Tineri din Soroca, Drochia și Florești, câștigători în cadrul Programului „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”.

0
68

128 de tineri din Republica Moldova vor obține granturi din partea statului pentru inițierea propriilor afaceri. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a făcut publice rezultatele primului concurs de granturi din cadrul Programului „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”.

Suma totală a finanțării nerambursabile este de 20,54 milioane de lei. Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 479 locuri de muncă, dintre care 330 locuri de muncă pentru tineri și 267 pentru femei. Afacerile susținute prin acest program vor contribui la atragerea în economie a  circa 38,78 milioane de lei investiții.

Aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate în perioada lunilor ianuarie-februarie și evaluate în regim online în perioada stării de urgență.

Ministrul Economiei și Infrastructurii,  Sergiu Railean, a subliniat că menținerea tinerilor în țară, dar și motivarea acestora pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale, a impulsionat inițierea acestui Program cu finanțare din bugetul de stat: „Principala problemă pentru tinerii antreprenori rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne-am propus integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a menționat ministrul.

„Acest program oferă tinerilor șansa pentru un viitor mai bun, le redă încrederea în forțele proprii și le completează vidul informațional în domeniul antreprenorial. Salutăm faptul că  Programul se bucură de interes sporit în rândul tinerei generații și suntem convinși că viitorul afacerilor aparține tinerilor”, a subliniat Iulia Costin, Director General ODIMM.

Din numărul de 128 de proiecte investiționale acceptate pentru finanțare, 66 de afaceri sunt create/administrate de către femei, iar 11 – de tineri defavorizați. Peste 75% din afacerile create de tineri își vor desfășura activitatea în zonele rurale. Cele mai active localități fiind municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia, Sângerei, Râșcani, Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni și Ștefan – Vodă.

SRL „ROYAL IGEL AGRO” rl. Drochia, s. Chetrosu -Creșterea legumelor în seră -180000 lei

SRL „PROTOAXA ENGINEERING” rl. Florești, s. Lunga-  Fabricarea3D a produselor din material plastic -165938 lei

II „Cobîlaș Irina” or. Floresti – Servicii de înfrumusețare și întreținere corporală – 43000 lei

GȚ ”Lisnic Elisei Mihail ” r. Dondușeni s. Corbu-  Apicultură/ procesarea mierii de albini – 169193 lei

SRL „NIRO-NIKATEX” rl. Soroca, s. Regina Maria – Confecționarea articolelor din textile- 130284 lei

SRL „PROF PRODUCT” rl. Soroca, s. Rublenița – Fabricarea produselor de patiserie – 123958 lei

S.R.L ,,COMPANY ORGANIC” rl.Soroca, s.Rublenița – Cultivarea cerealelor ecologice – 180000 lei

SRL „STOMODEUM PRIM” or. Soroca, –  Activități de asistență stomatologică – 180000 lei

GȚ „Spoială Nicolai Evghenii” s. Șolcani, rl. Soroca- Fermă de vaci – 157500 lei

Urmare analizei proiectelor de business a tinerilor participanți la Program este de remarcat ingeniozitatea și inovativitatea ideilor de afaceri depuse, precum: producerea paharelor comestibile, activități de prelucrare și colectare a deșeurilor, fabricarea chiuvetelor din lemn, confecționarea jucăriilor textile personalizate, creșterea micro plantelor, creșterea somonului african, fabricarea jucăriilor educative din lemn personalizate, producerea cărămizilor lego, proiectarea și imprimarea articolelor 3D, producerea pietrișului decorativ din marmură, crearea centrului turistic ecvestru etc.

Amintim faptul că Programul național “START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii.

Pe parcursul anului 2019 au fost realizate 20 de Hackathoane în toate regiunile țării, pentru a stimula creativitatea tinerilor din toată țara privind generarea ideilor și identificarea celor mai viabile și inovatoare potențiale idei de afaceri. Ca rezultat, 530 de tineri au fost instruiți în domeniul antreprenorial și ghidați în elaborarea proiectelor investiționale.

Programul, își propune înrolarea a circa 600 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani,  în procesul de generare de idei de afaceri: (i) instruirea și asistarea a cel puțin 540 de tineri în inițierea dezvoltării afacerii inovatoare; (ii) finanțarea nerambursabilă în mărime de 180 mii lei a 250 de afaceri inițiate și dezvoltate de tineri întreprinzători; (iii) crearea și menținerea a cel puțin 400 de locuri noi de muncă, preponderent, 70% în zonele rurale. Totodată,  10% din afacerile susținute prin intermediul Programului să fie inițiate de către tinerii defavorizați.

Pentru implementarea Programului cu o durată de 3 ani sunt alocați 60 de milioane de lei din bugetul de stat.

PUBLICITATE