Din Toulon la Soroca – un aparat performant de ventilare a plămânilor, oferit în dar spitalului raional

0
881

Din Franța, la Soroca, a ajuns un suport generos pentru bolnavii de COVID-19 tratați în Spitalul Raional ”A. Prisacari” – un aparat performant de ventilare artificială a plămânilor, oferit în dar de medicul Etienne Steiner, sorocean de origine.

Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu Rotary Cub Soroca, președintă Natalia Vrancean și Rotary E-Club Moldova condus de Luminița Gavriluță, care a transmis următorul mesaj: ”Mă bucur enorm că am reușit împreuna, toată familia Rotary din Franța și Republica Moldova să facem un lucru atât de important și necesar cetățenilor din Soroca! A fost un drum lung, de mii de km, au fost implicate multe persoane. Aducem mulțumiri Ambasadei Republicii Moldova din Franța, Consul Eugen Vizir, Dorin Dusceac și Alexandru Robu, membrii Rotary E-Club of Moldova International, Natalia Vrancean, președintele Rotary Club Soroca, ea e inima proiectului. În acest proiect am întâlnit mulți oameni Buni și Generoși! Mulțumim Domnului că putem să Ajutăm! ¨Pentru ei, Îngerii Noștri!

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/224434502326480/

Medicul Etienne Steiner a urmărit cu grijă tot traseul parcurs de aparat și s-a bucurat printre primii, atunci când acesta a ajuns cu bine la destinație, mulțumind celor ce l-au instalat cu succes. Nu este pentru prima oară când Etienne Steiner donează pentru spitalul din Soroca, orașul de origine al mamei sale, aici, în apropiere de Nistru, se mai păstrează casa rudelor – o curiozitate despre care am aflat chiar din spusele dumnealui: ”Familia mamei mele, Nessea Burman, locuia pe strada Gagarin din Soroca. Mama mea a venit în Franța în 1935 pentru a studia. Sora sa, Sarah, a rămas la Soroca și s-a căsătorit după război cu unchiul Henri. Ea a decedat acum trei ani. Unchii mei au doi copii, verișorii mei: Gueric și Irma. Ei au conservat casa părinților care se află pe strada Gagarin, 22. Împreună cu soția mea, medic ginecolog, eu vin regulat la Soroca de ani buni și dau o mână de ajutor spitalului de aici”.

Angela Rusnac, șefa IMSP Spitalului raional ”A. Prisacari” din Soroca a luat în primire acest dar cu multă recunoștință: ”Mulțumesc tuturor pentru un cadou atât de prețios, mai ales acum, în perioada de criză când avem un focar de infecție cu Covid virulent, imprevizibil, iar acest aparat este foarte necesar.”

Svetlana Păunescu, vicepreședintă a raionului Soroca: ”Ne bucurăm mult că am putut mijloci acest act de binefacere. Cu ajutorul oamenilor buni am reușit să aducem acest aparat în Soroca, să fie un lucru util pentru întreaga populație a raionului. Vă mulțumim foarte mult!”.

Alexandru Robu, rotaryan: ”Dragi prieteni, într-adevăr acest aparat este unul foarte necesar pentru fiecare localitate, dar mai ales în Soroca, pentru că este un oraș în carantină și se vede că e bine-venit la timp. Să fie de folos! Doamne ajută!”

Natalia Vrancean, președintă Rotary Club Soroca: ”Când am început acest proiect, ne-am adresat la toată lumea bună, am apelat la sorocenii noștri și unul dintre ei, cu rădăcini sorocene, Etienne Steiner, medic din Franța, a răspuns imediat venind cu un dar – acest aparat performant de ventilare artificială a plămânilor. Ne-am implicat rotaryenii din mai multe orașe. Din Franța – Luminița Gavriluță, cu domnul Alexandru Robu, am făcut un lănțișor ca aparatul să ajungă la destinație. Din Toulon, a parcurs 1000 de km până la Paris, unde s-au dus tratative cu Consulul, să fie adus în R. Moldova cu un avion charter, iar dl. Alexandru Robu a pregătit tot pachetul de documente împreună cu juristul Constantin Gainaru. Noi, rotaryenii din mai multe țări ne-am unit în această luptă crâncenă cu dușmanul invizibil și ne-am propus să adunăm 10.000 euro pe platforma caritate.md, pentru a procura utilaje și echipament medical. Rotary Internațional va tripla suma dată. Doar printr-un efort comun ne vom putea bucura de liniște și sănătate. În curând, alte ajutoare urmează să ajungă la Soroca. Mulțumim tuturor! Este o onoare să servim societății noastre și ne bucurăm că am fost parte al acestui gest onorabil”.

Sorocenii au reacționat cu multe mesaje de recunoștință scrise pe rețelele de socializare, către toți oamenii implicați activ în acest proiect de binefacere și în lupta cu pandemia. Totul va fi bine!

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE