Focare de vegetație au fost stinse de pompierii din Soroca

0
717

În ultimele zile pompierii din cadrul DSE Soroca intervin la mai multe cazuri de lichidarea focarelor de vegetație pe spații extinse. În acest context, pompierii îndeamnă repetat oamenii să nu aprindă resturile menajere, stufărișul și iarba uscată, întrucât în condiții de umiditate redusă și vânt, focarele se pot extinde pe suprafețe mari. În situații de risc, persoanele pot apela Serviciul 112.

În rezultatul arderii miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, în stratul de aer de la suprafaţa solului, se elimină substanțe toxice precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului.  De asemenea, pătunzând în apele de la suprafață substanțele nocive afectează și întreg mediului înconjurător.

Totodată, arderea vegetaţiei uscate provoacă şi efecte negative asupra solului, distrugând microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Un alt efect negativ cauzat de aceste arderi îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se şi apa din adâncime.

  Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au stins 480 ha de teren din toată țara.PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.