Suntem atât de aproape și atât de departe

0
828

Nina Codrițchii a revenit pe 13 martie din Ancona, Italia, unde lucrează de 9 ani în calitate de îngrijitoare a unei bătrâne. În trecut a activat în funcția de dădacă la Internatul Psihoneurologic Badiceni.

S-a întors în satul său, Băxani, unde îi este casa, familia, oamenii dragi. De cum a intrat în locuință, a anunțat sora medicală din sat despre sosirea ei și nu a mai ieșit. Va sta acasă 14 zile izolată, respectând cu strictețe carantina impusă din cauza situației epidemiologice din țară. Însă, pe lângă izolare, s-a confruntat cu alt flagel – atitudinea ostilă din partea unor consăteni.

Dup 6 zile de stat în casă, indignată de cele auzite, a postat un mesaj pe pagina sa de socializare: ”Dragii mei săteni și foști colegi de muncă, care au grija mea… Nu vă alarmați că m-am întors acasă. Eu am fost crescută într-o familie cu responsabilitate. Am grijă de mine și de familia mea, și a celor din jur. Nu vă neliniștiți! Să aveți grijă de voi. Să respectați și voi regulile așa cum le respect eu. Stați acasă așa cum o fac eu. Vă doresc tuturor sănătate și liniște sufletească!”. Dup ce i-am citit strigătul, am decis s-o sun, să stăm un pic de vorbă. Oare ce simte o femeie în această situație? Cum se descurcă?

  • Cu sănătatea e bine, mi-a răspuns. Dar mă sufocă răutatea din jur. Nu m-am așteptat de la persoanele cu care am trăit o viață, să se comporte așa de urât, să spună pe nedrept: ”Eu te văd că ieși din ogradă și am să sun la 112!”, dar eu nu am încălcat niciodată carantina. E dureros. Am suferit, plângeam, de ce e atâta răutate? Doar ei văd că nu am ieșit prin sat? Oameni buni, eu îmi protejez familia și pe cei din jur. Nu am venit din zona roșie, în orașul unde am lucrat nu se atestase cazuri de coronavirus și voi respecta carantina chiar și după 14 zile, pentru că trebuie să stăm cu toții acasă.
  • Cine vă ajută în aceste momente grele?
  • Copiii. Nora locuiește chiar peste drum. Îi sunt foarte recunoscătoare. Din prima zi când a știut că revin, mi-a lăsat cheile pe prag, de mâncare pe masă și mi-a zis de departe: ”Mamă, ne îmbrățișăm peste 14 zile”. Regulat, au grijă să îmi aducă produse, le lasă în căldare după poartă. Ieri mi-au pregătit colțunași cu mujdei, azi borș gustos. Mă ajută și nora din Soroca, mi-a adus legume, le mulțumesc din suflet.
  • În ce clipă ați decis să vă adresați sătenilor prin acel mesaj postat public?
  • Nu aș fi scris mesajul, dar am văzut că nora Olesea nu putea ieși în sat fără să audă vorbe, reproșuri de tipul ”Nu vă apropiați de ea, căci are contact cu soacra ei”. Așa a spus un bărbat care îngrijește acasă de soția bolnavă. Oare el chiar nu se gândește ce ar simți dacă i-ar spune la fel altcineva? Merge pe lângă casa mea o consăteană cu care cândva am trăit bine și-mi aruncă vorba: ”Aceștia din Italia au adus virusul!”. Virusul a venit și din alte țări. Prietenul la nevoie se cunoaște. Când ai o greutate, un om bun îți sare la nevoie, dar omul cu invidie lovește cu prima ocazie. Hai să fim mai buni în aceste vremuri de criză, să ne întoarcem la credință și să stăm acasă. Așa vom depăși cu bine greutățile. Un băiat tânăr s-a oprit în drum și mi-a vorbit altfel: ”Nană Nina, dacă nu v-ați îmbolnăvit până acum, înseamnă că va fi bine. Să nu vă îngrijorați!” Îmi pare rău, că în loc să ne încurajăm în aceste clipe dificile, unii oameni scot ce au mai rău din ei. Eu m-am panicat de la această atitudine, dar nora mă încurajează: ”Lasă-i, mamă, să vorbească!”. Postarea pe internet m-a ajutat moral, am primit multe mesaje de încurajare, chiar și de la politicianul Iurie Reniță.
  • Cum decurge o zi în carantină?
  • Mă scol dimineața, pregătesc un ceai fierbinte cu zmeură. În aceste momente evit cafeaua, căci cofeina nu ajută la liniștire. Mănânc varză murată la prânz sau la cină, are multă vitamina C. Mama a trăit 89 de ani, ne sfătuia întotdeauna să mâncăm mai des varză murată, rădăcină de pătrunjel, mere uscate. Fac curat. Mie îmi place foarte mult curățenia, mergând pe drum deseori strângeam hârtia aruncată. Nu pot să văd atâta gunoi pe sub garduri. Fiecare gospodar trebuie să-l strângă, tu la gardul tău, eu la al meu. Vrei să vină altcineva să-ți îngrijească ograda? Să fie așa în Italia, ar lua amendă. Lasă mai bine să fie gardul vechi, dar sub el să fie numai iarbă și flori.
  • Ce mesaj ați dori să transmiteți celor ce nu respectă recomandările medicilor cu privire la combaterea epidemiei de gripă?
  • Oameni buni, nu sunteți responsabili nici de viața voastră, nici a celor din jur! Stați acasă ca să stopăm mai repede această epidemie! Când veniți din străinătate, nu contează din ce zonă… Stați acasă! Avem când să facem și zile de naștere, avem când ne întâlni, dar dacă ne gândim la noi și la copiii noștri, și la vecini, apoi devenim responsabili. Timpul trece repede. De parcă mie nu mi-e dor de cei dragi, mai ales de nepoței? Dar să fie și o lună de carantină, că voi avea răbdare, tot de dragul lor. Mi-e tare dor de fratele meu. A venit și mi-a adus ulei. L-a dat după poartă și a zis: ”Nina, suntem atât de aproape și atât de departe”. A fost prima dată când l-am văzut cu lacrimi în ochi.
  • Vă mulțumesc pentru discuție. Prin solidaritate vom învinge acest flagel. Multă sănătate tuturor!

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.