Medicii – eroi pe timp de pace

0
547

”Noi mergem la lucru pentru voi, voi stați acasă pentru noi. Salvați o viață” – este îndemnul medicilor și asistentelor medicale din Spitalul Raional Soroca, precum și din întreaga lume, pe parcursul dramatic al pandemiei de coronavirus. Medicii și asistentele medicale, infirmierele și echipajele de urgență, și toate cadrele medicale sunt acum în prima linie de luptă cu COVID-19. În semn de mulțumire și susținere a medicilor, duminică, 22 martie, atât în Soroca, cât și în alte orașe, cetățenii au ieșit la uși și balcoane, și au aplaudat într-un flash-mob pentru toți eroii în halate albe! Personalul medical are nevoie de susținerea societății, ca să poată rezista acestui flagel. Câteva restaurante, printre care ”Brizz” din Soroca, SRL ”Debut-Sor” și ”Apollon” organizează regulat prânzuri calde pentru cadrele medicale și pentru polițiști, totodată și Taxi Soroca a oferit pentru medici 300 de curse gratuite. Dar cel mai important pilon de susținere trebuie să vină din partea cetățenilor, care sunt rugați să stea acasă și să iasă în localitate doar pentru necesități urgente care nu pot fi amânate.

 Toate persoanele, care intră în Centrul de Sănătate Soroca, sunt verificate cu termometru digital cu infraroșu și li se recomandă dezinfectarea mâinilor. Bolnavilor cu simptome de gripă, prezența febrei, tusei, li se indică clar: nu ieșiți din casă, sunați serviciul de urgență 112.

Organizația Mondială a Sănătății spune că majoritatea pacienților (aproximativ 80%) se recuperează fără a fi nevoie de tratament specific. Aproximativ 1 din 6 persoane infectate cu COVID-19 devine grav bolnav și prezintă dificultăți de respirație. Cei mai în vârstă sau cu afecțiuni medicale anterioare, cum ar fi hipertensiune, probleme cardiace, probleme pulmonare, cancer sau diabet par să se îmbolnăvească mai grav des decât alții, iată de ce guvernul a indicat izolarea vârstnicilor și interzicerea deplasării lor fără motiv. Atât guvernul, cât și autoritățile din domeniul sănătății iau măsuri ferme de fiecare dată când este identificat un caz nou în raion. Spre fericire, până la data de 25 martie, nu s-a înregistrat niciun caz de coronavirus la Drochia, Dondușeni și Ocnița, însă la Florești este confirmat un caz, iar la Soroca, șapte. Toate autoritățile locale sunt mobilizate la maxim. La punctele de intrare în municipiul Soroca mașinile sunt tratate cu soluție dezinfectantă. Eforturile autorităților împreună cu cele ale cetățenilor, de a coopera cu controlul bolii, vor reduce riscul de a infectare sau de răspândire COVID-19. 

În plină criză de COVID-19, majoritatea spitalelor raionale din nordul Republicii Moldova dispun doar de două sau trei aparate de respirație artificială (cele mai multe le are Spitalului Raional Edineț – șase la număr), iar numărul total de paturi în ele este de peste o sută. Astfel, cele 10 instituții medicale care stau la dispoziția a aproape un milion de cetățeni din nordul țării sunt dotate cu 31 de aparate de ventilare a plămânilor, dintre care 26 sunt funcționale. menționează ”Nordnews”. 

Consiliul Raional Soroca a lansat campania de colectare a fondului de susținere a instituțiilor medicale din raion în contextul depășirii situației de criză prin infecția COVID-19, unde pot dona atât persoanele fizice, cât și cele juridice. 

Rechizitele pentru efectuarea donațiilor:

Beneficiar: MF-TR Nord Soroca – Consiliul Raional Soroca;

Cod IBAN: MD32TRPDAI144112A03550AA;

Cod bancar: TREZMD2X;

Cod fiscal: 1007601010699.

Prestatorul beneficiar: Ministerul Finanțelor – Trezoreria de Stat; Donații voluntare – COVID-19. Din banii oferiți, instituțiile medicale vor achiziționa medicamente necesare, echipamente de protecție, măști, mănuși, termometre, etc.

Astăzi, principalul cuvânt este SOLIDARITATEA, căci ea este calea spre sănătatea tuturor. Să ne solidarizăm eforturile ca împreună să depășim provocarea grea în lupta cu pandemia. Suntem alături și  #StămAcasă.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.