43 de tractoare au fost achiziționate cu suportul Guvernului Japoniei

0
129

43 de  tractoare de model Kubota au fost procurate cu suportul Guvernului Japoniei pentru implementarea proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a soiurilor în Republica Moldova” (2KR) și urmează a fi transmise în perioada imediată agricultorilor. Ministrului Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion PERJU, împreună cu Ambasadorul Japoniei în țara noastră, Excelența Sa, Yoshihiro KATAYAMA, au participat la evenimentul de transmitere a tractoarelor.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro KATAYAMA, a relevat relațiile de prietenie dintre cele două țări. Oficialul a spus că Japonia va continua să susțină dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova, crearea locurilor de muncă și proiectele cu impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

„Suntem două popoare prietene și întotdeauna am salutat și salutăm eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova. În același timp cunoaștem rolul important al agriculturii în țara dumneavoastră. Noi vom încerca să continuăm să ajutăm agricultorii din Republica Moldova”, a precizat Ambasadorul Japoniei în discuția cu ministrul.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,   Ion PERJU, a mulțumit poporului japonez, pentru susținerea acordată pe parcursul a mai mult de 15 ani în cadrul Proiectului 2KR.

„Prin achiziționarea acestor tractoare s-a demonstrat succesul agriculturii în câmp. Proiectul a oferit producătorilor agricoli din țara noastră oportunitatea de renovare şi dotare cu mijloace tehnice noi pentru a-și continua activitatea și a-și spori producția agricolă. Suntem recunoscători pentru  suportul acordat. Sunt peste 100 de cereri din partea agricultorilor, care apreciază condițiile avantajoase ale proiectului 2KR și calitatea înaltă a tehnicii agricole nipone și  consideră că  proiectul a devenit o șansă reală pentru ei, pentru a-și achiziționa în rate echipamente și utilaje agricole necesare. Sperăm să reușim continuarea proiectului”, a subliniat ministrul.

Totodată, oficialul a precizat că tractoarele au fost achiziționate din contul Fondului Partener, acumulat în urma realizării unui lot de peste 100 tractoare încă în anul 2018, care de asemenea, au fost un ajutor din partea Guvernului Japoniei.

Primii patru beneficiari și-au primit astăzi, actele pentru tractoarele procurate.

”După ce au fost realizat primul lot de tractoare în Fondul Partener s-au acumulat surse financiare, în valoare totală de circa 25 milioane de lei, care au satisfăcut o parte din cerința altor agricultorilor”, a menționat ministrul Ion PERJU.

Notă: În anul 2018, cu suportul Guvernului Japoniei, în colaborare cu MADRM şi Unitatea de Implementare 2kr, au fost procurate un lot de 106 tractoare de model Kubota, dintre care 60 tractoare de 110 CP pentru stimularea implementării agriculturii conservativă şi 46 de tractoare de 87 CP pentru efectuarea lucrărilor în vii şi livezi. Prin contribuția Proiectului  și investițiilor producătorilor agricoli locali au fost create peste 30 000 locuri de muncă, iar 50 % din totalul terenurilor arabile din ţară au fost prelucrate.    

PUBLICITATE