Coronavirus! Două persoane din Soroca – în carantină

0
5101
Foto: sanatatea.tv

O femeie dintr-o localitate din raionul Soroca și soțul acesteia au fost plasați în carantină. Aceasta a fost izolată, deoarece a fost printre pasagerii care s-au aflat la bordul avionului cu care s-a întors acasă din Milano femeia infectată cu Coronavirus.

  • Doamna din raionul Soroca, nu prezintă careva semne de boală, dar pentru  că a zburat cu aceeași cursă este monotorizată. Aceasta a fost izolată la domiciliu împreună cu soțul său, pentru a evita la maxim contactul cu alte persoane. La moment, femeia își măsoară febra de 3 ori pe zi și este foarte responsabilă, respectă toate indicațiile medicilor și este la strictă evidență a medicului de familie din localitate. Ea se va afla în carantină timp de 14 zile de la ultimul contact, – a precizat șeful Centrului de Sănătate Publică Soroca, Vladimir Guțu.

Cât privește riscul de infectare a persoanelor care s-au aflat în același microbuz de rută de la Chișinău spre Soroca, cu care a mers femeia, specialiștii spun că acesta este unul minim, deoarece, ca virusul să fie contagios trebuie să treacă o perioadă pentru ca acesta să se adapteze în organism.

Potrivit lui Vladimir Guțu, conform fișelor epidimiologice completate de pasagerii reveniți din Italia, încă o persoană are viza de reședință în raionul Soroca, însă în urma investigațiilor s-a depistat că aceasta deja de mai mulți ani locuiește la Chișinău, astfel toate datele au transmise medicilor de acolo.

În cadrul ședinței Punctului Focal din această dimineață, au fost stabilite măsuri suplimentare de prevenire și control a infecției cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea limitării răspândirii infecției.

În acest sens, vor fi fortificate măsurile profilactice în instituțiile educaționale și consolidate punctele de trecere a frontierei cu personal medical, astfel încât, cazurile suspecte de infecție prin Coronavirusul de tip nou să fie determinate eficient și rapid.  

Totodată a fost discutat și decis, conform recomandărilor OMS, anularea manifestărilor  publice în masă. 

La fel, începând cu ziua de ieri, fișele epidemiologice care le completează pasagerii reveniți din zonele de risc au fost modificate. A fost introdusă obligativitatea pasagerului de a respecta recomandările medicului de familie privind izolarea la domiciliu timp de 14 zile,  întreprinderea tuturor măsurile de precauție și de a declara pe propria răspundere corectitudinea informațiilor furnizate. Informațiile false vor fi sancționate conform legislației în vigoare. 

În ultimele 24h, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții  sunt internați în cadrul IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorba și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. 

Conform datelor Poliției de Frontieră, în ultimele 24 ore, pe teritoriul țării au intrat 18 232 persoane, dintre care 238 persoane sunt revenite din Italia. Total fișe epidemiologice completate 4235 persoane.

PUBLICITATE