Bibliofilia, dragoste pentru cuvântul scris

0
71

Cititul este o artă și cei care au îndrăgit-o își dezvoltă imaginația, inteligența și orizontul de cunoaștere. De aceea, dragostea pentru carte trebuie să fie cultivată încă din fragedă copilărie.

Părinții care vor să-și obișnuiască copiii cu lectura trebuie să cunoască cum să aleagă corect cărțile, astfel încât acestea să fie captivante, interesante și distractive pentru cei mici. O carte trebuie să fie selectată în funcție de caracteristicile fiecărui copil: vârstă, pasiuni și nivel de înțelegere.
Personal am o relație specială cu cărțile și sufăr pentru orice exemplar împrumutat care mi se returnează pătat și cu colțurile paginilor îndoite. Zâmbesc cu încântare, ca și când aşi revedea un bun prieten, când contemplez cărțile în bibliotecă. Dar cum să aveți grijă de cărțile voastre? Dacă vă recunoașteți în toate aceste „simptome” pe care le am şi eu sunt mari șanse să „suferiți” de bibliofilie, de dragoste pentru tot ceea ce înseamnă cuvântul scris. Cum să aveți mai bine grijă de cărțile voastre Iată câteva sfaturi utile și ușor de pus în practică:

1.„O casă fără cărți este ca un trup fără suflet” spunea Cicero. Iar pentru a avea grijă de „sufletul” casei noastre trebuie să ținem cont de faptul că orice carte preferă temperatura moderată, în jurul valorii de 22 de grade și o umiditate ale cărei valori să nu depășească 30 – 40%. Prea multă căldură sau umezeală pot accelera deteriorarea volumelor. Din această cauză este indicat să nu depozităm cărțile în mansarde, unde poate deveni prea cald și nici în subsoluri, unde există un grad mai ridicat de umezeală.
2.Lumina puternică a soarelui pentru cărți ea este doar un factor de degradare accelerată. Hârtia se deteriorează sub acțiunea ultravioletelor sau a altor surse intense de lumină, iar copertele se pot decolora.
3.O dată pe lună (sau la maximum două luni) ștergeți cărțile de praf. Putem îndepărta praful ștergând copertele și marginile cărților cu o cârpă moale sau aspirându-le.
4.Cărțile se așază pe rafturi în poziție verticală. Este preferabil să avem pe un raft volume de dimensiuni asemănătoare, pentru ca acestea să se poată sprijini unele de altele și astfel să fie evitată deformarea. Volumele foarte mari sau grele se pot așeza în poziție orizontală.
5.Pentru restaurarea unei cărți rare și foarte valoroase cel mai bine este să apelați la specialiști. Nu încercați să le lipiți cu scotch, pentru că, în ciuda bunelor intenții, s-ar putea să le stricați și mai tare.
6.Asigurați-vă că aveți întotdeauna mâinile curate atunci când atingeți o carte. Iar dacă vreți să luați notițe când citiți nu folosiți post-it-uri pe care să le lipiți de paginile cărții și nici evidențiatoare cu care să subliniați pasajele care vă atrag atenția. Cele mai indicate semne de carte sunt cele de hârtie sau lemn.
7.Aveți grijă cui împrumutați cărțile voastre. Dacă o persoană se dovedește cititor neglijent, iar cartea împrumutată arată dintr-o dată ca o relicvă istorică refuzați orice cerere de a-i furniza un nou volum.
Elena Spinei

PUBLICITATE