Seceta excesivă a compromis roada din anul curent!

0
204

În urma marilor perturbații climaterice pe care le trăim în Republica Moldova, în ultimii ani fenomenul de secetă s-a accentuat dramatic. Avem parte de secete succesive, ceea ce nu s-a consemnat niciodată, nici în datele climatice înregistrate, nici măcar în cronicile vremii. Realitatea este îngrijorătoare. În acest an nu a plouat consistent din toamna anului trecut, iarna a fost fără zăpadă, iar din această cauză, au început să se usuce culturile cerealiere. Cel mai mult au avut de suferit culturile de toamnă. Dl Vladimir Novac, conducătorul SRL „Tetracom-Agro”, însoțit de agronomul întreprinderii, dl Igor Popovschi, inspectează zilnic lanurile semănate cu culturi de toamnă și nu numai. Cu disperare dumnealor constată că grâul și orzul se usucă văzând cu ochii. Acest fapt au constatat la fața locului dl Boris Curcă, inspector la direcția Logistică a Secției Situații Excepționale Florești și dl Iulian Rotaru, specialist principal la Direcția Agricultură și Alimentație, care au întreprins o vizită la gospodăria SRL „Tetracom-Agro” în scopul monitorizării stării culturilor agricole, acțiune organizată la nivel raional, pentru a se informa despre situația reală din gospodăriile din raion în condițiile actuale ale  secetei excesive din toamna anului 2019 – primăvara anului 2020 și a înghețurilor din luna aprilie 2020.

Toamna trecută gospodăria a semănat grâu pe o suprafață de 909 ha și orz de toamnă pe suprafața de 230 ha. Seceta însă i-a compromis o mare parte din recoltă. Pe unele porțiuni, grâul se usucă de la rădăcină, iar acest lucru poate fi observat cu ochiul liber după culoarea covorului vegetal, care are o nuanță gălbuie.

„E o situație catastrofală pentru culturile de grupa întâi. Acum avem compromise 220 ha de grâu de toamnă, gradul de afectare fiind de 70%, 110 ha de orz de toamnă la 90% și toată mazărea, 140 de ha semănate, gradul de afectare de 95%. Mai avem semănate și culturi de primăvară: soia – 52 ha, porumb – 230 ha, floarea-soarelui – 450 ha, sfeclă de zahăr – 243 ha, muștar – 58 ha și orz de primăvară – 27 ha. Ne îngrijorăm mult și pentru soarta acestor culturi, căci e o insuficiență totală de umiditate. Cum să se dezvolte aceste plante, dacă e așa de uscat pământul?”, a constatat dl Igor Popovschi.

A fost evaluat impactul secetei și a înghețurilor asupra culturilor semănate și în gospodăria SRL „Bio-Alianța”, conducător, dl Viorel Scorpan, agronom-șef, dl Tudor Burduja.

Urmare a vizitei în teren, s-a constatat  că din cele 2877 ha semănate cu grâu de toamnă, 237 ha au fost afectate 100%, 680 ha – 85%, 246 ha – 70%, 588 ha – 40% și 108 ha– 30%. Situația este similară și la orzul de toamnă. Din cele 376 ha semănate – 229 ha au fost compromise 100% din cauza secetei. 266 ha de sfeclă de zahăr din cele 411 ha semănate au fost reînsemînțate din cauza înghețurilor din luna aprilie. „Tot ce a depins de noi  am făcut, respectând tehnologiile și termenii optimali. Am semănat calitativ, am dat hrană, grâul a răsărit bine și a avut o înfrățire bună, dar natura dă peste cap toată munca depusă. Este un an foarte dificil. Toamna a fost fără ploi, iarna fără zăpadă, primăvara cu secetă și înghețuri. Plantele nu au apă să se dezvolte, nu au cum crește și îmbătrânesc. Înălțimea prea mică a plantelor nu va permite recoltarea lor cu combainul. Suntem cu speranța că vom putea salva cel puțin o parte din semănături. Așteptăm precipitații. Următoarele zile sunt decisive, dacă nu va ploua, toată recolta va fi compromisă, chiar și porumbul, care e semănat pe o suprafață de 285 ha și floarea-soarelui, semănată pe o suprafață de 1562  ha”, a precizat dl Tudor Burduja.

Menționăm că specialiștii de la Direcția Agricultură și Alimentație, șef-interimar, dl Anatolie Cocerovschi, de comun cu angajații Secției Situații Excepționale Florești, conducător, dl Armaș Vladimir, au inspectat marea majoritate a gospodăriilor agricole din raionul Florești, pentru a constata impactul secetei asupra culturilor semănate. De asemenea, au fost întocmite acte de constatare a gradului de afectare a terenurilor cultivate ca urmare a secetei din toamna anului 2019 – primăvara anului 2020 și a înghețurilor din luna aprilie 2020.

Silvia RUSU, specialist principal, Serviciul Administrație Publică Consiliul Raional Florești

PUBLICITATE