeles,  că acesta a fost abia începutul. Am făcut un restart și tocmai în acest moment, a venit și pandemia, nu a fost de mirare ”nenorocirea nu vine niciodată singură” J. Am găsit soluția de a oferi suport metodic pentru toate Secțiile/Direcțiile de Cultură din țară, ei au nevoie de susținere și consultare, în contextul lipsei unor centre metodice, unde ar putea primi suport în dezvoltarea profesională, planuri de idei, scenarii, newslatter-uri, granturi, proiecte, informații, solicitări și comunicate.

În opinia ta de expert în domeniul managementului cultural, ce ai putea să ne relatezi despre comunitatea oamenilor de cultură din Drochia?

Oameni minunați, în care văd o parte din mine: curiozitate și entuziasm, profesionalism și dragoste față de tot ce fac, dar credeți-mă pe cuvânt, lucrează ei, foarte mult! Zile, nopți și sărbători, petrecute în actul de creație a Culturii și Artei. Mi-aș dori, ca multe alte instituții să preia de la ei formula unei structuri eficiente de funcționare a organizației cultural-artistice, să se alăture proiectelor și inițiativelor lansate de Oamenii de cultură din Drochia. Vreau să mulțumesc Direcției Cultură Drochia pentru colaborarea frumoasă, șef interimar, d-na  Ala Bugai,  d-nei Cristina Țurcanu, specialist Turism, Muzee și Patrimoniu DCTTS, dar și mulți manageri ai instituțiilor de cultură din raionul Drochia, care mereu sunt în căutarea soluțiilor de a implementa cât mai multe proiecte, utile și benefice pentru asigurarea sustenabilității sectorului cultural. Le mulțumesc  pentru dedicație, profesionalism și implicare și le doresc mult succes!

Ce ai putea să ne spui despre atitudinea administrației publice locale vizavi de activitatea oamenilor din domeniul culturii, în special, în ce privește susținerea inițiativelor și proiectelor culturale?

Aș vrea să mulțumesc Consiliului raional Drochia, în special președintelui raionului, dl. Alexei Vasilean, pentru colaborarea frumoasă, susținerea domeniului culturii și suportul acordat pentru implementarea proiectelor culturale, fapt pentru care le sunt profund recunoscător.

Dacă  ar cere cineva să definești cel mai important lucru, ce ar putea produce schimbarea  spre bine în cultură, pentru ce ai opta?

– Pentru schimbare! Dacă nu schimbi nimic, nimic nu se schimbă!

Care este motto-ul  tău în viață?

Mă dezvolt nu datorită cuiva, dar, ÎN POFIDA  LA TOATE.

Fiind mereu obsedat, în sensul bun al cuvântului, de ceea ce faci cu multă pasiune: idei, strategii, instruiri, colaborări, proiecte, dar, și fiind o fire prea modestă, pentru a-ți face auzit numele  pe paginile ziarelor, țin să-ți mulțumesc  pentru interviul acordat și-ți doresc multă baftă în realizarea obiectivelor propuse, în valorificarea și promovarea  spiritului creativ și valorilor culturii naționale!

Interviu realizat de Ala Bugai

PUBLICITATE